Bucureştenii nu întâmpină dificultăţi în înscrierea pe lista unui medic de familie

Asociaia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov (AMFB) şi Patronatul Medicilor de Familie din Bucureşti şi judeţul Ilfov (PMFB) au luat act cu suprindere de decizia Consiliului de Administraţie al Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) de a organiza o sesiune specială de contractare în perioada 16-25 ianuarie 2018 pentru medicii de familie, medicii specialişti din ambulatoriu şi medicii dentişti. Scopul declarat al acestei sesiuni este de asigurare a acordării de servicii medicale şi acoperirea necesarului de medici în Bucureşti.

Consideram că este nereal în cazul medicilor de familie, deoarece bucureştenii nu întâmpină dificultăţi în înscrierea pe lista unui medic de familie. Susţinem acest lucru întrucât în acest moment sunt aproximativ 1000 de medici de familie cu liste proprii aflati în contract cu CASMB, la care se adaugă alţi aproximativ 300 de medici în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autorităţii Judecătoreşti (CASAOPSNAJ). Totalul de circa 1300 de medici de familie care ofera servicii de asistenţă medicală primară în municipiul Bucureşti excede necesarul calculat conform reglementărilor CNAS, de 1 medic de familie la 1800 de persoane. Media în Bucureşti este de mai puţin de 1500 cetăţeni pe lista unui medic de familie.

Cu toate acestea, CASMB anunţă un necesar de 19 medici de familie care va fi acoperit prin această sesiune specială de contractare. Ştiut fiind faptul că înfiinţarea, avizarea şi evaluarea unui cabinet medical în Bucureşti are o durată de circa 2-3 luni, ne punem întrebarea legitimă cine vor fi medicii de familie care vor solicita cele 19 contracte oferite de CASMB: medici de familie cu cabinete independente sau medici de familie angajaţi săptămâna aceasta rapid în marile clinici medicale dornice de încă 19 contracte cu CASMB, pe lângă cele peste 100 deţinute în prezent.

Ne exprimăm dezaprobarea fermă pentru decizia Consiliului de Administraţie al CASMB de a organiza această sesiune specială de contractare în perioada 16-25 ianuarie 2018, mai ales că această decizie întârzie nepermis de mult, până pe 25 ianuarie 2018, reluarea activităţii medicilor de familie cărora CASMB le-a refuzat prelungirea contractului, după anunţul CNAS din 4 ianuarie.

- Articolul continua mai jos-

Menţionăm că alte case de asigurări de sănătate, de exemplu cele din judeţele Iaşi, Hunedoara, Alba, Satu Mare, Ilfov, Călăraşi, au găsit soluţii pentru ca activitatea medicilor de familie să fie reluată încă de săptămâna trecută sau cel târziu luni, 15 ianuarie.

Solicităm doamnei preşedinte CASMB şi, simultan, preşedinte a Consiliului de Administraţie al CASMB, Cristina Constanţa Călinoiu, să reconsidere decizia de a accepta depunerea documentelor de contractare pentru medicii de familie care până la sfârşitul anului 2017 nu se aflau deja în contract cu CASMB. Prin această decizie va creşte nejustificat numărul medicilor de familie din Bucureşti, fără a răspunde în acest fel vreunei nevoi a pacienţilor bucureşteni şi fără a respecta reglementările CNAS. Acest dezacord ar fi putut fi exprimat în cadrul Comisiei mixte de medicină de familie din care organizaţiile noastre fac parte, dar a fost imposibil deoarece din vara anului 2017 comisia nu a mai fost convocată la nivelul CASMB, în ciuda solicitărilor noastre repetate adresate doamnei preşedinte Cristina Constanţa Călinoiu.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari