Demersuri pentru un act medical la standarde europene în domeniul afecțiunilor oncologice la Tîrgu-Mureș

Secția de Oncologie a Spitalului Clinic Județean Mureș va beneficia de echipamente medicale de ultimă generație pentru tratamentul pacienților oncologici care se adresează unității medicale. Aparatura va fi achiziționată prin proiectul privind reforma sistemului sanitar, derulată de Ministerul Sănătății „Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare.

În cadrul ședinței de Consiliu Județean din data de 25 ianuarie, consilierii județeni și-au exprimat acordul pentru realizarea lucrării „Construcţie buncăr şi spaţii conexe la laboratorul de radioterapie” din incinta unui imobil care face parte din domeniul public al judeţului Mureş şi se află în administrarea Spitalului Clinic Judeţean Mureş. ”Ca unitate sanitară care asigură asistență medicală de specialitate , Spitalul Clinic Județean Mureș trebuie să fie dotat cu toate serviciile și echipamentele medicale necesare diagnosticării și tratamentelor care se pot aplica bolnavilor din cadrul secției de Oncologie”, se motivează în studiul de fezabilitate al proiectului.

În prezent, în cadrul secției de Oncologie a Spitalului Clinic Județean Mureș există un laborator de radioterapie dotat cu un buncăr, care nu asigură capacitatea necesară desfășurării activităților medicale în condiții optime. ”Din punct de vedere tehnologic, ansamblul nu mai corespunde standardelor medicale actuale, având o vechime considerabilă. Clinica de Oncologie, pe care acest buncăr o deservește, nu beneficiază de o structură constructivă care să permită modificările necesare unei extinderi. (…) Un accelerator liniar presupune anumite norme de siguranță legate de amplasarea lui și de izolarea ansamblului pentru desfășurarea tratamentelor în condiții de siguranță”, se precizează în studiul de fezabilitate. Proiectul își propune construirea unei anexe pe un teren aflat în administrarea Spitalului Clinic Județean Mureș, în apropierea secției de Oncologie și care va deservi laboratorul de radioterapie. ”Activitatea medicală din actualul buncăr va fi transmutată în construcția propusă, urmând ca într-o fază ulterioară să se înceapă demersurile pentru modernizarea incintei vechi”, se mai arată în studiul de fezabilitate.

Activități medicale la standarde europene

- Articolul continua mai jos-

”Avem în vedere extinderea serviciilor de radioterapie prin construirea unui buncăr nou și dotarea cu echipament de radioterapie modern și performant lângă clădirea de oncologie. Ce va însemna acest lucru pentru pacienți? Va însemna o lărgire a numărului de pacienți tratați și o ridicare a standardelor terapeutice pentru că aceste echipamente sunt mult mai performante și de fapt eficiența tratamentului este crescută prin scăderea timpului de expunere și scăderea complicațiilor care pot să apară în urma tratamentelor de radioterapie. Vor fi mult mai țintite și mai eficiente aceste servicii de radioterapie, iar disconfortul prin efectele secundare ale unei radioterapii ca și până acum va fi mai mic. Sunt demarate procedurile, avem studiul de fezabilitate făcut deja”, a declarat dr. Ovidiu Gîrbovan, managerul interimar al Spitalului Clinic Județean Mureș.

În anul 2017, a avut loc o misiune de evaluare a Secţiei de Oncologie Medicală şi Laboratorul de radioterapie, efectuată cu sprijinul Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (Viena), iar în raportul misiunii  ”se recomandă construcţia unui nou centru de radioterapie cu două buncăre sau cel puţin unul pentru instalarea unui accelerator liniar, cameră CT şi zone adiacente desfăşurării activităţii”. Acest buncăr va avea o arie construită de 682,24 mp., în incinta Clinicii de Oncologie din Tîrgu-Mureș. Prin proiectul derulat de Ministerul Sănătății a fost planificată achiziționarea prin licitaţie de echipamente specifice de radioterapie inclusiv pentru Secţia Clinică de Oncologie Medicală şi Laboratorul de radioterapie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş. Ministerul Sănătăţii – prin Unitatea de Management a Proiectelor derulează Proiectul Privind Reforma Sectorului Sanitar – „Îmbunătăţirea Calităţii şi Eficienţei Sistemului Sanitar”, finanţat prin Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, proiect nr.8362RO, ratificat prin Legea nr.179 la data de 16.12.2014.

”Lipsa aparaturii și echipamentelor medicale moderne afectează considerabil capacitatea Spitalului Clinic Județean Mureș de a face față cerințelor pacienților. Trecerea de la radioterapia convențională la radioterapia cu accelerator liniar performant va crește răspunsul terapeutic, va asigura reducerea sechelelor și a complicațiilor  terapeutice, va scădea rata recidivelor și a metastazelor la distanță, oferind pacienților accesul la tratament modern conform normelor de calitate în radioterapie din Uniunea Europeană și în același timp asigurarea standardelor de protecție radiologică stabilite de către Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Prin realizarea acestei investiții se asigură desfășurarea activităților medicale la standarde europene. Pacienții care se vor prezenta vor beneficia de o diagnosticare timpurie a afecțiunilor oncologice și de tratament modern datorită echipamentelor de ultimă generație care vor fi instalate”, se mai arată în studiul de fezabilitate.

 

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari