Primul centru privat de gastroenterologie, hepatologie şi endoscopie digestivă din Cluj şi Transilvania, doctor Marcel Tanțău: „Serviciile medicale au o calitate europeană”

Primul centru privat de gastroenterologie, hepatologie si endoscopie digestiva din Cluj si Transilvania, doctor Marcel Tanţău: „Serviciile medicale au o calitate europeană”

Centrul Medical de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă din Cluj-Napoca își desfășoară activitatea medicală la standarde europene, de ultimă oră. Centrul a fost construit de familia Tanţău – profesor universitar doctor Marcel Tanţău, care activează în domeniul medicinii private de peste 20 ani, şi conferențiar universitar doctor Alina Tanţău – pe baza unui concept inovator, cu aparatură la cele mai înalte standarde, oferind servicii medicale au o calitate europeană. Acesta este, de altfel, și primul centru privat de gastroenterologie, hepatologie și endoscopie digestivă din Cluj și Transilvania. Înființat în 2010, după o investiție de peste 1 milion euro, fără a face rabat la calitate, Centrul oferă și servicii medicale VIP. „Cazuistica pe care o avem este foarte complexă”, precizează, într-un interviu pentru Ziar Medical, profesor universitar doctor Marcel Tanțău, medic primar medicină internă şi gastroenterologie.

Reporter: Centrul Medical de Gastroenterologie, Hepatologie și Endoscopie Digestivă este construit pe baza unui concept inovator. În ce constă acesta?

Doctor Marcel Tanțău – Conceptul centrului medical este bazat o experiență privată îndelungată; poate sunt printre primii gastroenterologi care au deschis un centru privat în România! S-a pornit de la un cabinet într-un apartament, așa cum era pe vremuri, iar în acest an împlinim 22 de ani de activitate privată. Lucrând un timp în Franța, am pornit de  la ideea că, dacă te întorci în țară nu poți să rămâi pe un salar de acest gen. Trebuia să găsesc o formă normală, etică și morală de a realiza acest lucru. Sigur că, în acele vremuri tulburi a fost foarte dificil, dar, încetul cu încetul, ideea s-a dezvoltat și, odată cu dezvoltarea normală, am pus bazele unui business corect din toate punctele de vedere, așa cum scrie la carte și din acel moment s-a născut conceptul de a face o mini-clinică, de a diversifica și de a oferi nu doar consultații, ci un pachet complet de servicii, de la diagnostic până la tratament, în care pacientul să știe că poate beneficia de servicii de la A la Z.

- Articolul continua mai jos-

Sigur că atunci am construit această clinică pe un teren gol, au fost concepute șase paturi după cele mai dure standarde posibile, de circuite, de sterilizare, etc. La început a fost un efort absolut fantastic pentru că am mers pe investiții proprii și sigur că au fost momente în care a fost totul întins la maxim, momente pe care le-am depășit, dar Clinica are acum spitalizare de zi în gastroenterologie. Clinica are azi opt ani, iar în momentul de față este una dintre puținele clinici din România care funcționează pe acest regim. Sigur că s-au deschis în spitale mai mari departamente de gastroenterologie, dar, ca și diversitate a gesturilor endoscopice, încă nu s-a ajuns la această performanță decât în puține locuri. Iar în cazul de față este vorba de o investiție unitară din partea unei familii.

 

Rep.: Centrul Medical de Gastroenterologie deține azi cea mai performantă și completă aparatură de endoscopie din țară…

Doctor Marcel Tanţău – Da, dotarea a fost întotdeauna de cea mai bună calitate! În 1998 am luat primul credit mare și am cumpărat primul videoendoscop din România în sistem privat. A fost un efort mai mult decât fantastic pentru vremea aceea, dar de acolo a început să se vadă calitatea, iar eu întotdeauna am investit nu neapărat în profit, ci în calitate! Iar calitatea actului medical este, pentru noi, primordială! În ceea ce privește personalul medical, avem medici angajați full-time și asta este o particularitate a unui spital de provincie; cred că este printre primele spitale care a început așa. Avem medici angajați la noi, fără alte angajamente.

Rep.: Punctual, ce atuuri are acest centru?

Doctor Marcel Tanţău – În primul și primul rând a fost designul specific arhitectural; clinica a fost construită pentru ceea ce urma să fie și, în momentul de față funcționează exact după acel design. În al doilea rând, aparatura este, în momentul de față, la cele mai înalte standarde, nu am făcut rabat de la nimic, din această cauză serviciile noastre medicale au o calitate europeană. Sigur că avem mulți pacienți care vin din străinătate, sunt mulți străini care trec prin România și au nevoie de serviciile noastre medicale și sunt extrem de mulțumiți. Iar diversitatea gesturilor endoscopice pe care le facem este, după părerea mea, una dintre cele mai diverse din România. Tematica pe care o abordăm, cazuistica pe care o avem este foarte complexă!

- Articolul continua mai jos-

Aici, undeva e o nedumerire, deoarece, deocamdată, aceste servicii private nu pot fi nici măcar parțial acoperite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate; noi avem contract cu Casa Națională, dar e extrem de strict și limitativ, care nu se adresează pacienților care vin pe segmentul privat complet. În orice țară din lume și cei care vin către serviciile private complete pot să își acceseze o parte din contribuțiile de stat. Sigur, aici sunt probleme mari de reorganizare ale sistemului din România, dar din cauza faptului că investiția în calitate a fost foarte mare, gesturile noastre sunt, poate, uneori scumpe, dar pacienții realizează – unii poate mai puțin – că prețul unui act medical complet include investiția în infrastructură, în aparatură, în oameni, și doar puțin este coplata aceea, onorariul medicului. Dar chiar și în investițiile private din sănătate statul ar trebui să găsească unele soluții pentru a le compensa.

Rep.: Aveți o experiență îndelungată în sistemul privat. Cum era atunci, la început, în acest sector și cum este acum?

Doctor Marcel Tanţău – Astăzi începe să se rafineze; atunci era realmente sălbatic. Și România era la fel, abia aveam becuri pe stradă, iar românii aveau alte pretenții. Pretențiile în privința asistenței medicale au crescut fantastic; unii au ținut pasul cu acestea, alții mai puțin. Acest lucru este important pentru că, în momentul de față, o clientelă  care are un anumit venit are și o anumită dorință de calitate a actului medical și trebuie să te adaptezi. Atunci se lucra într-un apartament, condițiile erau cu totul și cu totul altele, dar pentru acele vremuri erau condiții foarte bune. Noi întotdeauna am încercat să fim la nivelul vremurilor, informatizarea actului medical a fost o preocupare continuă. Ar fi de scris o istorie a medicinii private în România, ea s-a dezvoltat într-o avalanșă rapidă vizavi de nivelul nostru de trai, deși lumea se plânge că suntem săraci. Da, e o sărăcie care a rămas, realmente, asta o vedem în spitalele publice; sunt oameni care au rămas absolut în afara multor protecții sociale normale și sunt oameni care au urcat foarte mult având un confort social, economic, profesional foarte bun.

Rep.: Azi există și servicii medicale VIP…

Doctor Marcel Tanţău – Aceste persoane care au un confort social, economic, profesional foarte bun au nevoie de un alt fel de servicii, adică de aceste servicii VIP; în cazul unora nu e un moft, există oameni care chiar au nevoie de servicii medicale VIP! Această opțiune există și nu trebuie neglijată pentru că acei oameni se vor duce în străinătate, unde pot să aibă intimitate, confidențialitate, un serviciu închegat și medici dedicați strict lor. Noi am început să ne axăm pe asta și avem un segment pentru aceștia, segment dedicat unor persoane care au alte preocupări și care vor ca actul medical să le fie redat, „ambalat” extraordinar de bine. Actul medical e munca pe care o primești, iar sistemele private o pot „ambala”, având timp și personal dedicat. Noi încercăm să oferim pacienților toate avantajele, adică o calitate excepțională la prețuri românești; aceasta este deviza noastră! Calitatea este excepțională, la fel ca în centrele cele mai performante din Europa, la prețuri românești.

Rep.: Legat de acest Centru, ce perspective de viitor se întrevăd?

-Articolul continua mai jos-

Doctor Marcel Tanţău – Este greu, ca investitor unic, să vezi exact care va fi dimensiunea business-ului, dar noi vom putea păstra această nișă de servicii medicale cu această tentă spre calitate și dedicație, în special spre un act foarte bine adaptat nevoilor pacienților. Avem niște planuri de dezvoltare și întotdeauna urmărim să avem cea mai bună calitate posibilă de pe piață și suntem atenți la toate aspectele, punând preț pe adaptarea la noutățile tehnologice.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari