Spectacol pentru micuţii pacienţi de la Institutul Oncologic Bucureşti

Surpriză pentru copiii internaţi la Institutul Oncologic Bucureşti. Artiştii de la grupul vocal „Cununiţa Muntenească” din Ploieşti le-au oferit, sâmbătă, un program artistic pentru a le aduce bucurie şi a-i asigura că nu luptă cu boala singuri. Este vorba despre o nouă serie de acţiuni umanitare derulată de către voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, care vor organiza spectacole si activităţi artistice într-o zi din fiecare lună a anului pentru a-i ajuta pe micii pacienţi să treacă mai uşor de perioada petrecută în spital.

Tinerii artişti de la grupul vocal „Cununiţa Muntenească” care au susţinut spectacolul de la Institutul Oncologic sunt coordonaţi cu multă pasiune de către Adela Dumitrache Dumitru – profesor de muzică la Liceul „I.L. Caragiale Ploieşti” şi la Colegiul de Arte „Carmen Sylva”, unde predă canto. Artiştii au vârste cuprinse între 5 şi 17 ani, poartă costume tradiţionale din cele mai frumoase şi diversificate, sunt autentici, iubitori de Artă şi frumos, iar florile pe care fetele grupului şi le-au prins în păr sunt naturale.

„Astăzi, ne aflăm la clinica oncologică pentru copii pentru ca vrem sa le aducem acestora o bucurie in suflet prin cantecele pe care noi le-am pregatit. Este vorba despre cantece traditionale, cantece patriotice, cantece romanesti. Costumele traditionale romanesti pe care noi le purtam ne indeamna sa cantam asa. Noi, de fiecare data, incercam sa ducem zambet pe buze acolo unde este nevoie si, iata, astazi, ne-am gandit sa venim la clinica oncologica pentru copii, bineinteles si cu sprijinul preotului Marius Gheorghe de la parohia Pleasa, caruia ii multumim foarte mult ca ne-a solicitat. Suntem siguri ca le-am adus bucurie micutilor pacienti pentru ca ei au nevoie din partea noastra de optimism, de fericire, de bucurie”, a declarat Adela Dumitrache Dumitru – profesor de muzica la Liceul „I.L.Caragiale” Ploiesti si la Colegiul de Arte „Carmen Sylva”.

Atmosfera extraordinară din sală cu o puternică încărcătură emoţională i-a determinat pe artiştii de la grupul vocal „Cununiţa Muntenească” să recite şi rugăciunile precum „Inger, Ingeraşul meu” si „Tatal Nostru”, chiar dacă acestea nu se aflau, iniţial, în program.

- Articolul continua mai jos-

Coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, Danut Pruna, a declarat: „Aceasta este prima editie, in fiecare luna, de acum inainte, o sambata o vom dedica bolnavilor de la Institutul Oncologic Fundeni si de la Spitalul Fundeni, unde vom organiza activitati cu copiii de acolo. Avem o colaborare stransa cu IOB, semnandu-se un protocol cu Patriarhia Romana pentru „Campania de Prevenire si Diagnosticare a Cancerului de Col Uterin”. Am mai fost la acesti copii, am avut o campanie de donare de alimente pentru toti bolnavii din Institul Oncologic Bucuresti, ocazie cu care le-am oferit si un spectacol de Craciun. Ne-am gandit sa facem acest lucru repetitiv pentru ca sunt oameni greu incercati si cu atat mai mult, copiii. Dorim sa le mai inveselim putin sufletele si, poate avand un psihic mai bun, mai sanatos, trec mai usor peste aceste probleme. Astazi, reusim acest lucru cu sprijinul parintelui Marius Gheorghe cu care avem o colaborare mai veche si cu ansamblul „Cununita munteneasca” si alti invitati din Pleasa si impreuna reusim sa ajutam mai multi oameni. Ne dorim sa dezvoltam asemenea colaborari si cu alte parohii in care am fost si in care exista asemenea ansambluri. Astazi, a fost o activitate foarte reusita, copiii de aici s-au bucurat si au transmis multa emotie. Credeam ca o sa fiu tare si o sa reusesc sa trec cu zambetul pe buze, sa-mi ascund sentimentele, dar nu am reusit. Am intalnit aici un copil care zambea foarte mult, nu-si arata durerea si boala, insa mama lui plangea in spatele lui. Vreau sa ii fim aproape, i-am dat numarul de telefon, este foarte greu ca si parinte sa treci prin aceasta situatie. Mama mi-a marturisit ca Dumnezeu i-a daruit acest copil, ea nu putea face copii si eu sunt sigur ca acest copil va fi un invingator”.

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au fost sprijiniţi în organizarea acestei activităţi social-filantropice de la Institutul Oncologic Bucuresti de către reprezentanţii parohiei Pleasa, din Prahova, cu care au o colaborare mai veche. La finalul activităţii, parintele Marius Gheorghe le-a spus micuţilor pacienţi şi câteva cuvinte de încurajare.

„Astazi, ne-am gandit sa le aducem o bucurie micuţilor pacienţi de la Institutul Oncologic Bucuresti, mai ales ca ne pregatim de perioada intrarii in Postul Pastelui, dar si pentru ca este Anul Unitatii de Neam. Acesti micuti au nevoie de o incurajare si acest concert este o incurajare si un imbold, stiind ca mesajul bisericii noastre se sprijina pe acesti trei mari piloni: credinta, nadejde si dragoste. Daca avem credinta ca Dumnezeu este cu noi, daca avem nadejdea ca El tot timpul lucreaza prin mainile oamenilor buni si daca avem dragoste fata de aproapele nostrum, cu siguranta ca vom putea trece peste orice incercare, cum sunt si incercarile prin care trec si acesti copii. Noi vrem sa le spunem ca daca il vor avea pe Dumnezeu langa ei si daca vor fi impreuna si daca se vor ruga unii pentru ceilalti, vor putea trece peste orice obstacol sau incercare a vietii lor. Stiu ca sunt copii cu nevoie speciale, dar cea mai mare nevoie a lor este nadejdea ca vor trece si ca totul va fi bine. A fost un spectacol extrem de emotionant! Acesti copii ne ofera in fiecare zi modele de luptatori pentru ca noi spunem ca nu poti sa iesi invingator intr-o lupta pana nu participi la ea si am gasit astazi niste copii extrem de increzatori, extrem de pozitivi si niste parinti care isi pun nadejdea in Dumnezeu, nadejdea in Hristos care are experienta crucii, experienta tristetii si a suferintei. Bucuria a fost cu atat mai mare ca printre acesti copii am gasit un baietel pe nume tot Marius si care mi-a marturisit ca vrea sa devina preot pentru ca el considera ca cea mai inalta slujire este sa-i slujesti lui Dumnezeu. Un astfel de copil care totusi trece printr-o incercare care pe multi dintre oameni i-ar deznadajdui, ne invata de fapt cum sa privim suferinta, cum trebuie sa privim boala si ca nadejdea, credinta si dragostea sunt cele mai importante lucruri in viata. Dimineata am savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie la biserica din parohie, in cadrul slujbei pomenindu-i pe toti acesti copii, iar apoi am venit aici sa le aducem o bucurie pentru ca Hristos este cel care ne ofera nadejdea in fiecare zi si stim ca bunatatea este o limba internationala, nu o inveti oriunde, nu ti-o preda nimeni, ci se afla chiar aici in inima ta”, a punctat parintele Marius Gheorghe, de la Parohia Pleasa.

Vasilica, mama unui baietel internat la Institutul Oncologic Bucuresti, a declarat: „Frumos! Mi-a placut spectacolul. Mai sunt spectacole, aici. Sunt din Vrancea, Vidra. Baiatul meu este diagnosticat cu o tumora maligna la cap. A fost operat si acum urmeaza tratamentul din spital, doamna doctor a avut grija si baiatul arata destul de bine acum”.

Totodată, artistul plastic, Delia Lungan, a invitat copiii din sală la o lecţie de pictură. Micutii au realizat un tablou cu un răsărit de soare şi multe inimi, sub coordonarea atentă a artistei. Acest tablou, alături de alte lucrări pictate de copii în prezenta Deliei Lungan in cadrul altor campanii organizate anterior, va fi prezent intr-o expoziţie organizată de către voluntarii CMN şi scos la licitaţie. Fondurile obţinute în urma licitaţiei vor fi investite, ulterior, în acte caritabile.

Toate acţiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari