Parintii copiilor bolnavi cronic internati in spitalele din Cluj Napoca vor avea un ACASA departe de casa

Asociatia Life Education for All ofera cazare gratuita pentru parintii cu venituri modeste (pana in 3000 de lei/familie) care vin la Cluj Napoca pentru internare sau evaluare cu copiii lor bolnavi cronic. Doar in limita locurilor disponibile, pentru un pret modic, se vor putea caza si parintii care au venituri mai mari sau apartinatorii bolnavilor cronic adulti care sunt internati in Cluj. Locuinta, pusa la dispozitie prin proiectul “ACASA” va putea acomoda in acelasi timp maxim 6 persoane dar zilnic, intr-un interval de 2 ore, cu programare prealabila, parintii internati cu copiii in spital vor putea sa aiba acces gratuit pentru a spala haine sau a gati pt copiii lor.

Anual, în spitalele clujene sunt internați circa 30.000 de copii. Aproape 40% dintre cazurile internate în cele 6 clinici de pediatrie din Cluj sunt copii bolnavi cronic sau aflați în recuperare care stau în spital între o săptămână și 6 luni de zile. Patologiile sunt diverse: cancer, neurofibromatoză, afecțiuni neuro-psihice, transplante, insuficiență renală, cardiacă sau respiratorie, malformații congenitale etc. Circa 25% dintre ei sunt copii care locuiesc în afara Clujului. Mulți dintre ei fac parte din familii foarte sărace sau aflate la limita sărăciei.

 Absolut toți acești copii trebuie să vină la controale, analize sau tratamente, săptămânal sau cel puțin lunar. Niciun spital din Cluj Napoca care are saloane de copii, nu are condiții de spitalizare și pentru părinții acestor copii, deși prevăd obligativitatea internării copilului doar însoțit de un adult. Părinții sunt nevoiți să doarmă în același pat cu copiii lor, nu au unde să spele și să usuce haine, nu au unde să se odihnească în timpul zilei și nici unde să facă un ceai copilului lor. Majoritatea părinților nu-și permit financiar să stea în chirie sau la hotel pe perioada spitalizării copilului dar nici nu au inima să-l lase singur în spital.

 De asemenea sunt situații în care copiii vin de la distanțe mari la Cluj la tratament sau analize pt 1-2 zile, procedurile medicale neimpunand spitalizare și efectiv nu au unde să stea să se odihnească măcar o noapte și se întorc înspre casele lor imediat ce au încheiat tratamentul iar acest efort îi slăbește foarte tare.

- Articolul continua mai jos-

Asociatia Life Education for All, a derulat pana acum 3 proiecte destinate copiilor bolnavi internati in spitalele din Cluj, “Sunet pentru Sănătatea Copiilor” prin care a dotat saloanele de copii bolnavi cronici cu audioteci (în 6 spitale din Cluj și 3 spitale din Baia Mare, Alba Iulia și Oradea) și a pictat două clinici de pediatrie, a transformat curțile clinicilor Pediatrie 3 și Psihiatrie Pediatrică în grădini terapeutice și locuri de joacă pt copii și derulează de 1 an de zile, săptămânal, 3 ateliere de art-terapie pt copiii internați la oncologie, nefrologie și psihiatrie pediatrică.

În plus, asociația va asigura părinților beneficiari ai proiectului servicii de consiliere psihologică gratuită (individuală și în grup) iar copiilor care vin la tratament, analize sau control le va asigura ateliere de art-terapie și educatie nonformală pe toată perioada șederii lor.

Le multumim sponsorilor care ne-au sprijinit pana acum in acest proiect: Betfair Development si Yonder Romania si speram sa ni se alature si alti parteneri pentr ca acest proiect sa aiba viata lunga. Cei care doresc sa ne sprijine, o pot face pe platforma www.bursabinelui.ro, cautand si donand orice suma de bani pentru proiectul ACASA.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari