Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) face lobby şi advocacy activ pentru promovarea, respectarea şi garantarea drepturilor pacienţilor cu cancer, implementarea măsurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Federația face eforturi pentru ca toţi cei care luptă împotriva cancerului să devină o forţă cu o voce puternică. Practic, FABC este interfaţa între organizaţiile membre şi instituţiile statului, institutiile europene implicate în sănătate, precum şi organizaţiile europene şi internaţionale similare. În acest context, FABC derulează o serie de campanii de informare și educare a populației din diferite zone ale țării. Acestea au fost prezentate, în cadrul Conferinței „Politici de sănătate în oncologie”, desfășurată în 1 februarie, la Cluj-Napoca.
Evenimentul a fost organizat de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Clujul Elitelor și Valorilor şi Ziar Medical, în parteneriat cu Bristol-Myers Squibb, Astra Zeneca, Janssen Oncology, Genetic Centre, Servier, Roche și Varinak.
„Putem să facem multe campanii de informare, putem să facem, în zona aceasta de direcționare rapidă a pacienților către diagnostic și tratament, dar revenim tot timpul la zona de finanțare. Din păcate, lucru deja discutat în cadrul conferinței, accesul la diagnostic și tratament este condiționat, de cele mai multe ori de accesul pacienților la anumite locații; sunt anumiți pacienți care nu se deplasează de la zona unde stau către un centru universitar și 61% din sumele acordate programelor naționale sunt consumate pe programele de oncologie, pe Programul Național de Oncologie. Țin să amintesc că ultimul președinte al Casei de Asigurări tocmai a declarat, la finalul mandatului său, că sistemul este subfinanțat; dacă avem 61% dintr-o sumă foarte mică, sumă per total pentru tratamentul oncologic al pacienților, este puțin. (…) Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer se luptă să asigure un acces echitabil la diagnostic și tratament al pacienților și sperăm să facem acest lucru mulți ani de acum înainte. La nivel național suma nu a fost acoperitoare pentru toate activitățile. (..) Din punctul nostru de vedere nu ar trebui să se întâmple așa ceva – stoparea la plată a unor servicii prestate în contextul acesta, eliberarea de medicamente oncologice, în contextul Programului Național de Oncologie”, a atras atenția dr. Flavius Pavelescu.
Situația nu este însă prezentă în toate zonele; de pildă, în județul Cluj nu au existat disfuncționalități în a asigura accesul la servicii și la servicii cu medicament a pacienților oncologici.
FABC desfășoară, cu regularitate, o serie de campanii de informare și educare a pacienților din diferite zone. De exemplu, în luna mai, când se marchează și Ziua Mondială Contra Consumului de Tutun, s-a desfăşurat Campania Naţională de Luptă Contra Fumatului, prin promovarea legislaţiei româneşti şi UE în vigoare, informarea, educarea şi conştientizarea fumătorilor asupra efectelor negative ale fumatului, organizarea de grupuri – suport pentru renunţarea la fumat, conştientizarea persoanelor nefumătoare asupra riscurilor fumatului pasiv, organizarea de conferinţe cu tema „Locuri de muncă fără fumat”, destinate conducătorilor de firme, companii, întreprinderi, pentru conştientizarea acestora asupra beneficiilor financiare şi de resurse umane rezultate din renunțarea la fumat.
„Pe parcursul lunii iunie avem campania „Cancerul nu înseamnă condamnarea la moarte”, o campanie de informare și mediatizare în mediul rural despre importanța controalelor periodice la medic și efectuarea de investigații în ceea ce privește riscul apariției cancerului. În iulie – august efectuăm campanii naționale de prevenție și depistare timpurie a melanomului. Această campanie se desfășoară, în general, în locuri de agrement – ștranduri, plaje, parcuri – sub denumirea „Soare bun – soare rău” sau „Un viitor fără pată”, a dăugat dr. Flavius Pavelescu.
În luna septembrie, se desfășoară, în fiecare an, Campania Națională cu privire la stilul de viață sănătos, și aici ne adresăm, în general, elevilor din școli generale și licee, dar și elevilor din mediul rural. În octombrie este în desfășurare Campania de Luptă împotriva Cancerului de Sân, campanie de informare și conștientizare a pericolului apariției acestui cancer.
„Derulăm și o campanie în cinci județe din Moldova, în mediul rural, de depistare precoce a cancerului de sân, iar pacientele puteau efectua ecografii, putând fi direcționate către spitalele din zonă cu serviciu de oncologie. În cursul lunii noiembrie derulăm campania de informare și educare privind conștientizarea cancerului de prostată și a cancerului de plămâni. Și în luna decembrie, există o campanie de informare și educare privind cancerul pulmonar. Noi încercăm, cu ajutorul tuturor colegilor din asociațiile membre, să avem o abordare națională asupra acestor teme, ne adresăm multor persoane din diferite medii, cu accent pe zona urbană, în general, însă derulăm și campanii în care încercăm să ajungem cât mai mult în zona rurală, unde, în prezent, accesul la servicii medicale este deficitar. Deficitul de medici în aceste zone este crescut, există astfel de zone în care nu sunt nici medici de familie. Sunt multe zone în care singurul spital care deservea câteva comune a fost închis și accesul la servicii medicale a devenit mai scăzut, de aceea încercăm să aducem aceste campanii de informare și în zonele greu accesibile din punct de vedere al accesului la diagnostic și tratament”, a conchis dr. Flavius Pavelescu.
FABC este o federație, formata din 26 asociații, care activează pe plan local, la nivelul județelor și numără peste 75.000 de membri în întreaga țară, pacienți, supraviețuitori și voluntari.