Campanie împotriva consumului nejustificat de antibiotice

Un grup de farmacii independente din România trage un semnal de alarmă în legătură cu utilizarea abuzivă a antibioticelor și demarează o campanie de informare a pacienților cu privire la administrarea conștientă a acestora.

Începând cu luna februarie, în toate farmaciile din acest grup de farmacii vor fi distribuite gratuit flyere de informare privind pericolele la care se expun persoanele care utilizează antibiotice fără a avea indicația medicului, cu precădere pacienților care vor solicita antibiotic fără rețetă.

Farmaciştii vor face cunoscute fiecărui pacient pericolele la care se expune atunci când administrează antibiotice în mod nejustificat.

Unul dintre pericole este rezistența microbiană, catalogată astăzi de Organizația Mondială a Sănătății ca una dintre cele mai mari amenințări la adresa omenirii.

- Articolul continua mai jos-

În prezent apar din ce în ce mai multe bacterii rezistente la antibiotice, punând în pericol eficacitatea acestei clase de medicamente care a revoluționat medicina și a salvat milioane de vieți. Din păcate, conform Ministerului Sănătății, pentru bacteriile care produc septicemii, în România se raportează niveluri mai mari ale rezistenței decât cele din majoritatea statelor Uniunii Europene (raportare din 20 de spitale din țara noastră în perioada 2012 – 2015 – www.ms.ro/antibiotice).

De asemenea, efectele adverse la administrarea antibioticelor pot pune în pericol viața pacientului. Acestea variază de la greaţă, vărsături, disconfort abdominal, diaree și pot ajunge la reacții alergice severe cum este șocul anafilactic, sindrom Stevens-Johnson, agravarea afecțiunilor cardiace sau modificări în compoziția sângelui.

Pentru a evita reacțiile adverse și a contribui la controlarea răspândirii rezistenței la antibiotice, pacienții sunt sfătuiți:
– Să administreze antibiotice doar la recomandarea medicului
– Să nu preseze medicul spre a prescrie antibiotice atunci când nu este indicat
– Să urmeze întreg tratamentul cu antibiotice atunci când le-au fost prescrise de către medic
– Să nu administreze antibiotice rămase din alte tratamente
– Să nu trateze gripa sau răceala cu antibiotice, acestea fiind infecții virale asupra cărora antibioticele nu au eficacitate

În acestă perioadă majoritatea infecțiilor respiratorii sunt cauzate de rinovirus sau de virusul gripal. Dorim să reamintim populației că aceste afecțiuni nu se tratează cu antibiotice. Medicul poate decide prescrierea antibioticului doar în cazurile de suprainfectare bacteriană sau ca prevenție în cazul pacienților cu alte afecțiuni particulare pentru a evita infecții bacteriene. Infecțiile cu virus gripal se previn prin vaccinare, foarte importantă pentru populația din categoriile de risc (vârstele extreme, femeile însărcinate, pacienți cu alte afecțiuni precum astm bronșic).

Reprezentanţii grupului de farmacii consideră că farmacistul joacă un rol cheie în informarea pacienților cu privire la utilizarea antibioticelor și acestă campanie va contribui la schimbarea mentalității pacienților și la revalorizarea actului medical.

„Farmacistul este cel care trebuie să fie în permanență de gardă în legătură cu abuzul de medicamente și care poate da cele mai bune sfaturi legate de administrarea lor. De aceea, este firesc să fim în prima linie de prevenție a consumului abuziv de medicamente”, a declarat Rodica Ioniță, președinte grup farmaceutic Ethica.

- Articolul continua mai jos-

Campania „O amenințare la adresa sănătății tuturor: Rezistența la antibiotice ” face parte dintr-o serie de campanii de conștientizare pe care grupul de farmacii independente le va derula pe parcursul acestui an.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari