fbpx

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România condamnă Proiectul de Lege pentru ‘Inocenţa Copilăriei’,

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) îşi manifestă îngrijorarea şi condamnă Proiectul de Lege pentru ‘Inocenţa Copilăriei’, iniţiativă legislativă care solicită pedeapsa cu închisoarea pentru directorii de şcoală care autorizează predarea educaţiei sexuale fără acordul semestrial, scris, al părinţilor sau al tutorilor. Legea ‘Inocenţei’, deşi a primit aviz negativ din partea comisiilor de specialitate din Parlament şi din partea Guvernului României, a fost adoptată de Senat şi va fi pusă în dezbatere în Camera Deputaţilor, în data de 19 februarie 2018.

Considerăm o eventuală promulgare a acestei legi ca fiind un atac asupra dezvoltării corecte şi conştiente a tinerilor din România, cu rezultate dezastruoase pe termen lung. În contextul european actual, fiecare elev este îndreptăţit să aibă o educaţie cât mai complexă, ca o completare a surselor nefiltrate şi inexacte de informare la care tineretul este expus.

Din punct de vedere statistic, România este pe primul loc în Europa la numărul de sarcini la adolescente. De asemenea, o mare parte din populaţie nu cunoaşte noţiuni de bază ce ţin de anatomia şi fiziologia corpului uman, aceste cunoştinţe fiind de real ajutor în înţelegerea anumitor obiceiuri sanitare sau probleme de sănătate. Dezinformarea duce la erori frecvente de înţelegere a conceptului de sănătate a reproducerii, în prezent neexistând materiale corespunzătoare acceptate în programa şcolară, care să ofere elevilor din România informaţiile adaptate nevoilor lor. În lipsa acestora, informarea din surse nesigure la care tinerii au acces facil, poate duce la comportamente sanitare şi sexuale dăunătoare.

Reprezentând peste 24.000 de studenţi medicinişti, FASMR acordă o importanţă deosebită implementării corecte a educaţiei sexuale în şcolile din România, întrucât aceasta contribuie la dezvoltarea individuală a fiecărui elev. Noţiunile pe care le considerăm necesare să fie implementate în cadrul orelor de educaţie sexuală cuprind o gamă variată de teme care vizează anatomia şi fiziologia organelor reproducătoare, menţinerea igienei corespunzătoare, modificările care apar în perioada pubertăţii, implicaţiile unei sarcini în adolescenţă şi principalele metode de prevenţie a patologiilor din sfera genitală. Aceste teme oferă toate informaţiile necesare elevilor pentru înţelegerea deplină a unui comportament sexual corect, care poate determina scăderea incidenţei sarcinilor nedorite (în special în perioada adolescenţei), precum şi a infecţiilor cu transmitere sexuală.

- Articolul continua mai jos-

Introducerea educaţiei sexuale în şcoli nu este un atentat la inocenţa elevilor, este o necesitate care încurajează tinerii să cunoască riscurile şi beneficiile unui comportament sexual adecvat şi să înţeleagă această responsabilitate. FASMR susţine şi încurajează programele de educaţie în vederea scăderii incidenţei infecţiilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorilor, deoarece lipsa informării duce la erori frecvente de înţelegere a manifestărilor patologice ce ţin de sănătatea reproducerii. Considerăm că prin aceste programe de educaţie sexuală, se pot oferi informaţii clare, corecte, bazate pe dovezi ştiinţifice, adaptate vârstei elevilor cărora se adresează, având un caracter nepărtinitor. În 2017, prin proiectele întreprinse în cadrul FASMR, peste 2000 de elevi au beneficiat de acces la informaţii despre riscurile unei sarcini în adolescenţă, ale avortului efectuat în condiţii nesigure, despre metodele de prevenire a principalelor infecţii cu transmitere sexuală. Ca viitori medici, avem o responsabilitate faţă de întreaga comunitate de a oferi un context educaţional care să asigure o dezvoltare optimă.

Aşadar, considerăm că această iniţiativă legislativă este un atac direct asupra dezvoltării informate a tinerilor din România, întrucât îndepărtează posibilitatea elevilor de a avea parte de o educaţie complexă. Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România solicită Plenului Camerei Deputaţilor o respingere fermă a Proiectului de Lege privind ‘Inocenţa Copilului’.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână