Limitarea independenței profesionale a medicilor din România

Am ajuns la o maturitate clinică, în care experiențele trecute îmi dictează atitudinea pe care trebuie să o adopt în fața unui pacient. Am scris cărți și manuale didactice, menite să ajute studentul în medicină și tânărul practician să facă un examen complet al pacientului, începând cu povestea acestuia (anamneza) ajungând până la la cele mai fine și complexe analize și explorări paraclinice.

Acelor birocrați care, luând în brațe litera legii, încalcă art 53 din Constituție, restrângând administrativ medicului exercitarea unor drepturi și libertăți, îmi permit să le adresez câteva întrebări: „Poți fi aproape de suferința umană și poți învăța studenții ce înseamnă actul medical, atunci când creierul tău este în continuu bombardat cu mesaje care îți restricționează și limitează administrativ independența medicală?

Credeți că limitarea independenței profesionale, datorită unor decizii administrative neconforme, nu influențează calitatea și finalitatea actului medical? Și ar mai fi multe, multe alte întrebări!

Spun acestea pentru că în continuare cred în dreptul meu constituțional de a practica medicina în Romania conform abilităților și competențelor dobândite. Cred în continuare că aplicarea parafei mele este o datorie de onoare, o confirmare a finalizării actului medical prin înscrisuri și nu un privilegiu acordat de niște funcționari care, acționând în virtutea incompetenței lor, pot să mă declare oricând în afara legii!

- Articolul continua mai jos-

Arta medicilor de a pune un diagnostic nu este înnăscută

De la medici de calitate am deprins pasiunea pentru medicină, de la ei am învățat ce e dorința de a dobândi cunoaștere, de a avea o judecată medicală clară. Tot de la ei am învățat că arta de a pune un diagnostic nu este înnăscută. Arta de a pune diagnosticul se dobândește prin studiu teoretic (procesul didactic) și prin examinarea bolnavilor (procesul clinic). Acești profesioniși ai sănătății au contribuit la formarea mea ca medic, pedagog și profesionist.

De la ei am învățat că dăruind cunoaștere și înțelepciune celor care sunt în curs de formare profesională, dăruind vorbe de alint, compasiune și soluții terapeutice celor aflați în suferință, îți găsești adevăratul sens al vieții. Față de acești medici, cât și față de miile de oameni sănătoși sau bolnavi, care mi-au trecut pragul în cei peste 25 ani de practică medicală, pentru un sfat, o rețetă sau pentru o stângere cordială de mână, îmi exprim întreaga mea recunoștință!

Adevărata reclamă a medicului sunt faptele sale

De la miile de pacienți care mi-au trecut pragul am învățat un lucru: „adevărata reclamă a medicului sunt faptele sale. Faptele bune ale medicului se transmit din gură în gură precum folclorul și poveștile eroice din străbuni. De aceea un medic bun și dedicat nu are nevoie de publicitate sau de reclamă. Faptele lui stau chezășie a seriozității lui profesionale !!!”

                                                                                        Dr. Dan Mircea Fărcaş

 

Colegiul Medicilor din România: Asistăm zi de zi la un asalt media asupra lumii medicale.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari