Dr. Mihai Moisescu, director DSP Cluj: „Vaccinul este cea mai puternică armă pe care sistemul medical o deține!”

„Sperăm că populația a înțeles importanța vaccinării, că această acțiune medicală este benefică și este o armă specifică care protejează clar copilul față de virus și de boală”, precizează dr. Mihai Moisescu-Goia, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj. Potrivit acestuia, în cazul apariției rujeolei, a te lăsa în voia sorții, să speri că această boală va avea o formă ușoară sau medie, nu e o gândire benefică și e de dorit prezența la medic, în vederea examinării copilului și a-l supune vaccinării. Cât despre gripă, în județul Cluj s-au înregistrat 55 de cazuri diagnosticate clinic, dintre care, patru sunt confirmate, iar un caz de sindrom respirator sever s-a soldat cu deces la o persoană vârstnică cu comorbidități. Potrivit directorului DSP Cluj, e de dorit și să ne prezentăm la medicul de familie dacă întrăm în cele cinci grupe de risc ale populației pentru gripă și să ne facem vaccinul antigripal!

Ziar Medical – Care este situația cazurilor de rujeolă?

Mihai Moisescu – La nivelul județului Cluj, dacă luăm datele din 30 ianuarie 2016 până în prezent, s-au înregistrat, în 2016, 101 cazuri, în 2017, 240 de cazuri, în total, 341 de cazuri. În urma acțiunilor de promovare a vaccinării în sine, cât și a epuizării receptivilor prin evoluția epidemică din luna septembrie, la nivelul județului Cluj, până în prezent, nu s-au mai înregistrat cazuri de rujeolă, ceea ce ne dă speranțe că, în acest areal, să fi epuizat receptivul și să sperăm că populația a înțeles importanța vaccinării, că această acțiune medicală este benefică și este o armă specifică care protejează clar copilul față de virus și de boală. A te lăsa în voia sorții, să speri că rujeola va avea o formă ușoară sau medie, nu e o gândire benefică și e de dorit a te prezenta la medic, a-ți examina copilul și a-l supune vaccinării pentru că vaccinul te va proteja.

Ziar Medical – Care este rata de refuz a vaccinării?

- Articolul continua mai jos-

Mihai Moisescu – La nivelul județului Cluj, după derularea acestor campanii, am ajuns să avem o acoperire vaccinală de aproximativ 85%; este sub rata de 95% pe care o avem ca țintă. Oricum, se constată o creștere, însă, chiar dacă nu este un refuz pe față, neprezentarea repetată  la datele de convocare la medicul de familie o putem considera ca un refuz. Acest lucru îngreunează procesul de vaccinare și creează acumularea de „buzunare”, cum le spunem noi, de colectivități neprotejate care, în condiții favorabile, pot să ducă la deschiderea unei evoluții epidemice.

Campanii de informare se fac, dar trebuie să fie și acceptate și trebuie să ajungă să determine schimbarea comportamentului, să vedem că există acea acceptare, în cunoștință de cauză! Îi rugăm pe părinți să se adreseze medicului de familie, medicului specialist, tocmai în ideea de a obține acele informații de la o sursă specializată în domeniu și de a-și risipi îndoielile sau întrebările care le au și care sunt firești, dar să pună întrebări în zonele în care vei primi răspunsuri competente.

Cât despre internet, acesta este o fereastră care ne deschide lumea spre cunoaștere, dar trebuie să facem foarte clar trierea surselor și să vedem care sunt acele surse credibile care dețin informația bazată pe dovezi științifice și care nu o denaturează. Cred că e bine să te informezi, iar pentru acele nelămuriri pe care le ai să te adresezi rețelei medicale de specialitate, iar, ulterior, în cunoștință de cauză, să iei o decizie cât mai benefică pentru starea de sănătate a copilului, care eu o consider a fi prin vaccinare.

Ziar Medical – În 2017 ați efectuat o mobilizare în teritoriu și ați apelat chiar la implicarea primarilor din județ…

Mihai Moisescu – Au fost acțiuni prin care ne-am dus în teritoriu, iar ca orice acțiune care se desfășoară în orice unitate administrativ teritorială, trebuie să ai acordul primarului. Acesta, pe lângă faptul că reprezintă o autoritate, îți poate strânge populația și poate să facă mult mai ușor adresarea către cei pe care îi ai ca obiectiv țintă, astfel încât informația să ajungă la dânșii. Niciodată nu am avut refuz din partea dânșilor, au fost deschiși la colaborare, chiar dacă, poate unii nu au fost pro-vaccin 100%. Am beneficiat și de sprijinul mediatorilor și a asistenților comunitari care au tocmai rolul de a ajunge în acele comunități care sunt mai izolate.

Procentul de acoperire vaccinală e bun, dar e nemulțumitor pentru noi pentru că ne-am fi dorit să ajungem la 95%, dar sperăm să mergem cu trendul ascendent al acceptării vaccinării, sperăm ca populația să înțeleagă că este cea mai puternică armă pe care o deținem la ora actuală! E clar, ne protejează împotriva unui agent țintit; vorbim acum de virusul rujeolic, fie de virusul rubeolic, virusul urlian, deci vorbim de ROR, vaccinul pentru cele trei afecțiuni care e clar! Dacă ne uităm pe orice statistici postvaccinare, morbiditatea și mortalitatea sau severitatea cazurilor s-a diminuat până aproape la faza de control a bolii până la eliminare. Vaccinul este cea mai puternică armă pe care sistemul medical o deține!

- Articolul continua mai jos-

Ziar Medical – Printre prioritățile enunțate de noul ministru al sănătății, Sorina Pintea, se numără și obligativitatea vaccinării…

Mihai Moisescu – Orice lege trebuie aplicată! Este un cadru legislativ care este obligatoriu pentru toți cei din această țară! Chiar dacă putem considera că orice lege este perfectibilă și este de dorit să avem un cadru legislativ cât mai concret, foarte clar și atent explicat, astfel încât să nu ducă la confuzii și să facă accesibil respectivul domeniu pe care îl reglementează, astfel încât tot ceea ce urmează să se desfășoare în baza ei să se facă cât mai facil și în beneficiul cetățenilor.

Ziar Medical – Cum ați gestionat situația amplasării panourilor anti-vaccinare?

Mihai Moisescu – Și în județul Cluj au fost identificate trei panouri; s-au luat măsurile pentru că orice panou publicitar are două condiții, întâi să fie autorizat. Am verificat, prin bunăvoința primăriilor și a poliției locale, iar conținutul care face referire la sănătatea publică, conform legii 95/2006, trebuie să fie avizat de Ministerul Sănătății. În momentul în care dorești să faci o campanie pe sănătate, având în vedere că cel care se ocupă de politicile de sănătate din România este Ministerul Sănătății, trebuie să obții acest aviz conform legii! Bineînțeles că aceste panouri au fost eliminate și s-a dispus apoi acea acțiune de către Ministerul Sănătății prin care noi, ca Direcție de Sănătate, am înștiințat toate primăriile să verifice dacă în teritoriul dânșilor apar asemenea panouri cu referire specială la vaccinare și, dacă acestea există, să se verifice dacă au acest aviz de la Ministerul Sănătății, iar dacă nu îl au, acestea să fie eliminate pentru că creează, din punctul nostru de vedere, un mesaj neadevărat, spunând că vaccinurile nu sunt sigure. Toate produsele medicale care se pun pe piață, urmează o anumită grilă de evaluare și doar apoi se dă acceptul de a intra pe piață tocmai în ideea de a fi sigure pentru om. A spune că vaccinurile nu sunt sigure consider că deja denaturezi mesajul. În rest, a te informa este absolut normal!

Ziar Medical – Nu putem omite din discuție situația cazurilor de gripă! Ce sfaturi ne oferiți?

Mihai Moisescu – E de dorit ca atunci când avem fenomene de răceală, guturai, să ne adresăm medicului! Nu înseamnă că, dacă ni se recomandă concediu medical suntem oameni slabi! Dacă încercăm să o ducem pe picioare suntem o sursă infecțioasă pentru cei din jurul nostru; la serviciu sau în colectivitate facem un deserviciu distribuind infecția în jurul nostru, contaminându-i pe cei din jur și creăm condiții pentru îmbolnăvirea lor. Dar dacă mergem la medic, care ne va prescrie un tratament adecvat stării noastre de boală, izolându-ne la domiciliu vom crea condiții de a stopa sau a diminua riscul de diseminare. Bineînțeles, e de dorit și să ne prezentăm la medicul de familie dacă întrăm în cele cinci grupe de risc ale populației pentru gripă și să ne facem vaccinul antigripal! Prin Ministerul Sănătății s-au distribuit, la nivelul județului Cluj, 43.000 de doze, am primit 26.000 de doze. E de dorit să ne prezentăm la medicul de familie să facem acest vaccin! Acest vaccin este recomandat mai ales celor care se încadrează în grupele de risc și este o vaccinare gratuită pentru pacienți.

SFATUL MEDICULUI – Dr. Carmen Nonn despre hepatoprotectie și hepatoregenerare naturală

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari