Sorina Pintea: „Ministerul Sănătății trebuie să se reformeze din temelii! Spitalele Regionale, cea mai mare prioritate în acest moment!”

Oncologia se află printre prioritățile Ministerului Sănătății, a declarat, joi, 1 februarie, la Cluj-Napoca, ministrul Sorina Pintea. Programul de oncologie urmează să fie extins, urmând a fi inaugurate șase centre de radioterapie. Ministrul Sănătăţii a descris instituţia pe care o conduce ca fiind „inflexibilă”, care trebuie reformată din temelii, fiind nevoie de „restructurarea mentalităţilor”. Sorina Pintea a mai spus că s-a întârziat foarte mult construirea spitalelor regionale de urgenţă deoarece s-a început cu proiecte mari şi studii de fezabilitate nerealiste și este necesară, și în acest caz, schimbarea mentalităților.

Ministrul Sănătății a participat, la Cluj-Napoca, la Conferința Națională ‚Politici de sănătate în Oncologie’, organizată de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) , Clujul Elitelor și Valorilor şi Ziar Medical.

„La Ministerul Sănătății veți avea, în permanență, un partener de dialog!”

Sorina Pintea a declarat că oncologia se află printre prioritățile Ministerului Sănătății și a amintit de inaugurarea a șase centre de radioterapie. „Să fiți convinși că la Ministerul Sănătății veți avea, în permanență, un partener de dialog”, a precizat ministrul.

”Ministerul Sănătății va fi garantul că această patologie se bucură de un real interes, poate și pentru că mulți dintre voi au experiențe personale. Uneori este foarte ciudat atunci când trebuie să răspunzi pentru incompetența unora. Și este foarte ciudat când trebuie să spui că, cu toate că încerci să faci ceva, dezinteresul este foarte mare. Aș vrea să nu se mai întâmple asta! Și faptul că sunteți atât de mulți aici, și faptul că lucrările au fost foarte interesante, înseamnă că mai există speranță și că lucrurile vor merge foarte bine! Știți că Ministerul Sănătății, împreună cu Banca Mondială, a promovat inaugurarea unor noi centre de radioterapie care lipsesc atât de mult în acest moment. Spre fericirea mea, unul dintre ele va deveni funcțional la jumătatea anului la Baia Mare. Voi vorbi mult despre Baia Mare pentru că, după cum știți, am fost managerul spitalului de acolo. Urmează ca săptămâna viitoare să mai semnăm la Guvern predarea a altor cinci amplasamente, deci înființarea a cinci noi centre. Știu că nu este suficient, dar sper să poată rezolva o parte din problemele pacienților bolnavi de cancer. Vă asigur de buna mea credința și să fiți convinși că la Ministerul Sănătății veți avea, în permanență, un partener de dialog”, a declarat Sorina Pintea.

- Articolul continua mai jos-

Ministrul a ținut să precizeze faptul că Programul național de oncologie „este un program generos care acoperă zona de medicamente”, însă nu acoperă toate nevoile pacientului bolnav de cancer.

„Oncologia este una din patologiile foarte sensibile având în vedere adresabilitatea mare și, din păcate, creșterea exponențială a numărului de pacienți bolnavi de cancer, a cazurilor noi. Programul național de oncologie este un program generos care acoperă zona de medicamente, din păcate nu acoperă toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătății, a Guvernului este de a extinde acest program de oncologie pe mai multe paliere, după o consultare prealabilă cu partenerii implicați în această zonă; cu atât mai mult am venit pentru că avem planuri de extindere în această zonă, dar în acest moment este un program generos”, a declarat Sorina Pintea.

„Ministerul Sănătăţii este o structură inflexibil care trebuie să se reformeze din temelii!”

Potrivit acesteia, una dintre cele mai grave probleme din sistem este faptul că instituţia „este o structură inflexibilă, care nu corespunde nevoilor pacienţilor și a populaţiei, în general, o structură care trebuie reformată din temelii.

„Sunt de trei zile Ministrul Sănătăţii, deci nu pot să spun că am putut să fac o radiografie completă a sistemului sanitar, dar având în vedere faptul că am lucrat şi lucrez în sistem, pot să spun că Ministerul Sănătăţii în sine este o structură inflexibilă, o structură care nu corespunde nevoilor pacienţilor, a populaţiei, în acest moment, pentru că ne adresăm şi oamenilor sănătoşi, e o structură care trebuie să se reformeze din temelii! Abia după ce se va restructura ministerul vom putea restructura şi restul lucrurilor. Asta este părerea primelor trei zile de ministeriat”, a mai precizat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a subliniat faptul că, în acest sens, şi-a propus să încerce să schimbe mentalităţile.

„În primul rând, să restructurez mentalităţi. Nu numai în Ministerul Sănătăţii; sper că acest lucru se va răsfrânge şi asupra multor zone din cadrul sectorului sanitar”, a adăugat Sorina Pintea.

- Articolul continua mai jos-

„Întârzierea construcţiei spitalelor regionale: S-au făcut nişte studii de fezabilitate nerealiste!”

Potrivit ministrului, construirea spitalelor regionale de urgenţă a întârziat mulți ani din cauză că s-a început cu proiecte mari şi studii de fezabilitate nerealiste, reiterând necesitatea de schimbare a mentalităților. Construcția acestor spitale este, potrivit Sorinei Pintea, cea mai mare prioritate.

„Este cea mai mare prioritate în acest moment! Pentru că s-a început cu proiecte mari… S-au făcut nişte studii de fezabilitate nerealiste, care nu corespundeau nevoilor noastre. Spun că au devenit prioritatea mea pentru că în acest moment suntem pe ultima sută de metri, în sensul că avem finanţare prin Programul Operațional Regional şi treaba noastră acum este să facem studiile de fezabilitate şi să le depunem. Dar, din fericire, Clujul s-a mişcat foarte repede, şi ca autorităţi locale, şi cei din Direcţia de Sănătate Publică. Dar mai avem o problemă şi la Cluj, un transfer de teren de la Ministerul Apărării la Ministerul Sănătăţii. Avem o problemă la Craiova, avem probleme şi la Iaşi din punctul acesta de vedere. Dar, mai mult, avem probleme cu mentalităţile. Revin, este laitmotivul. De ce? Pentru că noi suntem cei care trebuie să creăm aceste spitale, să le dăm pe tavă consultanţilor să le facă un design apropiat de nevoile noastre”, a explicat Sorina Pintea.

„Nu pot să spun că vom face spitalul într-o zi. Dar îl vom face!”

Ministrul se declară optimistă în privința realizării acestui proiect de anvergură, fără a oferi termene precise.

„Pot să spun că am luat avânt şi sunt convinsă, foarte convinsă că eu, personal, voi veni la spitalul regional în Cluj. Sunt foarte convinsă de asta! Lucrurile merg bine în acest sens! În timpul mandatului am să încep şi, probabil, îl voi termina; nu pot să dau termene, nu pot să spun că vom face spitalul într-o zi. În momentul în care vor fi depuse studiile de fezabilitate, va fi depus proiectul la Bruxelles, în cursul acestui an, după semnarea contractului de finanţare, atunci vă mai spun. Am reabilitat un spital şi ştiu ce înseamnă termenele. De aceea, nu pot să spun că îl vom face mâine. Nu! Dar le vom face! Asta e cel mai important! Pentru că există voinţă politică, există voinţa Bruxelles-ului şi există voinţa noastră, a celor de acolo”, a subliniat Sorina Pintea.

„Sunt pro vaccin!”

Una dintre propunerile Sorinei Pintea pentru noul mandat este legat de legea vaccinării. Sorina Pintea declară că este „pro vaccin”, dar respinge mijloacele de coerciție.

„Sunt pro vaccin, dar sunt împotriva mijloacelor de coerciție sau nu neapărat împotriva, ci va trebui să lucrăm puțin la ele, dar, categoric, trebuie să avem o lege a vaccinului pentru că, pentru a putea asigura necesarul de vaccinuri populației României, avem nevoie de predictibilitate. Ori, în condițiile în care nu ai reguli, nu poți să faci nimic! De exemplu, dacă faci un vaccin astăzi, peste șapte ani trebuie să faci același tip de vaccin, ori dacă nu ai niște reguli, nu poți să faci asta; este ca și cum nu ai face nimic. Deci avem nevoie și sunt pro!”, a conchis Sorina Pintea.

-Articolul continua mai jos-

„Mă aflu aici pentru respectul pe care îl port Oncologiei, profesorului Achimaș!”

Ministrul Sănătății a participat, joi, 1 februarie, la Cluj-Napoca, la Conferința Națională ‚Politici de sănătate în Oncologie’, organizată de Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) , Clujul Elitelor și Valorilor şi Ziar Medical.

Ministrul a venit pentru a-și onora promisiunea făcută profesorului Patriciu Achimaș Cadariu. Sorina Pintea a confirmat prezența la acest eveniment în perioada când încă era managerul Spitalului Județean Baia Mare.

”Vreau să vă spun că mă aflu aici pentru respectul pe care îl port Oncologiei, profesorului Achimaș, căruia îi mulțumesc foarte mult pentru invitație. Înainte de a fi investită ministru i-am spus profesorului Achimaș că voi veni la această întâlnire, având în vedere colaborarea dintre cele două spitale, Spitalul județean Baia Mare pe care l-am condus până duminică, și Institutul Oncologic. Îmi respect acea promisiune, dar am venit aici în calitate de ministru sperând să dau o greutate mai mare acestei conferințe pentru a conștientiza problemele grave cu care se confruntă oncologia”, a declarat Sorina Pintea.

Citește și Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, prezentă la Cluj la conferința Politici de Sănătate în Oncologie

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari