Prevenție și tratament. Programe derulate de Direcția de Sănătate Publică Cluj

Raportul de activitate al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Cluj vizează, în primul rând, evaluarea stării de sănătate a populației județului, evaluare care cuprinde toți indicatorii de morbiditate, mortalitate, natalitate, spor natural, diversele afecțiuni și tot ceea ce se poate monitoriza și care are legătură cu starea de sănătate a populației, inclusiv partea socio-economică. Apoi, programele naționale de sănătate reprezintă o activitate importantă a Direcției de Sănătate Publică și a Ministerului Sănătății. Prin aceste programe naționale de sănătate se derulează activități preventive, în marea lor majoritate, dar există și programe cu caracter curativ sau programe naționale de sănătate care se desfășoară în colaborare cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

„Noi derulăm, în special, prin Direcția de Sănătate Publică, programul național de imunizări care intră pe partea de vaccinare, conform calendarului național de vaccinare, produsele fiind asigurate eligibililor de vaccin de către Ministerul Sănătății. Asta înseamnă că cei care le primesc nu trebuie să plătească; nu înseamnă că aceste preparate vaccinale nu au în urma lor o încărcătură financiară  deosebită… Acest program de imunizări include și decontarea serviciilor asigurate de către asistența medicală primară – medicii de familie, precum și cei din maternități care fac primele vaccinări. Actul de vaccinare constă într-un consult medical anterior vaccinării, stabilirea stării de sănătate care permite ca respectivul eligibil să primească vaccinul, administrarea vaccinului și supravegherea post-administrare pe o perioadă scurtă pe care o decide medicul de familie, prin care să observe imediat dacă apar reacții adverse imediate. Pentru cele tardive, sunt consiliați părinții sau tutorii legali. Dacă acestea au o anumită severitate, va impune imediat adresarea fie la medicul de familie, fie la o rețea de medici de specialitate din imediata apropiere, astfel încât pacientul să poată fi asistat imediat”, a declarat dr. Mihai Moisescu-Goia, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj.

Potrivit acestuia, în acest „proces” de vaccinare este inclusă și componenta de monitorizare și raportare a reacțiilor adverse post-imunizare. Toate acestea se realizează cu scopul de a observa apariția unor reacții adverse care, peste un anumit procent, impun sistarea utilizării acelui lot; dacă reacțiile adverse sunt de o anumită intensitate, este inclusă și procurarea materialelor sanitare necesare derulării campaniei de vaccinare, procurarea și distribuirea carnetelor de vaccinare.

Cât despre Programul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, acesta include și componenta de reacție și alertă rapidă în caz de focare de boli prioritare, ceea ce face ca acest teritoriu arondat DSP Cluj să fie supravegheat de rețeaua de medicină preventivă prin Serviciul de Epidemiologie, dar nu numai; sunt incluse și alte servicii de specialitate: igiena mediului, igiena alimentului, igiena școlară, medicina muncii. Toate acestea sunt supravegheate atât direct, cât și prin prelevare de probe sau prin controale, prin Direcția de Control al DSP.

- Articolul continua mai jos-

„De asemenea, se derulează Programul de supraveghere și evaluare a stării de sănătate în raport cu factorii de mediu și muncă, care cuprinde mai multe subprograme, Programul Național „Mama și copilul”, Programul național de promovare a stării de sănătate. În cadrul programului național de sănătate pentru tratamentul în străinătate pentru pacienții care nu pot beneficia de tratament în România, se întocmesc documentațiile specifice pentru ca aceștia să poată beneficia de tratamentul specific în țările care pot să îl asigure, bineînțeles, cu asigurarea suportului financiar de către Ministerul Sănătății. Mai sunt acțiuni prioritare pentru anestezie – terapie intensivă, politraumă, etc. Aceste programe și acțiuni concură la supravegherea și intervenția în starea de sănătate a populației. Mai putem menționa acțiunile tematice de control stabilite de către Ministerul Sănătății din Inspecția Sanitară de Stat, acțiunile de control locale pe care le stabilim în funcție de prioritățile locale, peste cele tematice, intervenția la petiții, dar și Compartimentul de Autorizații, Notificări și în eliberarea acestor acte care sunt necesare diverselor sectoare de activitate care se supun notificării, avizării sau autorizării sanitare”, a adăugat dr. Mihai Moisescu-Goia.

Paleta sesizărilor la DSP e atotcuprinzătoare, precizează directorul, unele vizând poluarea fonică.

„Am avut sesizări în privința unui patruped care ne apără, dar latră, până la sesizări privind perturbarea fonică care se poate preconiza și se înregistrează cu ocazia marilor evenimente care au loc la Cluj. Trebuie să avem în vedere faptul că aceste evenimente mari sunt de scurtă durată și, în contextul ideii de poluare fonică, se fac recomandări de a se însuși acei parametri de  poluare fonică pe care trebuie să îi respecte la respectiva zonă de desfășurare a evenimentului și să se țină cont și de poluarea fonică din sectorul locuințelor aflate în imediata apropiere a evenimentului. Consider că e de dorit să avem și evenimente, dar trebuie să respectăm și aceste prevederi legale, trebuie să găsim acea îmbinare dintre cele două dacă vrem să avem un oraș sau o comunitate care să se dezvolte! Fără a avea complianța tuturor acestor factori de implicare a comunității și nouă ne este foarte dificil să evoluăm în parametri obiectivi”, a explicat dr. Mihai Moisescu-Goia.

Directorul DSP Cluj amintește faptul că trebuie să punem preț cu adevărat pe sfatul specialistului și să ne adresăm acestuia la primele semne de boală. Nu este indicat să ne luăm după sfaturi sau idei neavizate!

„Ne ducem la medic când nu ne simțim bine; medicul ne evaluează, ne prescrie un tratament, să zicem, într-o banală infecție rinofaringiană care necesită tratament antibiotic și se prescrie pentru o durată de zece zile, dar după o durata de patru zile omul se simte bine și renunță la tratament, ceea ce este foarte greșit! E de dorit ca, dacă ai fost evaluat de un specialist care ți-a indicat o conduită, să aplici exact ceea ce ți s-a prescris, atât ca durată, cât și cantitate! Nu este indicat să ne luăm după sfaturi sau idei neavizate; să nu uităm că medicina înseamnă parcurgerea unor etape de pregătire și de specializare care îți pot permite să apreciezi modul de evoluție a stării de sănătate a unui pacient. Tratamentul după ureche nu este benefic”, a subliniat dr. Mihai Moisescu-Goia.

Printre obiectivele pentru următoarea perioadă se numără îmbunătățirea colaborării dintre Direcție și populație în vederea implementării cu succes a programelor de prevenție.

- Articolul continua mai jos-

„Ne dorim ca activitatea noastră să fie benefică, ca și până acum, comunității pe care o supraveghem, să fie sprijinită de comunitate, poate puțin mai mult decât până acum, exemplificând cu această epidemie de rujeolă care doi ani a traversat și încă se manifestă pe întreg teritoriul României și să creștem acea colaborare între noi și populație tocmai în ideea de a implementa aceste programe de sănătate preventive pentru că e de dorit să previi decât să tratezi; e mult mai ieftin și consider că, făcând referire la județul Cluj, avem totuși parte de un județ bun din punct de vedere economic, în care populația este mult mai compliantă, dar acest drept de mobilitate populațională,  care este un bun câștigat și e de dorit să rămână așa, poate crea, în anumite condiții, și neajunsuri pentru că ne poate aduce din diverse zone ale lumii diverse provocări”, a mai precizat dr. Mihai Moisescu-Goia.

Citește și Dr. Mihai Moisescu, director DSP Cluj: „Vaccinul este cea mai puternică armă pe care sistemul medical o deține!”

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari