fbpx
Acasă Ştiri Medicale Asociația Transplantaților: Numărul donatorilor a scăzut dramatic, ajungând la 50% faţă de...

Asociația Transplantaților: Numărul donatorilor a scăzut dramatic, ajungând la 50% faţă de 2016

Noi, pacienţii cu nevoie de transplant şi transplant, urmărim cu interes şi îngrijorare dezbaterile din spaţiul public cu privire la activitatea de transplant din ţara noastră.

Semnalăm că toate comentariile făcute cotidian în diferite spaţii media, toate cu tentă negativă asupra activităţii de donare, transplant şi monitorizare, afectează în primul rând şansa la o nouă viaţă pentru pacienţii înscrişi pe listele de aşteptare. Acest lucru poate fi confirmat de către medicii specialişti şi coordonatorii de transplant, prin faptul că aparţinătorii pacienţilor în moarte cerebrală, în cea mai mare parte, nu-şi mai dau consimţământul pentru donare, reducând astfel şansa celor care aşteaptă un transplant. Datele statistice europene, arătau ca în 2016 România se situa pe penultimul loc că nr. de donatori la 1 milion de locuitori. Acum, în 2018, cu certitudine, suntem pe ultimul loc (şi tindem să picăm şi de pe acesta !!!), urmare a faptului că în anul trecut nr. donatorilor a scăzut dramatic, ajungând la cca 50% faţă de 2016. Poate nu întâmplător aceasta scădere a început, a continuat şi continuă, de când s-a adus în dezbatere publică activitatea de la ICUTR Cluj.

Apelul nostru este ca în cadrul dezbaterilor să participe medicii specialişti, dar şi pacienţi beneficiari de transplant, pentru că informaţia transmisă să fie corectă şi completă. În acelaşi timp, considerăm că mesajele ar trebui să prezinte şi partea pozitivă a activităţii: beneficiile activităţii de transplant, caracterul legal şi benefic al actului donării, nevoia şi importanta donării pentru salvarea de vieţi.

Articolul continua mai jos

Prezentarea continuă şi repetată DOAR de informaţie negativă, apărută în diferite medii jurnalistice, determina, pe de o parte, că publicul să nu mai fie de acord cu donarea, iar pe de alta afectează prestigiul întregului corp medical şi performanţele medicale obţinute în decursul anilor (unele în premieră). În plus, induce şi neîncredere în rândul pacienţilor pentru a se mai înscrie pe listele de aşteptare în vederea efectuării unui transplant.

Încrederea se câştigă greu şi se pierde repede. Efectul pozitiv generat de o sută de ştiri reale despre transplanturi reuşite poate fi anulat de o singură informaţie negativă.

Ne dorim ca organele competente să investigheze şi să probeze orice încălcare a legii în materie, cei care au dovezi, probe, să le prezinte celor în drept pentru a se clarifica acuzele vehiculate în spaţiul public, iar activitatea de transplant să se înscrie într-un ritm normal în concordanţă cu nevoile pacienţilor.I

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Sindromul Cushing – Ce este, cauze, simptome, tratament

Ce este sindromul cushing? Cunoscut și sub denumirea de hipercortizolism, reprezintă o colecție de...

Lipsa de fier în organism – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier (sau carența de fier) poate genera boli grave. Când nivelul fierului...

Epilepsia – Simptome, cauze, factori de risc, tratament

Epilepsia reprezintă o tulburare a sistemului nervos central în care activitatea creierului devine anormală-au...

Cancerul pulmonar – Care sunt simptomele acestuia, cum îl putem preveni și trata

Cancerul pulmonar definitie: Cancerul pulmonar (cancerul la plămâni) este un tip de cancer ce...

Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români

Bolile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai...

Fasceita plantară – ce este și cum o tratezi

Obișnuim să spunem că „ne doare călcâiul”, dar nu știm că atunci ne confruntăm...