Vaccinarea – un drept fundamental la sănătate

Vaccinarea – un drept fundamental la sanatate”, initiat de Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti si realizat de Fundatia Colegiului Medicilor din Bucuresti in parteneriat cu Societatea Română de Microbiologie si Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie si sustinut de Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale din Municipiul Bucuresti.

Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Fondului de Inovare Civică, un program dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile în parteneriat cu Romanian-American Foundation şi Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe.

Proiectul a avut ca punct de plecare situatia ingrijoratoare din ultimii ani in privinta ratei de acoperire vaccinala a copiilor din Bucuresti, generata mai ales de refuzul vaccinarii. Din experienta noastra, motivul principal al refuzului vaccinarii de catre parinti este lipsa informarii corecte si lipsa comunicarii cu medicii implicati in procesul de vaccinare. Pornind de la aceasta constatare, in cadrul acestui proiect am avut ca obiectiv principal demararea unei campanii de informare-constientizare a utilitatii, necesitatii si importantei vaccinarii copiilor. Si cum cheia succesului in relatia medic-pacient este comunicarea, proiectul a urmarit sa creeze doua instrumente de comunicare:

• Un comitet de părinți responsabili si medici de familie, denumit “Părinți responsabili, părinti implicati”, un instrument de implicare civica si un partener de dialog social cu autoritățile implicate în acest proces.
• O platforme on-line ”vaccinare.online”, un instrument de mass media care să ofere răspunsuri la întrebări puse de părțile implicate în acest dialog, si sa poata indruma corect parintii in profilaxia vaccinala.
Proiectul a beneficiat de sustinerea Colegiului Medicilor din Municpiul Bucuresti prin specialisti de marca, domnul profesor Emanoil Ceausu, cu o experienta binecunoscuta in domeniul patologiei infectioase, precum si de catre Asociația Română pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF), prin doamna doctor Valeria Herdea si doamna doctor Raluca Ghionaru, medici cu implicare si responsabilitate directa in procesul vaccinarii copiilor din Bucuresti si a caror expertiza in acest domeniu este extrem de pretioasa, incluzand si comunicarea directa si constanta cu parintii. Societatea Română de Microbiologie reprezentata de domnul profesor Alexabdru Rafila, ne-a oferit de asemenea consiliere extrem de importanta in domeniul vaccinologiei, completand cercul expertilor in vaccinare.

Un sprijin pretios in realizarea obiectivelor proiectului l-a constituit alaturarea Asociatiei Spitalelor si Serviciilor Medicale din Bucuresti (ASSMB), prin doamna doctor Turkes Ablachim, director medical, care, prin cele 4 maternitati (Malaxa, Filantropia, Cantacuzino si Panait Sarbu ) si cele 2 spitale de pediatrie (Victor Gomoiu) si sectiile de pediatrie din Spitalul Clinic de Boli Infectioase si Tropicale « Dr Victor Babes », contribuie in mod proactiv la activitatile proiectului privind informarea parintilor.

- Articolul continua mai jos-

Pe perioada desfasurarii proiectului s-au organizat doua conferinte la care au participat medici de familie, infectionisti, epidemiologi, parinti si reprezentanti ai organizatiilor locale s-au editat si tiparit documente destinate informarii parintilor si medicilor de familie, care au fost distribuite prin cabinetele medicilor de familie din AREMPF, iar mai nou in maternitatile si spitalele de pediatrie aflate in coordonarea ASSMB; au fost incluse in publicul-tinta si asociatiile de parinti din scoli si gradinite cu sprijinul Primariei Capitalei.

S-a afirmat dorinta de continuare a activitatilor demarate in cadrul acestui proiect, considerat acum la finalul, un proiect « pilot » pentru viitoarele actiuni de colaborare intre parteneri, sub indrumarea autoritatii locale- ASSMB si anume:
– continuarea activitatilor de informare a parintilor in maternitati si spitale , ca urmare a protocoalelor de colaborare deja incheiate, prin distribuirea continua a materialelor informative fiecarei tinere mame si fiecarui parinte internat impreuna cu copilul, astfel incat nadajduim sa devina o parte a standardului de calitate a serviciilor medicale in aceste spitale aflate in coordonarea ASSMB.
– cooptarea Inspectoratului scolar general Bucuresti si includerea informatiilor privind preventia prin vaccinare in cadrul celor 4 ore de educatie medicala din curicula obligatorie; realizarea acestor activitati de informare se va face cu implicarea retelei de medicina scolara Bucuresti, aflata in subordinea ASSMB
– cele doua instrumente mentionate, grupul « Parinti implicati-parinti responsabili » si platforma « vaccinare.online » sa reprezinte premisele unei comunicari eficiente intre parinti si medici, comunicare bazata pe date medicale, stiinta, si incredere.

Continuarea acestor activitati la nivel mai larg cu sprijinul autoritatilor locale, in scopul imbunatatirii starii de sanatate a copiilor din Bucuresti, ne da speranta ca proiectul « Vaccinarea-un drept fundamental la sanatate » si-a atins scopul.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari