Corina Crețu:Sunt foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale

Comisarul european Corina Cretu a îndemnat la acordarea unei atenţii sporite Programului Operaţional Regional (POR), ce înregistrează cele mai mari întârzieri şi un risc de dezangajare de fonduri de până la 831 milioane de euro până la finalul anului curent.

În acest context, comisarul european a indicat necesitatea implementării Planului de acţiune pentru POR, agreat cu autorităţile din România în august 2017, şi care prevede printre altele, următoarele elemente-cheie:
– extinderea finanţării către noi domenii de eligibilitate şi creşterea fondurilor disponibile pentru domeniile cu perspective de implementare mai bune;
– simplificarea regulilor privind depunerea şi selecţia proiectelor;
– acordarea de asistenţă tehnică din partea autorităţilor române pentru beneficiari în pregătirea şi implementarea proiectelor.

În acest context, comisarul european Corina Creţu a adăugat:
„Sunt foarte îngrijorată de evoluţia proiectelor privind spitalele regionale care au fost aprobate în luna iulie 2015. Din păcate, construcţia celor 3 spitale regionale este unul dintre proiectele care înregistrează mari întârzieri. Având în vedere că, aşa cum arată lucrurile în prezent, este puţin probabil ca lucrările să înceapă în 2019, autorităţile naţionale trebuie să accelereze demersurile pentru finalizarea studiilor de fezabilitate şi începerea implementării cât mai curând posibil. Un proiect de o asemenea anvergură pentru România necesită toată atenţia celor implicaţi”.

România beneficiază de o alocare de peste 22 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune, pentru perioada 2014-2020 distribuiţi astfel:

- Articolul continua mai jos-

Program operaţional:
Regional – Fond FEDR – Alocare UE – 6.600 mil. euro
Competitivitate – Fond FEDR – Alocare UE – 1.330 mil. euro
Infrastructură Mare – Fond FC/FEDR – Alocare UE – 9.419 mil. euro
Iniţiativa pentru IMM-uri – Fond FEDR – Alocare UE – 100 mil. euro
Asistenţă Tehnică – Fond FEDR – Alocare UE – 213 mil.euro
Capital Uman – Fond FSE/ Garanţia pentru tineret – Alocalre UE – 4.327 mil. euro
Capacitate Administrativă – Fond FSE – Alocare UE – 553 mil. euro

Total (Politică de coeziune) – 22.541 mil. euro.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari