Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca deservește, anual, prin spitalizare continuă, în jur de 12.000 de pacienți, iar la nivel de ambulator, între 30.000 – 40.000 de pacienți. Aproape 40% dintre aceștia provin din afara județului Cluj. Într-un interviu pentru Ziar Medical, dr. Sanda Patrichi, medic primar neurolog, manager al Spitalului Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, a oferit câteva informații despre investițiile făcute, despre intențiile viitoare și modul de lucru. „În completare la investițiile efectuate în aparatură și în infrastructură, tușa umană este cea care aduce calitate actului medical”, precizează managerul Spitalului Clinic de Recuperare.
Reporter: Cum s-a încheiat anul 2017 pentru Spitalul Clinic de Recuperare?
Dr. Sanda Patrichi – Anul s-a încheiat foarte bine și cu o foarte bună adresabilitate. Practic, avem pacienți pe lista de așteptare pe intervale cuprinse între o săptămână, la secțiile care au o durată mai mică de spitalizare, și 4 – 5 luni la secțiile care au o durată de 12 – 14 zile de spitalizare. Spitalul are 403 paturi pe care pot fi internați pacienți și, în medie, deservim prin spitalizare continuă în jur de 12.000 de pacienți anual, iar la nivel de ambulator, între 30.000 – 40.000 de pacienți. Din acest punct de vedere, spitalul este foarte solicitat și sigur că serviciile acordate sunt bine respectate de pacienți cu atât mai mult cu cât serviciile sunt multidisciplinare, adică un pacient internat într-una din secțiile noastre beneficiază de evaluări și de consulturi și tratamente în mai multe specialități, în funcție de necesități.
Rep.: Ce investiții sau proiecte notabile au avut loc în ultimii ani?
Dr. Sanda Patrichi – În fiecare an s-au făcut investiții, predominant în aparatură medicală, echipamente medicale și conexe actului medical și aici mă refer la structura pe sistemul informatic, conex actului medical. Echipamentele medicale au vizat toate specialitățile, investiții s-au făcut atât în echipamente de radiologie, imagistică, cardiologie, neurologie. Și în baza de tratament se fac permanent investiții deoarece activitatea, prin proceduri în baza de tratament, susține și aduce un beneficiu important în completarea tratamentului medicamentos pe secțiile chirurgicale în blocul operator.
Rep.: Câteva cuvinte despre colectivul de medici ai Spitalului…
Dr. Sanda Patrichi – Noi avem o situație nu neapărat particulară, dar o situație foarte benefică, în sensul că personalul nostru e foarte unit și aici nu mă refer doar la medici, ci și la celelalte categorii profesionale implicate în actul medical și administrativ. Noi suntem împreună, facem lucrurile împreună, le discutăm împreună, ne informăm permanent de tot ceea ce există în sistemul sanitar ca și legislație, ca și proceduri, ca și mijloace de lucru administrative, deci avem o foarte bună comunicare și avem o cultură organizațională foarte bine stabilită. Deci, aș zice că valoarea cea mai mare o aduc, totuși, oamenii. În completare la investițiile efectuate în aparatură și în infrastructură, tușa umană este cea care aduce calitate actului medical. Avem oameni foarte buni, indiferent de domeniu!
Rep.: S-a discutat, în urmă cu câțiva ani, despre transformarea Spitalului într-un Institut. Care ar fi beneficiile acestei inițiative?
Dr. Sanda Patrichi – Acest proiect al nostru a fost înaintat Ministerului Sănătății în acord cu acceptul și aprobarea Consiliului Județean care este forul nostru ierarhic superior. Discuția a rămas a nivelul Ministerului Sănătății; în funcție de posibilitățile legislative ar putea merge mai departe în a transforma în Institut un Spital Clinic. Beneficiile ar fi de dezvoltare, în primul rând pe domeniul de cercetare, apoi pe domeniul universitar, pe domeniul de finanțare ca și aparatură medicală, tehnologie de top care, de obicei, este utilizată de multe ori în domeniile de cercetare. Beneficiul pacientului ar fi acesta de a avea acces la tehnologie de vârf cu finanțare sigură din mai multe surse, inclusiv din Minister, astfel încât să putem să achiziționa aparatură de înaltă calitate, bineînțeles, la costuri care sunt mult mai ridicate.
Rep.: În anii precedenți, în jur de 39% dintre pacienți proveneau din alte județe. Care este situația în prezent?
Dr. Sanda Patrichi – Așa se întâmplă și acum! În ultimii ani, între 37% și 40% dintre pacienți proveneau și provin din afara județului Cluj, inclusiv din județele din Sud, Nord, Nord – Est, deci spitalul nostru este accesat de oameni din întreg teritoriul țării.
Rep.: Există anumite probleme pe care le întâmpinați într-un segment anume?
Dr. Sanda Patrichi – Un mare pas înainte este legat de clarificarea statutului cadastral al spitalului, în sensul că, în ultima perioadă s-a luat o decizie, la nivelul Consiliului Județean, în urma căreia vom putea face, în cursul anului 2018, înregistrarea corectă, completă și actualizată în CF a patrimoniului administrat de Spitalul de Recuperare. Ca atare, vom putea să accesăm fonduri europene prin depunere de proiecte pe infrastructură, ceea ce este extraordinar! Acest lucru ne va ajuta să ridicăm din povara bugetului local, dacă vom reuși să accesăm fonduri structurale pentru îmbunătățirea infrastructurii. Așadar vom ridica din povara bugetului local cu contravaloarea financiară pe o calitate mai bună a serviciilor medicale. Apoi, vom vedea cum se va întâmpla în continuare cu recrutarea de personal și cu angajarea personalului, având în vedere că pe noua legislație există o oarecare limitare privind cheltuiala de personal, respectiv, angajarea, dar este o problemă spre care ne uităm pentru anul 2018.
Rep.: La nivel mondial se vorbește despre o tot mai mare promovare a serviciilor de recuperare. Cum percepeți acest lucru?
Dr. Sanda Patrichi – Peste tot în lume aceste servicii multidisciplinare, de recuperare a stării de sănătate în ultimele două decenii au avut o importanță din ce în ce mai mare dintr-un calcul foarte simplu: costul unui pacient nereabilitat, care a trecut printr-un episod de boală este mult mai mare decât costul efectiv al terapiei îndreptate către pacient. Adică, un pacient la care reușești să ajungi la maximum de potențial fizic, intelectual, psihologic, din orice punct de vedere, este recuperat atât pentru profesiune, cât și pentru societate și familie, ceea ce transformă o povară – nereferindu-ne la povara financiară, ci și la cea emoțională, a familiei și a pacientului însuși – într-un potențial dezvoltat și un potențial de implementare în profesiune, în societate, în familie și în tot ceea ce înseamnă starea de bine. În momentul de față starea de bine nu este doar lipsa de boală, este starea de bine înglobată în existența în familie, în societate, în profesiune.
Rep.: Unul dintre proiectele de impact derulate la Spitalul Clinic de Recuperare este cel axat pe terapia prin artă. Este o inițiativă aparte care s-a bucurat și se bucură de un real succes…
Dr. Sanda Patrichi – Ne este extrem de drag acest proiect, la fel și pacienților. Momentele în care avem colaborarea cu Create.Act.Enjoy, cei care ne ajută să realizăm această terapie prin artă, sunt dorite și așteptate de pacienți. Mulți se interesează și întreabă când vor veni cei cu care lucrăm. Este un domeniu, oarecum, în umbră în partea aceasta de gândire medicală, dar care aduce foarte multe beneficii, adică, în domeniul acesta, în domeniul în care, ca pacient, ai o suferință, ai o instabilitate, o deficiență, te întâlnești cu alți pacienți care sunt în aceeași condiție, pe un domeniu cum este cel al artei, în care contează libertatea gândirii și libertatea exprimării, nu mai există boală! Există persoana, cu mintea, cu afectul, cu cuvintele, cu dorința de a se exprima și, cumva, îți depășești condiția de boală. Repet, starea de bine nu este lipsa bolii, este ceea ce te definește ca persoană, și am observat că terapia ulterioară, la pacienții care participă la aceste ședințe, ajută, adică o pozitivitate în gândire este „motorașul” care ajută medicul și celălalt personaj să îmbunătățească condiția de sănătate a pacientului. Este o comunicare la un alt segment și te detașezi cumva de suferință și acest lucru se întâmplă cu oameni care, ca și tine, au anumite deficiențe; este o comunitate care își depășește condiția de boală! Este un proiect special și deosebit de bine perceput!
Rep.: Ce obiective de viitor v-ați trasat și ce planuri există pentru anul 2018?
Dr. Sanda Patrichi – Pentru anul 2018 ne dorim să ne completăm achiziția de aparatură medicală acolo unde există o oarecare trecere a timpului față de ultimele achiziții; ne dorim să putem aplica pe fonduri europene, pe reabilitarea infrastructurii. Intenționăm să achiziționăm camere de oxigenoterapie hiperbară care, în ultimul timp, începe să își capete locul cuvenit la nivelul țării noastre și care se adresează pacienților cu patologii absolut diversificate și cu rezultate deosebite și ne dorim să pregătim, în continuare, personalul spre performanțe actualizate, deci să avem în continuare un proces permanent de învățare. Și, nu în ultimul rând, dorim să ne simțim bine la serviciu, să fim buni colegi și să formăm echipe așa cum am format și până acum. Numai așa știm să lucrăm, muncind, zâmbind și comunicând!
Alte articole: