PRF- tratament revoluţionar în medicina dentară

Cu toţii ne dorim o dantură precum cea a vedetelor, dar uneori este dificil şi nu dispunem de resursele necesare sau pur şi simplu vrem ca totul să dureze mai puţin timp până la obţinerea rezultatului final. Este PRF, Platelet rich fibrin soluţia salvatoare?

Conf. Dr. Ondine Lucaciu, de la Facultatea de Medicina Dentară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” ne-a dezvăluit calea prin care putem să ne însănătoşim şi înfrumuseţăm dantura în timp mai scurt, utilizând PRF.

Ce este PRF?

Una din tehnicile utilizate în chirurgia estetică, preluată în chirurgia maxilofacială este aplicată acum şi în medicina dentară. Este vorba de PRF, o tehnologie îndelung cercetată, care se bazează pe obținerea unei formule terapeutice formată din fibrină autologă. Ea serveşte ca matrice bogată în trombocite  şi factori de creştere care stimulează procesele de vindecare şi regenerare.

Tehnica PRF-ului a fost dezvoltată în Franţa de către Choukroun et. al. (2001). Este un concentrat de trombocite bogat în fibrină utilizat pe scară largă pentru a accelera vindecarea ţesuturilor moi şi dure.

- Articolul continua mai jos-

IMG 0103

Sub ce formă se prezintă?

Există două structuri bogate în trombocite care se pot utiliza în medicina dentară, PRP şi PRF.

PRP este o plasmă lichidă bogată în trombocite sub formă injectabilă, iar PRF este fibrină bogată în trombocite sub formă de gel, care se aplică direct pe zonele dorite.

Cum funcționează ?

Când avem o rană, corpul nostru eliberează proteine care stimulează procesul de reparare a acesteia. Cu tehnologia PRF reușim să separăm, din sângele pacientului, plasma care conține aceste proteine. Odată aplicată pe zona de tratament, procesul de regenerare a țesutului este considerabil accelerat.

Formula terapeutică se obține prin centrifugarea sângelui propriu al pacientului, recoltat dintr-o venă periferică, în condiţii care respectă normele medicale în vigoare. Fiind un produs obţinut din sângele propriu, riscurile sunt practic inexistente.

DSC 0016

- Articolul continua mai jos-

Beneficii 

  Grăbește vindecarea și procesul de regenerare

  Reduce inflamațiile

  Reduce riscul de infecții și complicații post-chirurgicale

  Reduce durerea

Indicaţii de utilizare

Medicul dentist tratează întreaga patologie a cavităţii orale, care cuprinde atât problemele dentare, cât şi a mucoaselor şi ţesuturilor din cavitatea orală care susţin dintele în os. Tot dentistul este cel care regenerează ţesuturile pierdute şi înlocuieşte dinţi prin implante, atunci când se impune.

Indicaţiile PRF-ului sunt multiple : extracţiile dentare, terapia parodontală, reconstrucţiile osoase, terapia perimplantitelor şi sinus lift.

-Articolul continua mai jos-

Avantaje

Utilizarea PRF-ului grabeste şi îmbunătăţeşte procesele de vindecare şi regenerare după intervenţiile din sfera orală.

Bibliografie

J Biomed Mater Res A. 2018 Jan 18. doi: 10.1002/jbm.a.36346. [Epub ahead of print]

The in vitro release of cytokines and growth factors from fibrin membranes produced through horizontal centrifugation.

Lourenço ES1, Mourão CFAB1, Leite PEC2, Granjeiro JM3,4, Calasans-Maia MD4, Alves GG5.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari