„Războiul contra copiilor”: Numărul copiilor ucişi şi mutilaţi în conflicte militare a crescut cu 300%

Salvaţi Copiii face un apel pentru protejarea copiilor şi pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi, înaintea Conferinţei de Securitate de la Munchen.

Mai mulţi copii decât oricând, cel puţin 357 milioane la nivel global, trăiesc în prezent în zone afectate de conflict, arată un nou raport al organizaţiei Salvaţi Copiii. Numărul cazurilor de copii privaţi de asistenţă umanitară a crescut cu peste 1.500%, în ultimii opt ani, în vreme ce au fost ucişi şi mutilaţi de trei ori mai mulţi copii.

Războiul contra copiilor: Este timpul să punem capăt abuzurilor asupra copiilor din zonele de conflict armat arată că acest număr a crescut cu 75% de la începutul anilor 1990, iar acum, unul din şase copii se află într-o zonă de conflict.

Aproximativ jumătate dintre aceşti copii se află în zone afectate de conflicte extrem de violente, unde pot cădea victime celor şase grave încălcări ale drepturilor copiilor, stabilite de Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) – uciderea şi mutilarea, recrutarea şi folosirea copiilor ca arme, violenţa sexuală, răpirea, atacurile asupra şcolilor şi spitalelor şi restricţionarea accesului la asistenţă umanitară.

- Articolul continua mai jos-

Din 2010, numărul cazurilor de copii ucişi şi mutilaţi a crescut cu aproape 300 de procente, în vreme ce numărul cazurilor de copii privaţi de asistenţă umanitară a crescut cu peste 1.500%. Abuzul sexual este unul dintre cele mai slab raportate aspecte ale conflictului, din cauza stigmatului social, dar este evident că rămâne unul dintre cele mai răspândite abuzuri asupra fetelor şi băieţilor deopotrivă.

Toate acestea au fost potenţate de o permanentă încălcare a regulilor războiului, în ţări ca Siria, Sudanul de Sud, Yemen şi Afganistan, unde violenţa extremă domneşte.

Cercetarea, efectuată de Save the Children International şi Institutul de Cercetări pentru Pace de la Oslo (PRIO), a fost lansată înainte de Conferinţa de Securitate de la Munchen din 16 – 18 februarie, o importantă ocazie pentru liderii politici şi militari ai lumii să ia măsuri pentru protecţia copiilor din zonele de conflict.

Helle Thorning Schmidt, Preşedinte Save the Children International a argumentat: „Observăm o creştere şocantă a numărului de copii prinşi în zone de conflict şi care sunt expuşi la violenţe greu de imaginat. Copiii trec prin suferinţe pe care niciun copil nu ar trebui să le îndure, de la violenţe sexuale la folosirea lor ca bombe umane. Casele, şcolile, locurile lor de joacă au devenit câmpuri de luptă. Suntem în faţa unei alegeri grele. Vom fi martorii uciderii mai multor copii în şcoli sau pe paturile de spital, fără acces la servicii umanitare de urgenţă şi recrutaţi de grupuri armate? Sau ne vom opune acestei culturi a tăcerii, în care călăii nu pot fi traşi la răspundere şi vom pune punct astfel acestui război împotriva copiilor, o dată pentru totdeauna?”

Raportul Războiul asupra copiilor constată o agravare a situaţiei copiilor, ca urmare a urbanizării războaielor, folosirii crescânde a armelor explozive în zone populate, precum şi naturii complexe a conflictelor, care pun civilii şi copiii în prima linie a frontului.

Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România atrage atenţia asupra transformării copiilor în ţinte ale conflictelor: „Folosirea copiilor ca muniţie, îngrădirea accesului la servicii umanitare transformă războiul într-unul în care copiii devin ţinte. Este un război împotriva drepturilor la viaţă, educaţie şi sănătate a copiilor, cei care nu se pot apăra şi care se tem în fiecare zi”.

- Articolul continua mai jos-

Date relevante:
– Tactici brutale din ce în ce mai răspândite care vizează copiii – folosirea copiilor pe post de atacatori sinucigaşi, atacarea şcolilor şi a spitalelor, utilizarea pe scară largă a unor arme precum bombele cu fragmentare şi a dispozitivelor explozive improvizate.

– Siria, Afganistanul şi Somalia au fost ţările cele mai periculoase pentru copii în 2016;

– Copiii din Orientul Mijlociu sunt cei mai expuşi riscului de a trăi în zone de conflict, la nivel global doi din cinci copii afectaţi de conflicte se află aici. Africa este pe locul doi, cu unul din cinci copii. Continentul asiatic are cel mai mare număr de copii victime ale conflictelor.

Yannick*, 15 ani, din Republica Democrată Congo, a fost recrutat de un grup armat, cu promisiunea că nu va fi rănit: „Militanţii m-au dus într-un alt sat, unde aveau aranjat un botez pentru noii recruţi. Botezul ne-a dat puteri magice şi forţa de a lupta. Mi-a fost frică. Am vrut să fug. Ne-au spus că în luptă nu avem de ce să ne temem. Chiar dacă ar fi tras cineva asupra noastră, nu ne-ar fi putut răni. Nu puteam muri. Ne-au dat un băţ pentru luptă şi o eşarfă roşie”.

Cei care vor să semneze petiţia adresată liderilor lumii, pentru protecţia copiilor din zonele de conflict militar o poate face aici: https://act.savethechildren.net/international/waronchildren/petition/.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii
Salvaţi Copiii este o organizaţie neguvernamentală, asociaţie de utilitate publică, non-profit, democratică, neafiliată politic sau religios, care militează activ pentru protecţia drepturilor copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi cu legislaţia României.

-Articolul continua mai jos-

Salvaţi Copiii adoptă o poziţie independentă în raport cu acţiunile şi măsurile instituţiilor, recunoscând că implementarea legislaţiei şi a politicilor publice în materia drepturilor copiilor nu poate ignora strânsa colaborare dintre autorităţi, familie, copii şi societatea în care fiecare actor implicat îşi acceptă responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic şi viabil.

În calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supravieţuire, educaţie, protecţie şi participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. În cei 28 de ani de activitate, peste 1.560.000 de copii au fost implicaţi în programele şi campaniile Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari