fbpx
Acasă Ştiri Medicale Cardul European pentru Dizabilitate - fără bariere prin Europa

Cardul European pentru Dizabilitate – fără bariere prin Europa

Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD) a organizat în data de 20 decembrie 2017 conferinţa de presă ocazionată de finalizarea proiectului ‘Asigurarea mobilităţii pentru persoane cu dizabilităţi în România şi Europa’.

Obiectivul general al proiectului a fost acela de a facilita mobilitatea transnaţională, prin intermediul Cardului European pentru Dizabilitate acordat persoanelor cu dizabilităţi, precum şi recunoaşterea beneficiilor din România pentru persoanele cu dizabilităţi din alte ţări membre UE participante la acest proiect pilot (Slovenia, Cipru, Belgia, Italia, Estonia, Finlanda şi Malta).

‘Se doreşte ca prin acest proiect cât mai multe persoane cu dizabilităţi din România să beneficieze de acces gratuit la evenimente culturale, activităţi recreative şi sportive, atât în ţara noastră, cât şi în statele din Uniunea Europeană partenere în program, iar accesul să fie mult mai facil decât a fost până acum, doar prin prezentarea acestui card. În cadrul programului, 50.000 de persoane cu dizabilităţi din România vor beneficia de facilităţile conferite de cardul european’, a declarat preşedintele ANPD, Adrian Vlad Chiotan.

Articolul continua mai jos

Fiecare din cele şapte ţări care fac parte din proiect îşi stabileşte propriul pachet de beneficii. În România, beneficiile constau în accesul gratuit la evenimente culturale, sportive şi de petrecere a timpului liber. Acestea sunt prezentate pe site-ul web al proiectului http://dizab.eurocard.gov.ro, în sec?iunea “Beneficii naţionale” şi urmează să fie actualizate periodic.

Printre rezultatele obţinute în urma implementării proiectului se numără: definirea unui cadru operaţional şi procedural în România privind modalitatea de acordare a cardului; stabilirea unui pachet naţional de beneficii pentru persoanele cu dizabilitati, inclusiv pentru însotitorii acestora; recunoaştere reciprocă a beneficiilor agreate cu statele membre UE participante în proiect; emiterea a 50.000 de carduri până la finalul programului, 7.000 fiind deja personalizate şi distribuite, în baza cererii formulate de persoanele cu dizabilităţi din România; derularea de campanii de informare la nivel national, prin presa scrisă şi audio-vizuală; crearea unui site al proiectului www.dizab.eurocard.gov.ro; instruirea persoanelor responsabile din cadrul direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului judeţene şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti.

Durata de implementare a proiectului a fost de 23 de luni (februarie 2016 – decembrie 2017).

Până în august 2020, când se va finaliza acest program, se vor emite în continuare carduri şi se va diversifica pachetul national de beneficii.

Consilierul ministrului muncii şi justiţiei sociale, Mihai Tomescu, prezent la eveniment, a declarat că acest proiect este benefic pentru persoanele cu dizabilităti, întrucât simplifică modul în care acestea pot participa activ la evenimente culturale şi sportive: ‘Până acum, persoanele cu dizabilităţi trebuiau să urmeze o procedură greoaie pentru a putea lua parte la evenimente culturale, sportive. Ca să beneficieze de aceste facilităti, conform Legii 448 din 2006, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele cu dizabilităti trebuiau să prezinte certificatul de încadrare în grad de handicap ?i să convingă pe cei care se ocupau de organizarea evenimentelor că au dreptul să participe gratuit la acestea. Acum, doar prezintă acest card şi pot intra la toate evenimentele organizate de partenerii programului şi la toate obiectivele din pachetul de beneficii, nu doar în România, ci şi în celelalte ţări partenere.’

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,916FaniÎmi place
1,170AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Virusul herpes – Totul despre herpesul oral si herpesul genital

Virusul herpes simplex sau HSV (herpes simplex virus) face parte din familia herpesviridae. Sunt...

Durerea pelvină – semne pe care nu trebuie să le neglijezi

Durerea pelvină este frecventă și nu trebuie neglijată. Ea poate ascunde o patologie gravă....

Cancer pulmonar – care sunt primele simptome

Statisticile, în România, în ceea ce privește decesul cauzat de o formă de cancer...

Bilirubina în sânge – cum influențează sănătatea ficatului

Bilirubina joacă un rol esențial în sănătatea ficatului. Într-o descriere simplă, aceasta este „este...

Infecția cu Clostridium difficile – Simptome, complicatii, tratament

Infecția cu Clostridium difficile (bacterie sporulată ce produce toxine) se manifestă prin diaree acută...

Ce este sindromul Williams? Cauze, diagnostic, tratament

Ce este sindromul Williams? Sindromul Williams este o tulburare genetică ce afectează dezvoltarea sistemului...