‘AVC 360° – Călătoria Pacientului’ – primul proiect multidisciplinar din România despre Accidentul Vascular Cerebral

Asociaţia Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS EDU) lansează în 2018 un program de anvergură naţională, având ca temă una dintre cele mai grave boli ale zilelor noastre: accidentul vascular cerebral (AVC). Programul se numeşte ‘AVC 360° – Călătoria Pacientului’ şi este primul proiect multidisciplinar organizat în România care implică specialităţi medicale diferite (Neurologie, Medicină de Urgenţă, Neurochirurgie, Geriatrie, Medicină de familie, Anestezie şi Terapie Intensivă, Psihiatrie, Medicină Fizică şi de Reabilitare) împreună cu domenii conexe (Logopedie şi Psihologie).

‘AVC 360° – Călătoria Pacientului’ se adresează în primul rând medicilor specialişti implicaţi în managementul pacientului cu AVC, cu scopul dezvoltării unei colaborări mai bune între specialităţile ce contribuie la îngrijirea bolnavilor, dar şi al creării unui ghid de bune practici in comunicarea dintre specialităţile medicale, şi a acestora cu domeniile conexe. Pacienţii vor putea fi ghidaţi mai uşor în sistemul medical, astfel încât traseul lor să fie mai simplu şi mai eficace. Un alt obiectiv este generarea unei hărţi teritoriale a serviciilor dedicate pacientului cu AVC, atât pentru perioada acută a bolii, cât şi pentru perioada post-acută şi de recuperare pe termen lung. Această hartă urmează să cuprindă informaţii despre spitale si centre medicale de profil, numărul de paturi din unităţile publice şi private pe fiecare regiune importantă a ţării, date epidemiologice specifice fiecărei zone şi altele.

Rezultatele programului vor fi diseminate pacienţilor şi publicului larg, cu scopul unei informări corecte despre cum pot fi recunoscute simptomele, traseul necesar pentru o recuperare optimă şi altele, incluzând informaţii care pot reprezenta un pas esenţial în salvarea vieţii şi/sau reducerea dizabilităţilor fizice şi psihologice ale celor care au trecut printr-un astfel de episod.

‘De ce Călătoria Pacientului? Pentru că ni s-a părut cea mai potrivită metaforă pentru drumul lung şi anevoios pe care pacientul îl face din momentul în care afecţiunea s-a declanşat şi până când putem vorbi despre reabilitarea lui. De ce 360 grade? Pentru că prin acest proiect ne dorim să aducem la aceeaşi masă – în dorinţa unui dialog şi pentru a clarifica anumite aspecte medicale ale managementului pacientului cu AVC – profesionişti din toate specialităţile care se ocupă cu îngrijirea pacientului cu AVC, pentru a avea cu toţii o perspectivă de 360° asupra acestei afecţiuni multidisciplinare’, explică dr. Adelaida Marinescu, Preşedintele ARCIS EDU.

- Articolul continua mai jos-

Programul se va desfăşura pe toată durata anului 2018, cu 7 evenimente ştiinţifice şi întâlniri medicale în importante centre universitare din ţară (Craiova, Constanţa, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Cluj Napoca şi Bucureşti). La evenimente vor participa profesionişti din ţară şi din străinătate, cu o experienţă considerabilă pe domeniile lor de competenţă, iar concluziile fiecărui eveniment stabilesc tematica următorului. Informaţiile adunate şi actualizate după fiecare întâlnire vor fi comunicate publicului larg prin intermediului site-ului www.arcisedu.ro, al paginii de Facebook şi al site-ului www.postAVC.ro. Primul eveniment va avea loc pe 16 februarie, la Craiova, la hotelul Ramada Plaza, sala Constantin Brâncuşi, sub titlul ‘Ce pot face eu, ca specialist, pentru pacienţii cu AVC?’

Proiectul va fi dezvoltat prin parteneriatul ştiinţific cu societăţile medicale care sunt implicate în gestionarea pacientului cu AVC, printre care Societatea Română de Reabilitare Medicală, Societatea Română de Geriatrie si Gerontologie, Societatea Română de Neurochirurgie, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Asociaţia Inomedica şi Clinica de Neurologie Neuroaxis.

Asociaţia Română de Comunicare în Sănătate (ARCIS EDU) este o organizaţie nonguvernamentală, non-profit. Sub motto-ul ‘Pentru vindecare. Pentru viaţă!’ asociaţia creează şi dezvoltă proiecte, programe, evenimente, cursuri etc care să ajute şi să promoveze o mai bună colaborare şi comunicare în sistemul medical şi între medici şi pacienţi. ‘AVC 360° – Călătoria Pacientului’ este primul dintr-o serie de evenimente care au ca scop crearea unor campanii de informare şi conştientizare despre diverse patologii, modalităţi corecte de diagnostic, despre mituri de specialitate şi alte aspecte din domeniul medical.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari