Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății, una din trei persoane va avea, la un moment dat, pe parcursul vieții, o tulburare psihică diagnosticabilă. Având în vedere numărul îngrijorător de persoane afectate, apare întrebarea: Ce se întâmplă cu aceste persoane? Se pot integra pe piața muncii? Cum anume se va întâmpla asta și care este poziția angajatorilor?
Fundația Estuar activează de 20 de ani în Cluj-Napoca, prin Centrul Social pentru adulții cu probleme de sănătate mintală, fiind singurul centru de zi pentru această categorie de beneficiari. Potrivit reprezentanților acesteia, misiunea lor este aceea de a oferi opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală pentru reintegrarea lor în comunitate.
Fundația Estuar este prima organizație din România care a creat o rețea de servicii comunitare de zi și locative acreditate atât la nivel local, național, cât și internațional pentru adulții cu probleme de sănătate mintală. Pentru aceștia este foarte important să aibă un loc unde să se poată întâlni cu alte persoane cu aceleași afecțiuni și care pot fi exemple pentru cei nou veniți. Conștientizând că se poate trăi cu o astfel de afecțiune, e un loc în care se simt valorizații, importanți, utili și simt că pot să dea ceva înapoi societății, exercitându-și, în același timp, rolul de părinte, de bunic, de frate sau soră, etc. În societate, însă, persoanele probleme de sănătate mintală sunt, de multe ori, marginalizate și excluse.
„Prejudecățile sunt destul de prezente, unii dintre ei, care sunt angajați, au avut dificultăți în a-și păstra locul de muncă atunci când angajatorul a aflat că au o problemă de sănătate mintală; alții, dimpotrivă, nu, dar e o dificultate pentru ei să arate, să demonstreze cine sunt ei cu adevărat atunci când oamenii află că au un diagnostic psihiatric. Cumva, e ca un blocaj pentru cei din jurul lor. E o stigmatizare! Este interesant de văzut câte din personalitățile timpului au avut o problemă de sănătate mintală! Acest lucru ne poate ajuta să privim cu alți ochi pe cei din jurul nostru; oricare dintre noi poate ajunge, la un moment dat, să aibă un diagnostic psihiatric căci boala nu alege și asta se poate întâmpla oricui. Statisticile sunt destul de clare în acest sens, chiar înfricoșătoare; una din trei persoane suferă, pe parcursul vieții, de o formă de boală psihică sau de afecțiune mentală”, a declarat, pentru Ziar Medical, Raluca Târnoveanu, coordonator al Centrului Social pentru adulții cu probleme de sănătate mintală din Cluj-Napoca.
Potrivit acesteia, problema adulților cu probleme de sănătate mintală trebuie privită și tratată altfel; în acest sens este necesară o conștientizare și o educare a noastră, a tuturor!
„E ceva ce ei nu aleg să i se întâmple, de multe ori nici ei nu știu cum să facă față situației în care se află până în momentul în care ajung să vorbească cu un psihiatru sau un psiholog, până fac puțină terapie și iau medicație și e foarte important să separăm persoana de simptomele bolii! Este foarte util să fim, cu toții, foarte informați și să conștientizăm care sunt simptomele unei boli; acest lucru ne poate ajuta inclusiv să identificăm la noi înșine sau la cei din jurul nostru anumite indicii care denotă faptul că au nevoie de ajutor specializat”, a precizat Raluca Târnoveanu.
Fundația Estuar și Centrul Social din Cluj se implică în astfel de acțiuni de informare, de conștientizare, de educare a comunității în școli, licee, universități. Reprezentanții fundației prezintă serviciile centrului, explică ce înseamnă boala sau sănătatea mintală, în speranța că oamenii vor fi mai deschiși la acest subiect și vor ști să identifice aceste semnale.
Cât despre integrarea în câmpul muncii a acestor adulți, asistentul social și coordonatorul centrului este de părere că sunt necesare sesiuni de informare atât pentru angajator, cât și pentru angajat.
„Angajatorul poate afla cum poate fi gestionată relația angajat – angajator. La fel ca pentru restul populației, pentru angajatori trebuie făcute niște sesiuni de informare, de conștientizare, de educare pentru a afla și a înțelege ce înseamnă boala psihică, ce presupune ca un angajat să aibă o astfel de afecțiune. E important să înțelegem că o astfel de persoană poate să facă lucruri, dar, poate, într-un alt ritm sau cu un alt program de lucru și atunci, poate sunt necesare anumite ajustări pentru persoana respectivă și e nevoie de consiliere și post-angajare, nu doar pre-angajare. Este important pentru angajator să aibă alături un specialist care poate să îl informeze sau să îl sprijine în anumite situații dificile pe care le poate întâlni. Consilierea ar trebui urmată în ambele direcții, atât ca angajator, cât și ca angajat cu o problemă psihică”, susține Raluca Târnoveanu.
Există persoane care sunt foarte bine intenționate, dar care nu știu ce să facă într-o anumită situație. De exemplu, în urma angajării, se poate întâmpla ceva, iar angajatorul nu știe cum să procedeze și poate ajunge chiar să dea afară persoana cu probleme mintale, lucru ce pentru ea poate genera o traumă.
„Ca angajator ai nevoie de o oarecare flexibilitate, o deschidere, o rezistență la frustrare și pot apărea tot felul de diferențe, fiind implicat interesul colectiv care trebuie să accepte persoana. La rândul său, angajatul cu o problemă psihică poate să fie ajutat să înțeleagă ce înseamnă un loc de muncă, cum poate să îl păstreze, de ce anume e important să respecte niște reguli și cum anume să facă asta”, a conchis Raluca Târnoveanu.
Fundația Estuar a fost înființată în anul 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga de Sănătate Mintală din România. Aceasta este prima organizație din România care a creat o rețea de servicii comunitare de zi și locative acreditate atât la nivel local, național, cât și internațional pentru adulții cu probleme de sănătate mintală. În prezent, fundația activează în patru orașe din România: București, Ploiești, Giurgiu și Cluj-Napoca, deservind peste 2000 de beneficiari. La Cluj-Napoca există peste 50 de beneficiari activi.