Prevenirea şi reducerea efectelor accidentelor montane

Întrucât numărul amatorilor de sporturi şi drumeţii montane este în continuă creştere şi iarna tocmai a venit, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu intenţionează să creeze un cadru plăcut pentru cei ce doresc să se bucure şi de sezonul rece. Respectarea unor recomandări şi sugestii poate fi cheia unei vacanţe reuşite.

Odată cu venirea iernii, SPJ Salvamont Sibiu vine în sprijinul celor dornici de aventură sau sporturi montane de iarnă, cu un set de atenţionări şi recomandări menite să reducă riscurile de accidentare montană sau rătăcire.

SPJ SALVAMONT Sibiu

Atenţionări şi recomandări pentru sezonul de iarnă

- Articolul continua mai jos-

Venirea iernii, pentru mulţi, este şi o invitaţie la munte, la distracţie, la sport şi la relaxare, dar, totodată, iarna poate aduce şi situaţii neprevăzute care pot transforma o vacanţă mult aşteptată într-o conjunctură incomodă.

Pentru a preveni unele situaţii neaşteptate, Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu vine în sprijinul amatorilor de sporturi şi drumeţii montane cu o serie de recomandări menite să prevină eventualele evenimente nedorite.

În acest sens, este de preferat ca orice excursie să fie planificată şi pregătită din mai multe puncte de vedere iar aspectele care trebuie neapărat luate în considerare înainte de a porni la drum sunt:

Condiţiile meteo – pot duce la imobilizare în zone greu accesibile, din acest motiv recomandăm să vă informaţi asupra prognozelor pentru zona respectivă, să folosiţi cât mai multe surse, să luaţi în considerare altitudinea la care se află locaţia pe care o vizaţi, deoarece temperatura scade cu aprox. 1 grad celsius la fiecare 100 de metri altitudine. Încercaţi să contactaţi persoane din locaţia respectivă (cunoscuţi, cabanieri, jandarmerie, salvamont) pentru a strânge cât mai multe date despre vreme. La munte trebuie avute în vedere discrepanţele mari de temperatură între zi şi noapte. Nu raportaţi vremea din oraş cu cea de la munte. Ascultaţi avertizările şi recomandările organelor de poliţie rutieră, în cazul în care plănuiţi o deplasare cu maşina.

Cunoaşterea Zonei – informaţi-vă despre zona în care vă veţi deplasa, dotaţi-vă cu: hărţi cât mai actuale, busolă, GPS (dacă se poate), solicitaţi informaţii despre trasee de la: serviciile salvamont sau organizaţii despre care sunteţi sigur că activează în zonă. Ascultaţi doar de localnicii care sunt buni cunoscători ai zonei!

Echipamentul – Hainele şi încălţămintea – este foarte important ca îmbrăcămintea să fie neapărat adaptată sezonului rece. Echipamentul de vară, chiar dacă este montan, nu răspunde cerinţelor de iarnă. Întrucât principalul pericol în timpul iernii îl reprezintă hipotermia (scădere accentuată a temperaturii corpului, mult sub cea normală) care adesea este cauzată de umezeală şi/sau vânt, vă recomandăm îmbrăcăminte din ţesături impermeabilizate (tip Gore-Tex) şi rezistente la vânt (tip wind stopper). În ceea ce priveşte încălţămintea, recomandăm bocanci tip gheată, pentru protejarea gleznei, impermeabili, talpă aderentă cu striaţii proeminente şi căptuşiţi – atenţie – a nu se utiliza bocanci de vară. Este recomandat să deţineţi cât mai multe perechi de haine. Hainele ude trebuie schimbate şi uscate în cel mai scurt timp. Atenţie – extremităţile corpului (mâini, cap, nas, urechi, picioare) sunt cele mai expuse la degerături, motiv pentru care recomandăm protejarea corespunzătoare cu mănuşi impermeabile, şosete groase, căciuli groase, mască pentru faţă şi orice alte articole. Echipamentul trebuie verificat în prealabil, se recomandă încercarea echipamentului nou în trasee scurte, în oraş sau chiar şi acasă. În urma unei utilizări îndelungate bocancii pot să creeze jenă, chiar dacă aceasta este insesizabilă în momentul achiziţionării.

- Articolul continua mai jos-

Alimentaţia – foarte importantă pentru timp de iarnă, aceasta trebuie fie consistentă, bazată pe elemente nutritive şi chiar grăsimi. Precizăm că iarna efortul pentru deplasare este mult mai mare decât în alte anotimpuri, de asemenea, pentru menţinerea temperaturii corpului este necesar un aport de calorii în alimentaţie. Recomandăm ca pentru ture montane pe timp de iarnă să existe o rezervă de hrană consistentă şi dulciuri. Deshidratarea este un factor care apare frecvent şi în sezonul rece din cauza vântului uscat sau efortului depus, în acest sens recomandându-vă consumul de lichide. Lichidele, de preferat ceai fierbinte, trebuie ţinute în recipiente termo-izolate. A nu se ingera zăpadă în loc de lichide, în cazuri extreme aceasta trebuie transformată în apă prin fierbere.

Comunicarea – pentru orice excursie sau tură montană recomandăm să vă asiguraţi surse de comunicare eficiente – telefon mobil, staţii radio. Totodată, trebuie avut în vedere faptul că în zonele montane acoperirea reţelelor de telefonie mobilă nu este uniformă, motiv pentru care este recomandat să existe telefoane din diferite reţele. Asiguraţi-vă posibilitatea de a efectua apeluri. Atenţie – semnalul GSM poate dispărea în văi sau în depresiuni montane şi poate fi recepţionat în zonele deschise de vârf sau platouri montane. Pe parcursul unei ture montane, recomandăm monitorizarea frecventă a semnalului GSM pentru a cunoaşte zonele din care se pot efectua apeluri şi, la nevoie, să vă puteţi întoarce în acele zone. Atenţie – din cauza frigului, bateriile telefoanelor mobile se descarcă mult mai repede, motiv pentru care acestea trebuie încărcate la începutul turei şi ţinute într-un loc cât mai călduros. Înainte de a porni într-o excursie sau tură montană, anunţaţi persoane cunoscute, cabanieri sau salvamont, despre traseul pe care doriţi să îl parcurgeţi, incluzând date cât mai exacte, cum ar fi perioadă, locul de cazare/campare, zone ce vor fi parcurse cu denumiri de locaţii sau orice puncte de reper cunoscute.

Întotdeauna porniţi în grup şi cooptaţi persoane cu experienţă. NU părăsiţi grupul şi nu părăsiţi traseul anunţat. Evitaţi zonele necunoscute. Respectaţi avertizările specialiştilor sau ale cunoscătorilor.

Pentru că timpul de intervenţie al echipajelor salvamont variază şi poate ajunge şi la 7-10 ore, este recomandat să deţineţi echipament şi provizii care să ajungă pentru o durată mai lungă decât cea estimată.

În completarea celor de mai sus SPJ SALVAMONT recomandă următoarea listă de dotări care trebuie avute în vedere la planificarea unei excursii:

FOLIE DE SUPRAVIEŢUIRE – poate fi găsită în farmacii la un preţ mic şi poate salva vieţi.

-Articolul continua mai jos-

RUCSAC – în care să poată fi depozitate alimente, lichide, haine şi alte obiecte necesare.

OCHELARI – care să protejeze ochii şi vederea de razele UV, ninsoare, vânt. Soarele produce radiaţii ultraviolete care pot distruge retina şi corneea. Lumina reflectată în zăpadă poate mări cantitatea de radiaţii ultraviolete, astfel că cei care merg la schi fără ochelari de soare, riscă să se aleagă cu arsuri la nivelul corneei, din cauza luminii care se reflectă de pe zăpadă. Se poate ajunge la orbire temporară sau, în situaţii mai grave, chiar la orbire definitivă.

LANTERNĂ (cu baterii de rezervă) – pe timp de iarnă deplasarea este încetinită iar ziua scurtă – noaptea vă poate surprinde departe de destinaţie.

GPS – chiar dacă nu are harta exactă a locului, poată să reţină traseul parcurs şi, la nevoie, întoarcerea este mult mai uşoară. Poate ajuta salvatorii să identifice locaţia dumneavoastră pe baza coordonatelor pe care le veţi indica.

SCHIURI DE TURĂ sau RACHETE DE ZĂPADĂ- fac deplasarea mult mai uşoară şi mai rapidă.

BEŢE TELESCOPICE – Reduc efortul, ajută la mersul pe jos şi la păstrarea echilibrului.

TRUSĂ DE PRIM AJUTOR – care să conţină cel puţin: faşă, bandaje, plasture, vată, garou. În cazul în care nu deţineţi o trusă de prim ajutor, este totuşi recomandat un set de plasturi, pentru eventuale răni la picior cauzate de bocanci.

Aceste recomandări vin în sprijinul amatorilor de sporturi de iarnă, sunt menite să prevină şi să reducă efectele accidentelor montane, dar nu pot atrage răspunderea SPJ SALVAMONT Sibiu pentru că fiecare persoană trebuie să îşi cunoască limitele, capacităţile şi este responsabilă pentru acţiunile sau inacţiunile sale. Totodată, trebuie precizat faptul că practicarea sporturilor montane de iarnă prezintă riscuri ce pot avea consecinţe grave, dintre care şi moartea. Prin practicarea acestor sporturi se înţelege că fiecare îşi asumă răspunderea şi că a înţeles riscurile la care se expune.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari