Limbaj mai bogat pentru mai mult de 800 de elevi cu deficienţe de auz sau vorbire

Peste 800 de elevi cu deficienţe de auz sau de vorbire şi 120 de profesori psihopedagogi şi logopezi au participat în perioada mai-decembrie 2017 la proiectul Logopedia, prin care s-a avut în vedere dezvoltarea limbajului în limba română a acestor elevi. În România, sunt 28.694 de copii care au handicap mental, auditiv şi asociat, care implică întârzieri sau dificultăţi în achiziţia limbajului, conform Autorităţii Naţionale pentru Persoane cu Dizabilităţi.

Logopedia, o platformă digitală educaţională dezvoltată de Organizaţia Salvaţi Copiii, face parte dintr-un proiect derulat la nivel naţional şi este disponibilă tuturor pe www.logopediadigitala.ro. Aceasta pune la dispoziţia specialiştilor care lucrează cu copii cu deficienţe de auz şi de vorbire 11 jocuri educaţionale, dar şi un ghid de bune practici, în care sunt incluse o serie de metode şi instrumente digitale de lucru. Iniţiativa a fost posibilă cu sprijinul financiar primit din partea Fundaţiei Orange, prin fondul de finanţare „Lumea prin Culoare şi Sunet”, dedicat îmbunătăţirii calităţii vieţii persoanelor cu deficienţe de vedere şi de auz.

„Salvaţi Copiii consideră că tehnologia utilizată în mod sigur şi constructiv poate reprezenta o şansă spre dezvoltarea copiilor aflaţi în situaţii de risc sau care se confruntă cu dificultăţi de integrare socială, iar proiectul Logopedia vine în întâmpinarea acestor nevoi. Reacţiile copiilor şi cele ale specialiştilor implicaţi în proiect ne-au dovedit că activităţile au fost utile şi, astfel, au încurajat demersul de a deschide platforma către publicul larg, începând cu anul 2018”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedintele Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

„Iniţiativa Salvaţi Copiii este salutară; avem nevoie de instrumente digitale pentru diverse tipuri de activităţi de învăţare, în special pentru formarea şi dezvoltarea limbajului şi corectarea pronunţiei, care constituie baza pentru integrarea copiilor cu deficienţe. Am apreciat în mod deosebit faptul că am avut libertatea necesară în implementarea proiectului la nivel local, în funcţie de programul şi nevoile grupului de beneficiari din şcoală, colaborând în acelaşi timp cu coordonatorul şi echipa de la nivel naţional”, a declarat Tatiana Drăghici, profesor psihopedagog la Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Constantin Pufan” din Vaslui.

- Articolul continua mai jos-

În total, platforma a înregistrat deja peste 53.000 de accesări, iar 40 dintre cei 120 de profesori psihopedagogi şi logopezi din proiect au avut ocazia să participe la cursuri de formare şi ateliere, dedicate adaptării modului de folosire a jocurilor din platformă la nevoile fiecărui copil implicat. În proiect au fost incluse 10 instituţii de învăţământ special, care au fost dotate cu 40 de tablete, pentru a facilita utilizarea platformei Logopedia şi a putea derula activităţile educaţionale, individuale şi de grup.

„Cu ajutorul Logopedia, aceşti elevi au şansa integrării prin tehnologie şi promisiunea unui traseu cât mai apropiat de cel al copiilor fără deficienţe de auz.”, susţine Amalia Fodor, Director Executiv al Fundaţiei Orange.

Pe parcursul anului 2018, platforma va fi deschisă publicului larg, pentru ca toţi cei care doresc să îmbunătăţească limbajul şi comunicarea verbală a copiilor cu deficienţe de auz sau de vorbire să poată beneficia de materialele suport.

Despre Logopedia
Proiectul Logopedia îşi propune să crească nivelul de identificare şi folosire a sunetelor şi a limbajului vorbit în rândul copiilor cu deficienţă de auz şi de vorbire, prin utilizarea mijloacelor digitale.

Pentru atingerea acestui obiectiv, echipa Salvaţi Copiii a colaborat pe parcursul anului 2017 cu instituţii de învăţământ speciale, voluntari Orange şi logopezi experimentaţi, în vederea dezvoltării platformei digitale interactive adaptate nevoilor copiilor cu deficienţe de auz şi de vorbire. Platforma Logopedia este organizată în jurul obiectivelor de învăţare necesare pentru îmbunătăţirea capacităţilor lingvistice, concentrându-se în trei direcţii: dezvoltarea vocabularului, structurarea limbajului, emiterea sunetelor.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari