fbpx
Acasă Ştiri Medicale Ce spune Ministerul Sănătății despre nou-născutul mort la Spitalul Sf Pantelimon

Ce spune Ministerul Sănătății despre nou-născutul mort la Spitalul Sf Pantelimon

Urmare a informaţiilor apărute în mass-media cu privire la decesul unui nou -născut în Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon în luna octombrie 2017, Ministerul Sănătăţii precizează următoarele:

Familia nou-născutului a depus o sesizare la Ministerul Sănătăţii în data de 13 noiembrie 2017, în care solicita investigarea cauzelor care au dus la decesul nou-născutului. La depunerea sesizării, familia a solicitat verbal şi o audienţă la Cabinetul ministrului Sănătăţii, în care să discute despre cazul fiului lor. Conform calendarului de audienţe (afişat pe pagina de web a MS, www.ms.ro, Date de Contact), următoarea dată la care Cabinetul ministrului acorda audienţă a fost 4 decembrie 2017.

În data de 4 decembrie 2017, familia s-a întâlnit cu consilierul pe probleme de asistenţă medicală al ministrului Sănătăţii, În cadrul discuţiilor, reprezentantul MS a explicat familiei că, potrivit legislaţiei în vigoare, în situaţia în care un pacient consideră că a fost victima unui act de malpraxis, acesta trebuie să adreseze personal o sesizare la Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis care funcţionează la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică teritorială. Această procedură legală este reglementată prin art. 679 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. Comisiile de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis constituite la nivelul direcţiilor de sănătate publică funcţionează independent, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 1343/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis. De asemenea, pacientul trebuie să sesizeze, personal, Colegiul Medicilor, care are atribuţiile şi competenţele necesare de investigare a cazurilor semnalate.

Articolul continua mai jos

De comun acord, reprezentantul MS şi familia, au decis ca sesizarea să fie preluată şi de către Ministerul Sănătăţii pentru a fi direcţionată către Colegiul Medicilor, solicitându-se investigarea acestui caz. Astfel, Ministerul Sănătăţii a transmis sesizarea familiei către colegiul Medicilor în data de 6 decembrie 2017. De asemenea, sesizarea a fost transmisă în atenţia Direcţiei de Asistenţă Medicală şi Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii.

În urma acestor demersuri, Direcţia de Asistenţă Medicală a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti să preia analiza cazului semnalat şi să facă verificările necesare, în limita competenţelor.

Direcţia de Sănătate Publică Bucureşti a iniţiat o acţiune de verificare în data de 28 decembrie 2017 la Spitalul Clinic de Urgenţă Sf. Pantelimon. Primele rezultate ale controlului au fost transmise în data de 9 ianuarie 2018 către Ministerul Sănătăţii şi nu evidenţiază încălcări ale procedurilor de acordare a asistenţei medicale.

Conform raportului de control, gravida a fost depistată cu infecţie vaginală şi cu germene multirezistent la internarea în unitatea sanitară.

Acelaşi raport de control arată că, în luna septembrie 2017, în Secţia de Obstetrică Ginecologie a fost înregistrat un singur caz de infecţie asociată asistenţei medicale care nu a fost confirmată in investigaţiile medicale ale gravidei. De asemenea, în rapot se precizează că, în secţia de Neonatologie nu au fost înregistrate infecţii asociate asistenţei medicale în luna septembrie 2017. În cazul nou-născutului a fost depistată aceeaşi infecţie ca în cazul mamei.

Ministerul Sănătăţii tratează cu seriozitate cazurile semnalate şi efectuează investigaţiile necesare, în limita competenţelor.

O analiză profesională a actului medical, care să constate dacă este vorba despre o greşeală medicală sau o corelaţie directă între actul medical şi decesul nou-născutului, poate fi realizată de către Colegiul Medicilor sau Comisia de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis, organisme abilitate să pronunţe un verdict în acest caz.

Facem precizarea că, în cursul zilei de ieri, imediat după ce a fost informat despre acest caz, ministrul Sănătăţii, Florian BODOG a cerut demararea unei anchete interne pentru a se verifica dacă procedurile interne au fost respectate.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,230AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este psoriazisul? Cauze, simptome, tratament

Ce este psoriazisul? Psoriazisul este o boală de tip cronic cu determinism genetic, caracterizată...

Albirea dinților – cum se face și când este recomandată

Albirea dinților este unul din cele mai cerute tratamente estetice în cabinetele medicilor stomatologi....

Nefropatia diabetică – Cauze, simptome, prevenție, tratament

Nefropatia diabetică este o complicație gravă la nivelul rinichilor, o boală renală cronică, progresivă,...

Hernia de disc – simptome care trebuie să te alerteze

Hernia de disc poate fi responsabilă pentru o durere de spate violentă. Într-adevăr, multe...

Ce este insuficiența cardiacă și cum se tratează

Ce este insuficiența cardiacă? Insuficiența cardiacă desemnează condiția în care inima este incapabilă de a...

Beneficiul exerciţiului fizic în timpul radioterapiei

Fatigabilitatea indusă de radioterapie se definește ca fiind o senzație de oboseală fizică, emoțională...