A început campania de depistare a cancerului la femei, iniţiată de către Patriarhia Română şi Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”

Patriarhia Română şi Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti au încheiat un nou protocol privind organizarea unor acţiuni medicale în vederea depistării cancerului în rândul populaţiei feminine din mediul rural. Astfel, o echipă de medici de la Institutul Oncologic împreună cu voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului se vor deplasa periodic la persoane defavorizate din Bucureşti şi Ilfov pentru a derula activităţi de screening în domeniul cancerului de col uterin, cancerului mamar şi celui colorectal.

„Într-adevăr, de astăzi a început un nou protocol, o nouă campanie de prevenţie şi conştientizare a cancerului de col uterin şi a cancerului de sân. Acest protocol s-a stabilit intre Patriarhia Romană şi Institutul Oncologic Bucureşti. Aceasta campanie este adresată tuturor persoanelor de sex feminin şi cu precădere celor din mediul rural, unde prevenţia şi conştientizarea sunt mai puţin accesibile. Dorim că efortul medicilor de la Institutul Oncologic şi al voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului să salveze multe vieţi prin aceasta campanie frumoasă”, a anunţat părintele Arhimandrit Ciprian Grădinaru, de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

„Am revenit în localitatea Grădiştea, unde noi, voluntarii am mai fost cu diverse acţiuni social-filantropice, dar şi cu campanii de sănătate, cum ar fi campania „Sănătate pentru sate”, când am venit cu medici de diferite specializări pentru a verifica starea de sănătate a localnicilor. Acum am venit cu un nou protocol de colaborare între Institutul Oncologic Bucureşti şi Patriarhia Romana, o activitate care se desfăşoară cu înalta binecuvântare a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Aceasta campanie se adresează femeilor cu vârste cuprinse între 25-64 ani. Prin aceasta campanie se urmăreşte depistarea precoce a cancerului de col uterin, precum şi a altor afecţiuni. Medicilor de la Institutul Oncologic li se alătura medicii din campania ‘Sănătate pentru sate’.

Toate femeile care îndeplinesc condiţiile fac gratuit testul Babeş-Papanicolau pentru depistarea acestor probleme de sănătate. De asemenea, se mai verifica dacă sunt modificări şi alte probleme ale sânului. Este o activitate foarte importantă pentru că femeile din mediul rural se deplasează foarte greu către oraş pentru a-şi face acest test. De multe ori neglijează acest aspect din cauza faptului că sunt reţinute cu probleme casnice, sunt solicitate la locul de muncă, au familii numeroase cu mulţi copii şi lasă pe planul doi starea de sănătate. Acest test făcut la timp este relevant şi când situaţia o cere sunt îndreptate către alte investigaţii suplimentare. După o lună şi jumătate revenim în comunitate pentru consilierea acelor paciente al căror test nu a ieşit bine, ocazie cu care vor mai putea fi examinate şi alte localnice”, a subliniat Dănuţ Viorel Pruna, coordonatorul grupului de voluntari al Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Campania de depistare a cancerului la femei, iniţiată de către Patriarhia Română şi Institutul Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” a debutat, sâmbătă, la pacientele din Grădiştea – Ilfov care au fost supuse testului Babeş-Papanicolau. Multe dintre doamnele care s-au prezentat la examinare nu-şi mai făcuseră niciodată acest test şi au fost mulţumite că li s-a oferit acest serviciu în mod gratuit. Rezultatele analizelor efectuate vor fi comunicate de către specialiştii care se vor întoarce cu caravana de screening în localitate, după o lună de zile.

„Această activitate este foarte importantă pentru a preveni cancerul de col uterin, care, din păcate, ne situează în lume pe locul I la incidenta acestui cancer. Se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 64 de ani care nu sunt operate, nu au absenta congenitală a colului uterin şi nu au făcut un test Papanicolau de mai mult de 3 ani de zile. Este mult mai uşor de tratat un cancer de col uterin la început, decât atunci când este un cancer depăşit şi în prezenţa metastazelor. După aflarea rezultatelor, dacă se constată modificări, pacientele să se prezinte la Institutul Oncologic pentru continuarea investigaţiilor cu bilet de trimitere de la medical de familie, buletin, card de sănătate şi dovada de asigurat. În mediul rural, aceasta testare este la fel de importantă ca pentru noi toţi şi deocamdată, dacă dânşii nu ajung, încercam să ajungem noi la ei şi să îi facem să înţeleagă importanţa prevenţiei”, a atras atenţia medicul Saptefrati Cristina, Medic Primar Ginecologie Oncologică, Institutul Oncologic Bucureşti.

„Sub Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului împreună cu Părintele Ciprian Grădinaru şi sub înaltul patronaj al Preafericitului Patriarh Daniel, împreună cu dumneavoastră, Patriarhia, reuşim să facem aceasta mobilizare în sate, astfel încât femeile care nu pot ajunge la IOB sau la alte cabinete, să le putem recolta pentru patologia colului uterin cu metoda Babeş- Papanicolau. Eu zic că prima ediţie este nesperat de bună şi chiar mă bucur că pe viitor să putem colabora noi, partea medicală şi cu Patriarhia care poate mobiliza prin preoţi, primari şi medicii de familie să putem veni la sate, astfel încât toate femeile cu vârsta între 25 şi 64 de ani să beneficieze de această metodă de investigaţie, astfel încât să depistăm la timp eventualele boli care pot apare la nivelul colului uterin. Femeile au primit vestea foarte bine, s-au bucurat pentru că multe dintre ele fie nu au posibilităţi, fie nu au bani să ajungă la analize şi s-au bucurat pentru că le putem da un ajutor, atât din partea noastră cât şi a dumneavoastră a Patriarhie, astfel încât să beneficieze de screeningul care se oferă gratuit pentru toate femeile din România de către Ministerul Sănătăţii”, a subliniat Dr. Virgil Mihail Prunoiu, Medic Primar Chirurg, Chirurgie Oncologică, Coordonatorul reţelei IOB.

„Este foarte importantă această activitate pentru că aici s-au deplasat specialist de la Institutul Oncologic Bucureşti unde majoritatea femeilor din Grădiştea nu pot ajunge din motive financiare, de vârstă. De aceea, eu cred că femeile din Grădiştea le mulţumesc specialiştilor veniţi aici şi le-au dat acest ajutor. În trecut aici s-a mai desfăşurat o campanie pentru care avem toată stimă şi aducem mulţumiri Patriarhiei şi specialiştilor care au venit aici. Testul Papanicolau este foarte important pentru că în acest fel se depistează anumite boli şi în special cancerul de col uterin”, a menţionat Stroescu Silvia, asistent medical, Dispensarul Grădiştea.

În acelaşi context, farmacistul Sorina Aurica, voluntar al PCMN, a specificat: „Prezenţa mea în această campanie se datorează iniţiativei Părintelui Ciprian Grădinaru de acum câteva luni, mai exact în vara anului 2017, când dumnealui mi-a dat ca temă să fac un proiect despre prevenirea şi conştientizarea cancerului de col uterin. Iată că aceasta campanie care la vremea aceea nu părea posibilă, în sfârşit se întâmplă. Acest lucru este binevenit dat fiind faptul că în România incidenta cancerului de col uterin este cea mai mare din UE. Anual sunt diagnosticate cu cancer de col uterin circa 4000 de femei, iar 2000 de femei mor din cauza acestei maladii. Cancerul de col uterin este una din puţinele forme de cancer care poate fi prevenită pentru că diagnosticarea precoce făcută prin testul Babeş-Papanicolau permite acest lucru, putându-se depista leziunile precanceroase, iar viaţa să poată fi salvată”.

„Este o activitate în mod deosebit pentru femei pentru conştientizarea cancerului de col uterin şi a riscului diverselor boli. Au venit în număr destul de mare să facă examenul Papanicolau, sunt deschise şi entuziasmate, mai ales că am venit noi la ele. Din lipsa timpului, ele se deplasează mai greu la oraş şi venind aici le-am făcut un mare serviciu”, a subliniat Polixenia Stan, psiholog şi voluntar al PCMN.

- Articolul continua mai jos-

Campania de depistarea a cancerului la femei derulată în mediul rural este intens sprijinită de către preoţii din teritoriu care ţin legătura cu comunitatea şi convoacă pacientele la cabinetul medical al comunei, unde ajunge caravana de screening.

Părintele Alexandru Popescu, de la Parohia Grădiştea, a menţionat: „Protocolul de colaborare semnat între Patriarhia Romană şi Institutul Oncologic Bucureşti este unul foarte important. Iată că de la Sfântul Vasile cel Mare, Biserica Ortodoxă se implica nu doar din punct de vedere spiritual, dar şi din punct de vedere al sănătăţii trupeşti şi atunci noi toţi avem exemplul său. Acolo unde noi nu putem, iată ne bucurăm că voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului s-au implicat şi au venit în sprijinul nostru, în mediu rural. Ne bucurăm că la această campanie participă credincioşi de pretutindeni, atât cei care sunt creştini practicanţi, cât şi cei care nu sunt creştin practicanţi. Cei care nu sunt practicanţi, iată văd că Biserica face ceva, se implica social, văd anumite lucruri care în presă, în media sunt neglijate. Astfel, se dă un exemplu tuturor, se arata ca Biserica Ortodoxă priveşte omul per ansamblul său, îngrijindu-se şi de sufletul şi de trupul omului. Mulţumim pentru implicare Preafericitului Părinte Patriarh Daniel care prin purtarea de grijă şi permanentă osteneala, iată a reuşit să pună pe picioare acest proiect şi să ne binecuvânteze, să ne arate că deşi suntem la graniţa cu judeţul Ialomiţa, cu toate acestea prin grija Preafericirii sale aţi venit şi la noi. Mulţumim voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului şi ne bucurăm, cu siguranţă cei care au fost prezenţi au conştientizat şi vor conştientiza pe mai departe ce înseamnă un suflet sănătos dar şi un trup curat”.

„Faptul că aţi venit şi la noi este important pentru că demult nu au mai fost medici specialişti în zonă. Ne bucura foarte mult şi vă mai aşteptăm. E important pentru noi, femeile ca să ştim şi noi sănătatea noastră, ca unele au bani să facă, altele nu au. Uneori putem ajunge la oraş, alteori nu, ca atare, foarte bine că aţi ajuns şi ne bucurăm foarte mult”, a spus o pacientă, examinată de către specialişti.

Cancerul de col uterin este o afecţiune malignă a celulelor ce căptuşesc suprafaţa colului. În România sunt diagnosticate anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin. Dintre toate tumorile maligne, cancerul de col uterin este cel care poate fi controlat şi prevenit cu ajutorul testării periodice. Programele populaţionale de screening, desfăşurate o dată la 3 sau la 5 ani, pot reduce incidenţa acestei boli cu 80%.

„E destul de importantă campania de depistare a cancerului la femei de astăzi pentru că o femeie trebuie să se caute la doctor să vadă dacă e vreo boală sau nu e vreo boală. Mi-a zis doamna doctor să vin şi am venit. Poate voi face anul ăsta sau la anul un copil şi e foarte important pentru mine să ştiu că nu am nicio problemă. Aici în sat nu am mai făcut aşa un control, este primul. Eu nu am timp să plec să mă caut de sănătate deşi ştiu că sănătatea e pe primul loc. M-a avantajat faptul că aceşti medici au venit aici în localitate şi doresc multă sănătate la toată lumea, la toţi medicii”, declarat o pacientă.

Programul derulat de către Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului se adresează femeilor cu vârsta peste 25 de ani, care nu au diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea se opreşte la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă au ultimele 3 frotiuri Papanicolau normale. Nu sunt eligibile femeile care prezintă absenţă congenitală a colului uterin, histerectomie totală pentru afecţiuni benigne, femei cu diagnostic de neoplasm col uterin sau alte forme de cancer genital.

-Articolul continua mai jos-

„Este foarte important că aţi venit pentru că noi nu putem ajunge în Bucureşti că este foarte greu. Avem serviciu şi nu avem timp pentru a ne deplasa la oraş. Nu am mai făcut nicioadata testul Papanicolau şi mă bucur că au venit medicii să ne ajute. Este foarte important”, a menţionat o altă pacientă.

Testul Babeş-Papanicolau presupune o recoltare de secreţie vaginală care se va examina la microscop. Este o investigaţie absolut nedureroasă !

„A fost bine la consult, deşi îmi era frică de consult, de rezultat, dar m-au convins domnii de aici şi doamnele şi sper să iasă bine. Sunt foarte cu inima îndoită, stau cu frica”, s-a destăinuit o pacientă.

Factorii de risc pentru apariţia neoplasmului de col uterin sunt următorii: infecţia HPV (virusul Papilloma uman);
Infecţia cu virusul herpes Hominis tip 2 (HSV 2); infecţia HIV/ SIDA; debut precoce al vieţii sexuale; igiena deficitară;
Sarcini multiple; anticoncepţionale orale şi promiscuitate sexuală.

„Este foarte important că au venit medicii de la Institutul Oncologic şi voluntarii de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Am 3 naşteri şi nu am făcut niciodată acest test. Şi am aflat că este foarte important acest test. Nu mi-aş fi permis să ajung la Bucureşti şi le mulţumesc mult medicilor”, a susţinut o localnică.

„Noi nu avem posibilitatea să ajungem la spital, eu cu 3 copii nu am cum. Am mai făcut testul acum 5 ani de zile şi ştiu procedurile. Le mulţumesc şi doctorilor şi voluntarilor. Voluntarii i-am văzut acum o săptămână când au venit la noi la poartă şi cu Părintele de la Sudiţi şi ne-au oferit alimente, zahăr, ulei, cârnaţi şi ne-au fost de mare folos”, a mai declarat o altă pacientă.

Toţi preoţii din mediul rural susţin campania de depistare a cancerului la femei derulată de către voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului împreună cu medicii de la Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti. De altfel, părintele Ştefan Dan Marian, de la Parohia Sudiţi, comună Nuci – Ilfov, a venit, sâmbătă, la campania de depistare a cancerului la femei derulată la Grădiştea pentru a afla cum poate să organizeze mai bine ediţia campaniei care data viitoare va avea loc la comunitatea pe care o păstoreşte din comună Nuci.

„Ne bucurăm pentru această iniţiativă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ne bucurăm că se desfăşoară şi astfel de activităţi la noi în Arhiepiscopie. Noi ne oferim voluntari să ajutăm oamenii, să le aducem la cunoştinţă despre această campanie şi tot ceea ce este de folos pentru sănătatea trupului în comunitatea noastră. Am venit aici să luăm pulsul acestei campanii, fiind prima ediţie care se desfăşoară şi să ne organizăm şi noi acolo la Nuci cum putem mai bine ca lucrurile să meargă perfect pentru domnii doctori care vor veni, dar şi pentru femeile care vor aştepta la examinare”, a declarat preotul Ştefan Dan Marian, Parohia Sudiţi, Comună Nuci, Ilfov.

Toate acţiunile social-filantropice ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt derulate de către voluntari sub coordonarea atentă a părintelui arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână