Programul de eradicare a hepatitelor trebuie să plece de la accesul tuturor pacienţilor la tratamente inovatoare

Eradicarea hepatitelor din România poate fi realizată cu succes doar în cazul în care toţi pacienţii au acces la toate tratamentele existente. În plus, modelul aplicat în ţările în care numărul de pacienţi cu hepatită scade considerabil demonstrează că este esenţial ca în programul naţional de sănătate să fie incluse şi accesul la screening gratuit, precum şi informarea şi educarea populaţiei.

‘Am făcut deja primul pas în lupta pentru eliminarea hepatitelor: de câţiva ani încoace testăm gratuit românii pentru eliminarea virusurilor hepatitice. Însă prevenţia este doar un pas. Planul naţional de sănătate trebuie să asigure în primul rând accesul gratuit la toate moleculele disponibile pe piaţă, pentru toate categoriile de pacienţi, nu doar pentru cei ajunşi în stare gravă. Aşteptăm, de asemenea, demararea programului de screening în conformitate cu toate criteriile specifice, un alt pas extrem de important în această luptă.’, spune prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, Managerul Institutului de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’.
Tratamentul fără interferon este aprobat în România, însă foarte puţini pacienţi care suferă de hepatită cronică C pot beneficia gratuit de el.

‘Într-adevăr, tratamentul fără interferon a fost aprobat în România pentru pacienţii cu hepatita cronică virală de tip C asiguraţi, cu limitare la anumite grade de fibroză. Trebuie găsite soluţii prin care să crească accesul indiferent de gradul de fibroză şi pentru categoriile speciale sau pacienţii neasiguraţi. Asta având în vedere ca vorbim de o boală vindecabilă în cazul hepatitei C, respectiv de Boli Infecţioase, atât în ce priveşte virusul hepatitic C, cât şi celelalte infecţii hepatitice cronice , B sau B plus Delta. În România sunt aproximativ 800.000 de persoane cu hepatită cronică B şi 600.000 cu hepatită cronică C, mulţi dintre ei încă nediagnosticaţi. Prin existenta unui program naţional cu acces la investigaţii precum markerii virali încă din pachetul de baza de la medicul de familie ar avea o şansă la depistarea în stadiu incipient, schimbarea stilului de viaţă şi acces la terapiile adecvate’, spune Marinela Debu, preşedinta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România.

În România există un singur tratament fără interferon pentru pacienţii cu hepatită, faţă de 4 sau 6, câte sunt în ţările europene

- Articolul continua mai jos-masca medicala

‘În acest moment, România este singura ţară europeană în care pacientul are o singură opţiune de tratament interferon-free, restul ţărilor având câte patru (Bulgaria, Polonia, Slovacia) sau chiar şase opţiuni (Grecia, Italia). Este extrem de important ca pacienţii români să aibă cât mai repede cu putinţă acces la tratament personalizat, adică la toate moleculele aprobate la nivel internaţional.’, spune prof. dr. Anca Trifan, preşedinta Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie din Iaşi.

‘Cu cât vor fi trataţi mai mulţi pacienţi, prin asigurarea accesului la toate opţiunile de tratament disponibile, cu atât mai mult vor scădea costurile non-medicale, cele cauzate de scăderea randamentului la locul de muncă, creşterea absenteismului, precum şi de concediul medical.’, spune conf. univ. dr. Clara Volintiru, Academia de Studii Economice Bucureşti.

Planul de eradicare a hepatitelor trebuie să includă testări periodice şi campanii de informare şi educaţie sanitară

Anul acesta, la Summit-ul Mondial de Hepatită, organizat cu sprijinul OMS, cele mai active nouă ţări (Brazilia, Egipt, Georgia, Germania, Islanda, Japonia, Olanda, Australia, Qatar) în lupta pentru eradicarea hepatitelor şi-au prezentat programele de sănătate şi rezultatele pozitive pe care acestea le-au avut în ultimul an.

Astfel, pe lângă accesul la toate tratamentele fără interferon, ce trebuie să fie gratuit şi accesibil pentru toţi pacienţii, un plan eficient de eradicare a hepatitelor ar trebui să includă:

1. Un program eficient de screening, astfel încât mai ales persoanele cu risc să-şi facă testele o dată pe an;

- Articolul continua mai jos-

2. Campanii periodice de educaţie sanitară în şcoli;

3. Acces la educaţie şi tratament pentru întreaga populaţie

România se numără printre ţările europene în care nu există politici specifice de depistare, prevenire şi tratament pentru hepatitele virale. Însă acum, pacienţii care suferă de hepatită cer Ministerului Sănătăţii să crească fondurile tratamentelor fără interferon, iar actorilor implicaţi în această luptă (inclusiv reprezentanţilor media) să se asigure că românii au acces la screening, informaţie şi educaţie.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare

Indicaţiile şi contraindicaţiile apelor termale în tratamentele balneare Pentru că beneficiile apelor termale sunt în mare cunoscute, am încercat cu ajutorul doamnei dr. Maria Nădejde,...