Peste 18.000 de intervenții ISU Cluj în 2017. Cele mai multe cazuri, acoperite de SMURD

Anul 2017 a fost pentru ISU Cluj un an cu multe lipsuri, dar cu intervenții foarte multe. În perioada menționată au existat 18.035 intervenții, dintre care, 4.788 situații de urgență și 13.247  intervenții SMURD. Numărul intervențiilor a fost cu 3,4% mai mic în 2017 decât în anul precedent.

Astfel, 571 de persoane au fost asistate de pompieri, dintre care au existat 93 de degajări de persoane, cinci intenții de suicid, 166 persoane blocate, 307 persoane căzute în locuri publice, iar 13.488 au beneficiat de ajutor medical calificat SMURD.

Începând din luna august 2017, în municipiul Cluj-Napoca asistența medicală de urgență a fost asigurată și prin intermediul a două motociclete SMURD, achiziționate de Fundația pentru SMURD, în colaborare cu LIDL România. Acestea au fost folosite la intervenția în 41 de cazuri. Motocicletele au fost retrase de la intervenții pe timpul sezonului rece.

„În anul 2017 am avut foarte multe intervenții, au fost în scădere față de anul 2016, dar, totuși, unele au fost destul de grele, necesitând timp și efort din partea tuturor oamenilor de la ISU Cluj. Am avut și cele două festivaluri mari, Electric Castle și Untold, care au necesitat un efort suplimentar pentru oamenii noștri. Ne confruntăm și cu insuficiența fondurilor alocate, dar, per ansamblu, activitatea noastră s-a înscris în sfera normală și, tot ce înseamnă intervenția în situații de urgență și acordarea de prim ajutor medical, am încheiat cu bine anul 2017. Nu am avut niciun accident al personalului nostru, dar au existat unele intervenții foarte grele, cu efort logistic foarte mare, dar am făcut față. Din punct de vedere al dotării și al încadrării de personal, ne aflăm undeva la o încadrare „medie”, dar la dotarea cu ambulanțe și cu tehnica de intervenție stăm prost, având în vedere faptul că 60% din tehnica auto are norma de casare depășită. La ambulanțe stăm cel mai prost, avem o singură ambulanță cu o vechime de șase ani în intervenție, restul sunt de la șapte ani în sus”, a precizat colonel Ion Moldovan, inspectorul şef al ISU Cluj.

- Articolul continua mai jos-

Referitor la SMURD, cifrele arată, în continuare, faptul că numărul de intervenții este destul de mare.

„Până în urmă cu doi – trei ani atunci când vorbeam de SMURD ne refeream la echipajele de tip terapie intensivă – mobilă sau echipajele cu medic – cum sunt cunoscute la ora actuală – balanța a înclinat, în mod cert, în favoarea echipajelor de prim ajutor, cele care sunt formate exclusiv din pompieri. Din punctul meu de vedere, aceștia au tot respectul pentru că desfășoară activitate medicală de calitate, salvează vieți, fără să fi făcut facultatea de medicină sau de asistenți medicali, ci cu ceea ce au învățat aici, în centrul de formare”, a precizat dr. Cristian Ursu, medic șef UPU-SMURD Cluj.

În momentul de față ISU Cluj derulează o procedură de selecție de dosare, existând șase posturi scoase la concurs, două de ofițeri, patru de subofițeri la reședința unității, la structurile suport.

„Pe partea de intervenție stăm foarte bine, avem încadrări la 94% la subunitățile de intervenție, pe partea de reședință avem încadrări 75 – 76%. În momentul actual, în staful de organizare sunt 783 de posturi și sunt ocupate 709, având o lipsă de 74 de posturi. Necesarul pentru ISU Cluj ar fi de 900 de posturi. (…) Pe plan național, ca număr de intervenții și ca activități preventive, ne situăm între locul II și V”, a adăugat Ion Moldovan, inspectorul şef al ISU Cluj.

O situație dificilă cu care se confruntă reprezentanții ISU este legată de mașinile pentru intervenții. Mai precis, 60% dintre mașinile pentru intervenții la incendii și descarcerare din ISU Cluj au norma de casare este depășită, lucru care îngreunează munca în cele zece subunități de intervenție.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari