Campanie de prevenire a cancerului inițiată de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Olt

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Olt, în colaborare cu partenerii din sistemul de sănătate publică şi cu toate persoanele interesate care doresc să colaboreze, celebrează în luna Februarie 2018 – „Luna Naţionala de Prevenire a Cancerului”.

Scopul campaniei este de a reduce numărul de decese care pot fi prevenite în fiecare an, prin creşterea gradului de conştientizare în rândul publicului larg şi prin impulsionarea autorităţilor de a lua măsuri suplimentare împotriva cancerului.

Sub sloganul „Noi Putem. Eu Pot.”, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului, 4 februarie 2018, explorează acţiuni pe care putem să le întreprindem pentru a salva vieţi, pentru a atinge echitate în îngrijirea cancerului şi pentru a face o prioritate din lupta împotriva cancerului.

Aşa cum cancerul afectează pe toată lumea în moduri diferite, fiecare avem puterea de a lua măsuri pentru a reduce impactul bolii asupra persoanelor, familiilor şi comunităţilor.

- Articolul continua mai jos-

De Ziua Internaţională împotriva cancerului la copii, 15 februarie 2018, se solicită decidenţilor din sistemele medicale, părinţilor, familiilor şi comunităţilor să pretindă guvernelor să colaboreze cu organizaţiile neguvernamentale şi comunităţile locale, pentru a asigura tratament şi îngrijiri adecvate pentru copiii cu cancer.

Cancerul este a doua cauză de mortalitate pe plan mondial, şi a fost responsabil de 8,8 milioane decese în 2015. La nivel global, aproape 1 din 6 decese este cauzat de cancer.

Cele mai frecvente cauze de deces prin cancer sunt: pulmonar (1,69 milioane decese), hepatic (788000 decese), colorectal (774000 decese), gastric (754000 decese), mamar (571000 decese).

În jur de 1/ 3 decese prin cancer sunt cauzate de 5 tipuri majore de riscuri: index de masă corporală ridicat, aport scăzut de fructe şi legume, absenţa activităţii fizice, consum de tutun şi consum de alcool.

România se situează în Europa, după cum urmează:
– La bărbaţi: locul 3 la incidenţa cancerelor cavităţii bucale, faringian şi laringian; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar; locul 10 la incidenţa cancerului pancreatic.

– La femei: locul 1 la incidenţa cancerului de col uterin; locul 6 la incidenţa cancerului hepatic; locul 8 la incidenţa cancerului pulmonar.

- Articolul continua mai jos-

În judeţul Olt în ceea ce priveşte incidenta (cazuri noi) cancerului în anul 2017 numărul total de cazuri este de 1.398 dintre care 542 în mediul urban şi 847 în mediul rural, iar prevalenţa (numărul total de cazuri prezente) este de 12.953 dintre care 5.750 cazuri în mediul urban şi 7.203 în mediul rural.

În ceea ce priveşte mortalitatea prin cancere, pe primul loc se situează cancerul bronho pulmonar cu un număr de 194 cazuri, urmat de cancerul de stomac 65 cazuri, la mică diferenţă cancerul mamar 63 de cazuri, iar pe ultimele locuri se situează cancerul de col uterin cu un număr de 44 cazuri şi cancerul de prostată 39 cazuri.

În România, campania de informare, educare, comunicare „Luna Naţionala de Prevenire a Cancerului – Februarie 2018 ” este coordonată de Ministerul Sănătăţii prin Institutul Naţional de Sănătate Publică.

La nivel judeţean, coordonarea este asigurată de Compartimentul Evaluare şi Promovare a Sănătăţii al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană OLT.

Codul European Împotriva Cancerului

Nu fumaţi. Nu utilizaţi nicio formă de tutun.

-Articolul continua mai jos-

Eliminaţi fumatul acasă. Sprijiniţi politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.

Luaţi măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.

Fiţi activi fizic în viaţa de zi cu zi. Limitaţi perioadele de timp petrecute stând aşezat.

Adoptaţi o dietă sănătoasă:
– Consumaţi din abundenţă cereale integrale, leguminoase, legume şi fructe;
– Limitaţi alimentele bogate în calorii (alimente cu conţinut de grăsimi sau zahăr) şi evitaţi băuturile îndulcite;
– Evitaţi carnea prelucrată; limitaţi carnea roşie şi alimentele cu un conţinut ridicat de sare.

În cazul în care consumaţi alcool de orice fel, limitaţi-vă consumul.

Evitaţi expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizaţi produse de protecţie solară. Nu utilizaţi aparate de bronzat.

La locul de muncă, respectaţi instrucţiunile privind sănătatea şi securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanţe cancerigene.

Pentru femei:
– Alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteţi, alăptaţi-vă copilul.

– Terapia hormonală de substituţie (THS) creşte riscul apariţiei anumitor tipuri de cancer. Limitaţi utilizarea THS.

Asiguraţi participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare în special pentru:
– Hepatita B (pentru nou născuţi)
– Virusul papiloma uman (HPV) pentru fete.

Participaţi la programele de screening organizate pentru cancer:
– Colorectal (la femei şi bărbaţi)
– Mamar (la femei)
– De col uterin (la femei).

Împreună pentru un viitor mai bun !
Să facem mai mult ! Să ne pese mai mult !

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari