fbpx

Doctor Dacia Hîncu – Diagnosticate la timp, problemele de vedere pot fi vindecate

Ambliopia – cunoscută în limbajul uzual ochiul leneș este una dintre afecțiunile cele mai des întâlnite, însă diagnosticată la vârstă mică poate fi vindecată. În urma campaniilor de screening oftalmologice, desfășurate în județul Mureș dar nu numai, la copiii din grădinițe și creșe, sub umbrela Clubului Lions Tîrgu-Mureș, medicul oftalmolog doctor Dacia Hîncu a reușit să se apropie de procentul de ambliopie diagnosticată din țările dezvoltate ale Uniunii Europene.

Până în prezent, în fața aparatului Plusoptix s-au perindat peste 10.000 de copii, iar numărul copiilor vindecați este în creștere. Importanța acordată de medicul oftalmolog față de pacient, atât copil cât și adult, este dublată și de interesul pentru dotarea la standarde europene a noii clinici de oftalmologie, Vizual Med, aflată în Piața Teatrului nr. 1, din Tîrgu-Mureș, unde pacienții au parte de tratamente oftalmologice de calitate.

Mai multe detalii despre aceste aspect, dar și despre screeningul oftalmologic, a oferit în cadrul unui interviu doctor Dacia Hîncu, medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale și manager al clinicii oftalmologice Vizual Med.

Dr. Dacia Hîncu, medic primar oftalmolog, doctor în științe medicale

Ziar Medical – În ultimii ani, ați derulat în județul Mureș, și nu numai, campanii de screening oftalmologic la copiii de vârstă mică. Cât de important este acest screening?

- Articolul continua mai jos-

Doctor Dacia Hîncu – Este important screeningul oftalmologic precoce, copilul poate să fie văzut de la vârsta de șase luni datorită aparatului Plusoptix. Această campanie de screening, pe care o efectuez la grădinițe și la creșe, desfășurată de mine și de încă două colege, medici oftalmologi, este absolut gratuită; copilul stă la distanță de un metru de acest aparat cu care i poate depista diferența de vedere între cei doi ochi. Sunt cazuri în care ”părintele nu vede nimic, copilul nu vede nimic” și atunci trebuie depistată precoce diferența de dioptrii. Ne adresăm copiilor pentru că până la vârsta de cinci ani recuperăm foarte repede vederea. Ulterior, este chemat părintele cu copilul la cabinet, consultația oftalmologică se face prin administrare de picături- acestea se fac numai cu acordul părintelui în cabinetul de specialitate. Suntem în relație contractuală cu Casa OPSNAJ (Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești) și pe baza biletului de trimitere de la medicul specialist sau medicul de familie consultația este gratuită.

Dacia Hîncu – Chiar dacă sunt bine, pentru copii se recomandă ca la șase luni să facă un control  deoarece ne oferă surprize folosirea atâtor telefoane și calculatoare.

Ziar Medical – Ce rezultate ați obținut, de-a lungul timpului, în urma acestor campanii de screening și monitorizarea ulterioară a copilului?

Doctor Dacia Hîncu – În alte țări din Europa screeningul oftalmologic este obligatoriu la vârsta de un an, există un program de sănătate obligatoriu. La noi în țară nu este obligatoriu ca medicul de familie să trimită copilul la oftalmolog și prin aceste screeninguri am reușit să depistăm ochiul leneș și să ne apropiem de procentul de ambliopie care îl au și țările dezvoltate. Depistând rapid, procentul de ambliopie este mult mai scăzut.

Am văzut peste 10.000 de copii în decursul anilor, dar rezultatele sunt extraordinare, satisfacția acestei munci acuma se vede. Au fost copii care nu vedeau nici măcar primul rând și acum văd și ultimul rând de la optotip. Acest lucru mă motivează și mă încurajează ca să continui screeningurile oftalmologice.

Ziar Medical – Spuneați că de obicei părinții nu își dau seama de micile diferențe între cei doi ochi. Totuși, sunt anumite detalii la care ar trebui să fie atenți?

Doctor Dacia Hîncu – Părinții nu întotdeauna depistează că au probleme copiii. O mică îngustare a fantei palpebrale-atunci când copilul mijește, sau i se înroșesc ochii sau scriu incorect-nu merg pe linie, avertizarea părinților de către educatoare că copilul nu dorește să coloreze, sunt semne care ar putea să determine părintele să-l ducă la medic. Mai există strabismul – fuga ochilor, atunci ei sunt mai receptivi și aducă copilul la medic, dar de multe ori aceste afecțiuni nu au cum să le descopere pentru că nu au cum să evalueze cum vede copilul.

- Articolul continua mai jos-

Dacia Hîncu – Recomandăm pacienților cu vârsta peste 40 de ani să facă anual examenul oftalmologic, chiar dacă văd bine, pentru că sunt alte afecțiuni care pot să apară odată cu vârsta

Ziar Medical – Vă rog să oferiți câteva detalii despre ce înseamnă ochiul leneș și mai ales cum se recupează. În cabinetul dumneavoastră copiii sunt monitorizați cu aparatură specială.

Doctor Dacia Hîncu – Referiror la ”ochiul leneș”, o diferență de lentilă cilindrică, de exemplu la un copil, de peste 0,75 sau o diferență de peste o dioptrie între cei doi ochi la lentila sferică poate determina deja o ambliopie. Este o dioptrie foarte mică și dacă noi nu o depistăm din timp atunci ochiul acela nu dezvoltă capacitatea de a distinge mai târziu. Dacă se dă corecția la timp, poate este nevoie la un moment dat să mai facem și altă procedură, adică să astupăm ochiul mai bun ca să preia cel mai slab informația, să se formeze niște legături care mai mult funcționale de la ochi spre creier. De multe ori, părinții nu înțeleg de ce îi dau copilului ochelari de vedere chiar dacă e mică dioptria, îi dau pentru că copilul trebuie să dezvolte la nivel cerebral vederea bună.

Dacă nu reușim și cu ocluzie să rezolvăm problema, există exerciții de ortoptică computerizată, copilul stă în fața unui televizor, cam aproximativ o jumătate de oră, se dau niște exerciții care stimulează foarte mult vederea. Se fac în jur de 10 ședințe de ortoptică computerizată și avem rezultate foarte bune după evaluare. Există și CD-uri care se dau părintelui acasă, acestea se instalează pe un calculator și copilul are la dispoziție foarte multe exerciții luni de zile. Exercițiile se fac cam o jumătate de oră pe zi. Eu pot să văd la distanță (am o corelare cu calculatorul copilului) ce recuperează copilul, dacă își face exercițiile, dacă nu și le face, îl laud, pot trimite mesaje că a făcut bine, perseverează, îl chem la control mai repede ca să văd într-adevăr cât a recuperat.

Ziar Medical – În cât timp se recuperează astfel vederea?

Doctor Dacia Hîncu – Cu cât este depistat mai repede copilul cu probleme cu atât mai repede se rezolvă, dacă depistăm afecțiunea la 2-3 ani recuperăm poate în 2-3 luni vederea, dacă depistăm mai târziu durează și ani de zile până ce o recuperăm.

În urmă cu puțin timp, clinica de oftalmologie Vizual Med și-a schimbat locația și este dotată la standarde europene cu aparatură modernă. Vă rog să oferiți mai multe informații.

Am mutat locația pentru a oferi pacienților un confort sporit, mai ales în sala de așteptare. Copiii, mai ales, socializează mult mai bine atunci când văd alți copii care stau la picături sau când văd alți copii care au plasture pe ochi, recepționează mesajul că ar trebui și ei să poarte plasturele în cazul în care îl indicăm. Oferim o gamă mult mai variată de rame de ochelari și pentru copii și pentru adulți, pentru copii sunt rame speciale din silicon, din plastic ca să fie atraumatice.

-Articolul continua mai jos-

Referitor la aparatură, am creat o sală specială pentru examinări la care poate avea acces oricând și ceilalți medici oftalmologi; în dotare avem sinoptofor, Plusoptix, ortoptică computerizată, aici mă refer la aparatura pentru copii, iar pentru adulți avem topograf cornean care determină harta corneii ca să vedem dacă este un keratocon sau un astigmatism, tomograf pentru fundul de ochi- este o examinare neinvazivă care se face cu lumină și care ne dă detalii printr-o scanare a retinei. Sunt aspecte pe care nu le vezi la examenul fundului de ochi și atunci acest aparat ne ajută foarte mult la diabetici, la degenerescențele maculare, pentru evaluarea progresiei unui glaucom, se fac scanări pe nervul optic și atunci se observă dacă sunt afectate fibrele nervoase. Examinarea aceasta precede modificările de câmp vizual cam cu cinci ani, deci este foarte util pentru a urmări un glaucom. Avem ecograf, examen de câmp vizual, cam tot ceeea ce există într-un cabinet dotat la standarde europene.

Avem un aparat care face poze la polul anterior și poți să-i explici pacientului care vede exact ce leziuni are, sau ce are pe cornee. În prezent sunt pasionată și o să dezvolt poza irisului, iridologia prin care se poate face diagnostic precoce la anumite afecțiuni ale organismului, pentru că există proiecții ale organelor la nivelul irisului și atunci printr-un sfat pentru alimentație, pentru orientare către anumite specialități poți mult mai repede să păstrezi sănătatea omului. Am făcut cursul de iridologie la București și urmează să încep. În alte părți este absolut esențială examinarea aceasta a irisului, spre exemplu medicul cu care am făcut cursul era pus ca să evalueze în ce zonă să trimită soldații în Uniunea Sovietică, să-i trimită în Siberia sau în altă parte, dacă rezistă la frig sau nu rezistă la frig, cu informații primite în funcție de structura irisului, pentru că dacă acesta este foarte lax înseamnă că pacientul are probleme cu articulația și atunci mediul din Siberia nu va fi adecvat, este un examen de triaj.

Ziar Medical – Toate aceste investigații sunt realizate în baza biletului de trimitere?

Doctor Dacia Hîncu – În baza biletului de trimitere intră consultația care cuprinde determinarea refracției, determinarea tensiunii, examinarea fundului de ochi. În cazul în care găsim anumite probleme sunt investigații care sunt contra cost, i se explică pacientului pentru ce s-a făcut examinarea respectivă și nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Ziar Medical – Explozia tehnologică atrage după sine probleme de vedere în rândul a tot mai multor persoane. Sunt receptivi pacienții la nevoia de a apela la un consult oftalmologic de specialitate, de a purta ochelari?

Doctor Dacia Hîncu – Recomandăm pacienților cu vârsta peste 40 de ani să facă anual examenul oftalmologic, chiar dacă văd bine, pentru că sunt alte afecțiuni care pot să apară odată cu vârsta și trebuie depistate precoce, de exemplu un glaucom.

Să nu se bazeze pe screeningurile care se fac doar la unitățile unde lucrează, acestea sunt absolut sumare, se determină numai acuitatea vizuală și simțul cromatic, nu se determină o tensiune la ochi, nu se face un examen de fund de ochi unde putem depista foarte multe afecțiuni coronariene, putem depista hipertensivii, diabeticii. Sunt o serie de informații pe care le primim în urma examenului oftalmologic complet și pentru copii, de la vârsta de șase luni se face această examinare cu excepția celor care sunt prematuri, care sunt cuprinși într-un program special de depistare a retinopatiei de prematuritate.

Chiar dacă sunt bine, pentru copii se recomandă ca la șase luni să facă un control  deoarece ne oferă surprize folosirea atâtor telefoane și calculatoare. Copiii trebuie să fie văzuți pentru că se produc spasme acomodative, apar dureri de cap, copilul nu mai clipește cum clipește în mod normal.

Reflexul de clipire la calculator scade față de reflexul de clipire când vorbește o persoană cu alta. Se pare că atenția abolește acest reflex de clipire, nu se cunoaște mecanismul prin care se produce și de multe ori ajunge să clipim numai de două ori pe minut când ne uităm la ceva fix. În mod normal ar trebui cel puțin de zece ori să clipim pe minut, dacă nu, se rupe filmul lacrimal și corneea nu mai este protejată, apare înroșire la ochi, ochii lăcrimează. De multe ori suntem priviți cu surprindere de către pacienți când le recomandăm celor care lăcrimează lacrimi artificiale. De fapt, lăcrimarea pe care o au ei este produsă de o calitate slabă a lacrimilor, trebuie să suplimentăm noi cu lacrimi ca să stabilizăm filmul.

Sunt foarte mulți pacienți care au un disconfort la munca la calculator și atunci chiar dacă nu au nevoie de dioptrii există lentile cu filtru de calculator, care le sporește constrastul și liniștesc ochii.

Ziar Medical –  Frecvent, sunt organizate campanii de screening oftalmologic, în diverse locații, prin caravanele mobile de optică medicală. În ce măsură ar trebui sau nu populația să se îndrepte spre aceste campanii sau să se adreseze cabinetelor oftalmologice de specialitate?

Doctor Dacia Hîncu – Dacă consultația este gratuită, cu bilet de trimitere, nu înțeleg de ce se adresează populația la astfel de campanii care le fac ochelarii și apoi sunt de negăsit. Am fost sunați și noi și întrebați dacă am făcut astfel de campanii, pentru că pacientului i s-a rupt brațul la ochelari și nu știa unde să se ducă. Nu am făcut astfel de campanii. Iar noi suntem specializați pentru făcutul ochelarilor în unitate specializată, au garanție. Sunt împotriva acestor optici mobile care sunt absolut periculoase. Noi, medicii oftalmologi, am făcut o adresă către Direcția de Sănătate Publică Mureș, Colegiul Medicilor Mureș, Protecția Consumatorului Mureș prin care le-am adus la cunoștință ce pericol au aceste optici și au zis că nu au niciun instrument de a le zice celor ce le efectuează ca să înceteze.

Aceste campanii sunt făcute de optometriști care nu au specialitatea de oftalmologie, pacienților li se determină numai refracția, li se oferă ochelarii, nu li se determină nici măcar o tensiune la ochi, nu se pune un diagnostic, absolut nimic. Dacă avem un pacient cu glaucom, de exemplu, pe care îl putem depista în stadiu inițial îl putem recupera pe toată viața. Dacă nu este recuperat poate să ajungă la noi când este cu atrofiere de nerv optic și nu mai avem ce face, și atunci va deveni un asistat social.

 

 

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari