În străinătate manevrele de resuscitare sunt predate în școli. Mihai Oprea: „Aceste lucruri ar trebui învățate și la locul de muncă”

Luarea inițiativei și hotărârea de a interveni face, de multe ori, diferența între viață și moarte, iar manevrele de resuscitare ar trebui să fie cunoscute de toată lumea. Cu cât se intervine mai repede în cazul unui stop cardio-respirator, cu atât bolnavul are mai mari șanse de supraviețuire. Însă, din diferite motive, fie din neștiință, fie din frică, cei din jur nu știu să identifice o situație critică sau nu intervin pentru a ajuta bolnavul. Medicii și paramedicii voluntari SMURD Cluj, cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj și al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj – Unitatea de Primiri Urgențe își propune să vină în întâmpinarea nevoii de cunoaștere a manevrelor de resuscitare de bază prin organizarea „Maratonului resuscitării”, eveniment ce va avea loc în 14 ianuarie, la centrul comercial Vivo din Cluj-Napoca. Practic, este vorba de un curs gratuit de prim ajutor unde pot fi învățate manevre salvatoare de vieți direct de la profesioniștii SMURD. „În afara țării, manevrele de resuscitare sunt predate în școli; aici trebuie să ajungem și noi, românii”, precizează, pentru Ziar Medical, Mihai Oprea, paramedic voluntar SMURD și coordonator al proiectului, precizând că și angajaților ar trebui să li se explice aceste proceduri, cel puțin o dată pe an.

Reporter: De ce este important să cunoaștem aceste manevre?

Mihai Oprea: Manevrele de suport vital de bază BLS, atât pentru adulți cât și pentru copii, ne ajută să câștigăm timp în momentul în care se instalează un stop cardio-respirator. În acele momente inima nu mai bate, sângele nu mai circulă, creierul nu mai este oxigenat și, în foarte scurt timp, încep să moară celule și acest proces este ireversibil. În aceste cazuri, dacă cei de pe margine nu fac nimic, șansele de supraviețuire ale persoanei respective scad cu fiecare minut care trece. Față de alte manevre de prim ajutor, aici este important ca cei de pe margine să acționeze din primul moment. Există și un concept în acest sens, „lanțul supraviețuirii”, care accentuează, oarecum, faptul că manevrele acestea de suport vital de bază sunt la fel de importante precum manevrele precum defibrilarea sau manevrele de prim ajutor acordate în prespital, cât și cele din spital.

Rep.: Concret, ce presupun acestea?

- Articolul continua mai jos-

M.O.: În efectuarea acestor manevre primul lucru pe care îl avem în vedere este siguranța salvatorului; oricând dorim să acordăm primul ajutor trebuie, în primul rând, să ne asigurăm că noi suntem în siguranță. În acel moment putem fi agitați, observăm mai ușor pericolele și siguranța este primul lucru pe care trebuie să îl avem în minte. Apoi, trebuie să evaluăm dacă victima este conștientă sau inconștientă. Pentru asta o scuturăm și strigăm și, în funcție de reacție, decidem dacă este sau nu conștientă. Apoi verificăm dacă respiră. Pentru asta eliberăm căile aeriene și evaluăm acest lucru timp de zece secunde. Dacă persoana respectivă nu respiră sau nu respiră corect putem considera că este un stop cardio-respirator. Dacă persoana respiră o vom pune în poziția de siguranță. Dacă este în stop cardio-respirator încep manevrele acestea de resuscitare, compresiunile și ventilațiile. Toți acești pași, care sunt destul de simpli, pot fi explicați și efectuați practic în cadrul evenimentului. Este foarte important de știut aceste manevre, fiind cunoscut faptul că decesul din cauze cardiace ocupă un loc de vârf și trebuie să știm cum să acționăm.

Rep.: Cât de bine cunosc românii aceste manevre?

M.O.: Statistici exacte nu prea avem, însă, cel puțin din experiența mea, aceste manevre rareori sunt începute dar, în momentul în care sunt începute, rezultatele pozitive se văd pentru că și noi ne putem face mai bine treaba, iar victima respectivă are o șansă în plus. Dar aceste manevre sunt rareori începute, pe de o parte și pentru că oamenii nu le cunosc și pentru că le este teamă să acționeze. Din această cauză s-a născut și acest eveniment, „Maratonul resuscitării”, din dorința de a face puțin mai mult, de a acoperi și partea aceea dinainte de a ajunge la pacient pentru a ne asigura că cineva face aceste manevre. Am inițiat acest proiect ca manevrele să fie cunoscute, poate nu vor reține fiacre pas discutat, dar în momentul în care se  confruntă cu o situație de acest gen, cu indicațiile venite prin dispecerat sau de la medicul de pe ambulanță, care deja se îndreaptă către caz, probabil se vor reuși să se facă minimele manevre. Există și câteva studii pe această temă care relevă faptul că cei care au parcurs o instruire în resuscitare sunt șanse mult mai mari ca în momentul în care se confruntă cu o situație să și acționeze decât cei care nu au fost antrenați.

Rep.: Cum este situația în alte țări?

M.O.: În principiu, în afara țării, manevrele sunt cunoscute pentru că, în multe dintre țări, acestea sunt învățate încă din școală; este un lucru foarte bun și sper să ajungem și noi, românii, în acest punct. Directivele europene spun că aceste manevre de resuscitare – suportul vital de bază – trebuie să fie cunoscute de toată lumea! Uneori avem tendința să spunem că ceea ce este în sfera medicală ține de profesioniști, dar sunt anumite proceduri sau cunoștințe pe care trebuie să ni le asumăm și noi chiar dacă nu suntem din acel domeniu medical pentru că, dacă situația o cere, trebuie să acționăm, iar dacă nu o facem, de foarte multe ori, cineva are de suferit! Sunt statistici care spun că 80% dintre cazurile de stop cardio-respirator se întâmplă acasă, deci dacă învățăm aceste manevre cel mai probabil vei ajuta pe cineva drag.

Rep.: Ce trebuie făcut în acest sens?

- Articolul continua mai jos-

M.O.: Ne dorim să ducem aceste cursuri și în școli și chiar a fost inițiat anul trecut un proiect pilot în care am mers și am predat aceste manevre în școli. Proiectul a fost inițiat de SMURD, cu sprijinul celor de la Inspectoratul Școlar Județean Cluj, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Cluj și Serviciul de Ambulanță al Județului Cluj. Dorim să continuăm acest proiect, dar ar fi un lucru ideal dacă s-ar întâmpla la nivel național, astfel încât aceste manevre să fie predate elevilor pentru că ei sunt și mult mai receptivi și vor avea și disponibilitatea necesară de a învăța. Însă aceste lucruri ar trebui învățate și la locul de muncă pentru că ideal ar fi ca ele să fie repetate cel puțin o dată pe an.

Procedura în sine este simplă și poate fi învățată foarte ușor la evenimentul pe care îl organizăm, realizat cu sprijinul voluntarilor paramedici de la SMURD și a medicilor, în care predăm totul în 25 – 30 minute. Însă ar fi nevoie ca aceste informații să fie repetate! Procedurile se efectuează după ghidurile de resuscitare ERC, ce se actualizează la fiecare cinci ani, iar în ghidul din 2015 este cuprinsă și procedura de suport vital de bază.

Rep.: Care sunt riscurile aplicării unor manevre greșite?

M.O.: Riscuri există, bineînțeles, însă, în cazul stopului cardio-respirator, riscurile sunt mult mai mici decât beneficiile. Orice s-ar întâmpla este mult mai bine să intervenim, ceea ce facem ajută mult mai mult decât încurcă și încurajăm inițierea acestor manevre cât mai prompt cu putință.

Rep.: Din cazurile cu care vă confruntați ce concluzii ar fi de tras?

M.O.: Cele mai multe cazuri sunt cele în care nu se intervine pentru că oamenii nu cunosc, nu au învățat, nu cred că ei trebuie să facă ceva și, chiar dacă au auzit de aceste manevre, se întâmplă să le fie frică de ceea ce ar trebui să facă. Oarecum este de înțeles pentru că, în momentul în care ne confruntăm cu o situație critică sau mai tensionată și modul nostru de a reacționa este schimbat. Dar, dacă deja am văzut cum se fac aceste manevre și am încercat să le facem pe un manechin și dacă am și stat de vorbă cu medicii și paramedicii care sunt la Maratonul resuscitării, poate avem mai multe informații și, poate, dacă ne confruntăm cu un eveniment de acest gen, intervenim! Dar, repet, toată lumea ar trebui să cunoască manevrele de resuscitare, toată lumea ar trebui să le aplice când este cazul!

Citește și Maratonul Resuscitării-curs gratuit de Prim Ajutor

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari