Spitalul Clinic de Boli Infectioase Cluj-Napoca, unitate medicala aflata in subordinea Consiliului Judetean, a demarat implementarea proiectului cu finantare europeana „HEPAMED – Optimizarea preventiei si tratamentului Hepatitelor cronice B si C prin cresterea competentelor personalului medical din Romania”.
Avand ca termen de finalizare luna decembrie 2020, proiectul initiat de Spitalul de Boli Infectioase in parteneriat cu Universitatea de Medicina si Farmacie „Iuliu Hatieganu” din Cluj-Napoca este unul de anvergura nationala. Astfel, activitatile urmeaza a fi implementate nu doar la Cluj, ci si in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Brasov, Universitatii „Ovidius” din Constanta si Spitalului Clinic de Boli Infectioase si Tropicale „Dr. Victor Babes” Bucuresti.
„Castigarea acestui proiect european si, mai ales, coordonarea lui la nivel national, intr-un domeniu atat de problematic cum sunt hepatitele cronice, reprezinta o noua recunoastere a profesionalismului si a competentei medicilor spitalului nostru de boli infectioase”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Alin Tise.
In esenta, proiectul coordonat de medicii specialisti ai Spitalului de Boli Infectioase clujean prevede formarea a nu mai putin de 1200 de persoane implicate in preventia, diagnosticul si tratamentul hepatitelor cronice HBV si HCV din regiunile Nord-Vest, Centru, Sud-Est si Bucuresti-Ilfov. Dintre acestea, 340 sunt medici specialisti si rezidenti in boli infectioase, 420 sunt medici specialisti – medicina de familie iar 440 sunt asistenti medicali.
Prin intermediul proiectului, personalul medical vizat va urma, de-a lungul celor doi ani de implementare, nu mai putin de sase programe de formare armonizate si uniformizate, respectiv: Preventie, diagnostic, stadializare si tratament al hepatitelor virale acute si cronice B si C – actualitati si noi cercetari; Preventia transmiterii hepatitelor virale si a altor boli transmisibile prin proceduri chirurgicale; Psihoterapie pentru cresterea calitatii vietii persoanelor cu hepatita cronica; Vaccinare si imunizare in hepatitele virale-noi tendinte, elaborarea de strategii de crestere a gradului de complianta a populatiei la vaccinare, mai ales in randul grupurilor vulnerabile si dezavantajate; Patologia secundara cronica severa: ciroza si cancer hepatic; actualitati in preventia patologiei secundare cronice; Sarcina si hepatita virala. Totodata, la finalul proiectul vor fi editate trei ghiduri de buna practica „state-of-the-art” actualizate, cate unul pentru fiecare categorie de grup tinta.
Valoarea totala a proiectului este de 9.763.291,85 de lei, din care 8.243.668,53 de lei reprezinta finantarea nerambursabila asigurata din Fondul Social European, 1.324.357,35 de lei reprezinta finantare nerambursabila din bugetul national, diferenta de 195.265,97 de lei fiind asigurata prin cofinantarea parteneriatului.
Proiectul a fost castigat de spitalul clujean in urma unei competitii extrem de acerbe, acesta situandu-se pe un onorant loc 11 din 34 de unitati sanitare din intreaga tara admise la finantare in cadrul Apelului de proiecte ,,Imbunatatirea nivelului de competente ale profesionistilor din sectorul medical”.