Magneziul şi aparatul cardio-vascular

Deficitul de magneziu şi rolul magneziului în buna funcționare a inimii. Magneziul şi aparatul cardiovascular.

Dacă privim organismul uman ca pe o uriaşă uzină chimică, atunci inima este, cu siguranţă, generatorul esenţial, care are nevoie de elemente speciale, cum e magneziul, pentru a funcţiona la randament maxim. Am încercat să lăsăm metafora la o parte şi am invitat-o pe dr. Monica Măgheruşan de la Institutului Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca să atingă câteva aspecte legate de rolul magneziului în buna funcţionare a aparatului cardiovascular.

„Este, într-adevăr un miracol deosebit, fiindcă fiecare din cele aproape 80 de trilioane de celule este un mic univers. Pentru ca această celulă să funcţioneze şi acest organism, această familie de celule să funcţioneze, are nevoie de o mulţime de substanţe care sunt indispensabile organismului şi una dintre ele este magneziul. Este al doilea cation divalent intracelular din organismul uman, la fel de important ca Potasiul sau Calciul pentru economia organismului uman.

Magneziul şi aparatul cardiovascular – Hemoglobina şi clorofila

Pe la începutul secolului trecut a fost descoperită hemoglobina şi s-a constatat în structura  hemoglobinei că nucleul central este fierul. Aşa ştim toţi: în caz de anemie, iei fier. Ei bine, după câţiva ani s-a descoperit structura clorofilei şi s-a constatat că nucleul central are exact aceeaşi structură chimică cu a hemoglobinei, dat aici este magneziul, nu fierul. Deci, magneziul, pe lângă faptul că e prezent în fiecare fie de iarbă, frunză, legumă, în orice plantă, este prezent şi în fiecare din celulele noastre.

- Articolul continua mai jos-

Ideal ar fi să mâncăm multă verdeaţă, să mâncăm seminnţe şi să nu luăm suplimente, dar din păcat, consumul de magneziu a scăzut considerabil în ultimul secol. Foarte multă lume face o relaţie între reducerea drastică a aportului alimentar de magneziu cu creşterea incidenţei bolilor cardiovasculare.

Magneziul şi aparatul cardiovascular – Ionul de magneziu este cel implicat în întreaga patologie cardiovasculară şi nu numai

Scăderea aportului de magneziu este foarte complexă şi poate fi observată atât la persoanele mai tinere, cât şi la cele vârstnice. Sunt persoane mai iritabile, care au permanent extremităţile reci, care au senzaţia de furnicături, de amorţeală în extremităţi, au fasciculaţii la nivelul ochilor sau spasme ale gurii. Acestea sunt simptomele cele mai frecvent întâlnite.

Atât timp cât magneziul este constituentul important al energiei celulare, iar inima şi creierul au cea mai mare nevoie de energie în organism, cu certitudine, ionul de magneziu este cel mai important pentru activitatea aparatului cardiovascular, pentru structura vasculară, pentru fiecare contracţie vasculară, findcă peretele vascular  are şi el un ţesut muscular şi evident, pentru inimă.

 Magneziul şi aparatul cardiovascular – Inima este cel mai fenomenal muşchi din organism

Ea nu poate funcţiona fără jocul ionilor de calciu şi magneziu. Este ca un dans, ca un tango, ele se înlănţuie, concentraţia de magneziu este dependentă de cea de calciu şi mai ales invers, deci nu puteam avea calciu suficient în organism, dacă nu avem magneziu şi de aici apar alte consecinţe.

Concentraţia diminuată a magneziului face ca vasele noastre să nu mai fie elastice, iar dacă este scăzut, calciul creşte ca să compenseze, se depune şi vasele se sclerozează, organele se calcifică şi scleroza se instalează mult mai repede.

Magneziul şi aparatul cardiovascular – Este obligatoriu în zilele noastre să luăm suplimente cu magneziu

Viaţa este atât de stresantă, nu ne hrănim suficient, iar prin aportul alimentar e imposibil să ne echilibrăm rezerva de magneziu din organism. Mai mult, se fac explorări de sânge şi se determină magneziul seric, iar acesta poate să fie de foarte multe ori normal, însă doar 1% din magneziul din organism se găseşte în sângele recoltat pentru analize. În rest, este mobilizat în ţesuturi şi în oase. Aşadar, este o determinare inadecvată pentru deficitul nostru. Sunt determinări speciale, care evidenţiază nivelul de magneziu intraeritrocitar, dar ele sunt laborioase şi se fac pentru anumite studii.

- Articolul continua mai jos-

Acum suplimentele de magneziu sunt numeroase şi fiecare preparat are nevoie de un vehicul pentru a fi absorbit, adică de săruri, iar ele sunt diferite.

Magneziul şi aparatul cardiovascular – Deficitul de magneziu

Deficitul de magneziu – Cazurile de hipermagnezie sunt rare, în schimb hipomagnezia este cea mai frecventă. Dacă, rarisim, magneziul este peste un anumit nivel, el se elimină urinar şi nu există riscul de hipermagnezimie.

Deficitul de magneziu este întâlnit în hipertensiunea arterială şi de multe ori poţi trata hipertensiunea doar cu suplimentare de magneziu.

Există o patologie a valvei mitrale, numită prolaps de valvulă mitrală, întâlnită la tineri. S-a constatat că acea patologie este practic datorată deficitului de magneziu şi un aport corect de magneziu poate să regleze acea valvă cu cordajele tendinoase mai alungite, care determină, în ultimă instanţa, insuficienţă mitrală şi progresiv se poate ajunge chiar la intervenţie chirurgicală.

Deficitul de magneziu poate să determine apariţia cardiopatiei ischiemice, a tulburărilor de ritm, a morţii subite, astfel încât aportul de magneziu este important şi la persoanele sănătoase, dar în patologia cardiovasculară este obligatorie.

-Articolul continua mai jos-

 

 

Alimentație pentru o inimă sănătoasă. Verdictul medicilor la cele mai cunoscute recomandări nutriționale

Citeşte şi: Profesor doctor Nicolae Hâncu: Alimentația nesănătoasă, cel mai mare ucigaș al omului mileniului III

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari