„Îți mulțumesc că mi-ai salvat viața” poate fi răspunsul unui pacient către cel care a reacționat la timp, a făcut manevrele de resuscitare potrivite și l-a readus la viață. Vă gândiți, poate, că este un dialog dintre un paramedic și o persoană oarecare. Însă, în locul paramedicului poate fi oricare dintre noi, iar în locul persoanei oarecare se poate afla cineva drag nouă. Asta pentru că 80% dintre cazurile de stop cardio-respirator se întâmplă acasă, deci dacă învățăm aceste manevre cel mai probabil vom ajuta pe cineva drag. În plus, trebuie reținut faptul că, în lipsa suportului vital de bază, după două minute de la instalarea stopului cardio-respirator, șansele de supraviețuire ale victimei scad cu 10% la fiecare minut, iar după trei minute celulele creierului încep să moară.
Practic, în cazul unui stop cardio-respirator (SCR), suportul vital de bază câștigă minute importante în lupta cu viața, până la sosirea cadrelor medicale specializate. Studiile efectuate au demonstrat că persoanele cărora li se aplică rapid manevrele de resuscitare au cele mai mari șanse de recuperare după instalarea unui SCR. Pe de altă parte, victimele cărora nu li se acordă suportul vital bazal au șanse minime de a supraviețui în urma unui SCR.
Pentru a face cât mai cunoscute manevrele de resuscitare de bază în rândul populației, medicii și paramedicii voluntari SMURD Cluj, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe au organizat, în 14 ianuarie, la centrul comercial Vivo din Cluj-Napoca, „Maratonului resuscitării”, un curs gratuit de prim ajutor unde au putut fi învățate manevrele salvatoare de vieți direct de la profesioniștii SMURD.
„Clujenii s-au arătat foarte interesați de acest eveniment și au participat în număr mare pe întreaga durată a desfășurării acestuia. „Maratonul resuscitării” a fost un real succes și am reușit să ridicăm nivelul de conștientizare asupra importanței cunoașterii acestor manevre”, a declarat, pentru Ziar Medical, Mihai Oprea, paramedic voluntar SMURD, și coordonator al proiectului.
Proiectul a avut un mare succes și în rândul celor mici. Copii de vârste diferite au venit în grupuri sau însoțiți de părinți și frați mai mari pentru a învăța, de multe ori, împreună cu adulții, despre manevrele care ne pot ajuta să salvăm vieți.
„Sunt foarte mulți copii interesați să învețe aceste manevre, dar avem și copii instructori care sunt, la rândul lor, foarte entuziasmați să predea. În general, interesul este crescut iar noi facem tot ce putem pentru a transmite mai departe aceste informații”, a adăugat coordonatorul proiectului.
Părinții au fost la fel de entuziasmați și au recunoscut, mulți dintre ei, că nu cunoșteau în totalitate aceste manenvre, iar „Maratonul resuscitării” le-a oferit oportunitatea de a reveni asupra unor informații uitate sau nesigure. În plus, au avut ocazia de a face acest lucru alături de copiii lor.
„Este o idee foarte bună acest maraton! Băiețelul meu a fost încântat atunci când i-am propus să venim aici, dar trebuie să recunosc că și eu sunt la fel de entuziasmat! Informațiile sunt foarte utile, iar procedurile sunt foarte bine explicate. Le mulțumim celor de la SMURD pentru acest efort, pentru această intenție frumoasă și utilă tuturor”, a explicat Liviu, unul dintre participanți.
Copiii au dat dovadă de mult interes, au ascultat cu atenție instrucțiunile de la specialiștii SMURD, apoi le-au aplicat și ei pe manechinele specializate.
„A fost interesant, am învățat cum să facem manevrele de resuscitare. Până acum am văzut doar în filme, acum știu cum se face”, a precizat Paul, unul dintre micii participanți la eveniment.
Medicii și paramedicii SMURD, cu experiență în intervențiile medicale de urgență, au predat tehnici de prim ajutor în mod gratuit, iar cursurile s-au desfășurat succesiv, repetându-se pe parcursul întregii zile. Metoda de predare a fost una hands-on, pentru grupe de câte 2-5 cursanți, coordonați de 2 medici/paramedici SMURD, timpul mediu de predare fiind 20-25 minute. Manevrele au fost explicate si demonstrate cu manechinele specializate în față, cursanții exersând apoi, prin simulare de situații reale.
Tehnicile dobândite în cadrul evenimentului, pe lângă cele referitoare la siguranța salvatorului, recunoașterea urgenței și activarea sistemului de urgență, au inclus suportul vital de bază al adultului cu masajul cardiac extern, ventilațiile si dezobstrucția căilor aeriene, atât la adult, cât și la copii.
Evenimentul desfășurat în 14 ianuarie la Cluj-Napoca a reprezentat cea de-a doua ediție de iarnă a Maratonului Resuscitării, un proiect care a debutat în anul 2015.