Opt români au traversat Atlanticul pentru copiii cu autism

În luna octombrie, velierul Andrew cu un echipaj format din opt români a luat startul, din Gran Canaria, în cea mai mare competiţie de navigaţie trans-atlantică, Atlantic Rally for Cruisers (ARC), alături de alte peste 280 de ambarcaţiuni din întreaga lume.

Aurelian Bazgu, Adrian Vîrlan, Răzvan Neagu, Sorin Sanda, Daniel Durigo, Daniela Bololoi, Eugen Radan şi Tiberiu Duma, la bordul unui velier Elan 434 Impression, au ales să concureze, nu doar pentru a-şi depăşi limitele, ci şi pentru a-i ajuta pe cei 500 de copii cu autism, susţinuţi de Asociaţia Help Autism, să-şi atingă potenţialul. Cu alte cuvinte, au transformat provocarea Atlanticului în provocarea de a dărui ore de terapie copiilor speciali şi şi-au propus să transforme cele 2700 de mile marine ale cursei în 2700 de ore de terapie.

Pe 10 decembrie, Velierul Andrew şi cei 8 membri ai echipajului au ajuns cu bine la destinaţie. Au petrecut 20 de zile, 12 ore şi 36 de minute navigând oceanul Atlantic, de-a lungul celor 5200 de kilometri ai Regatei ARC.

Au înfruntat valuri de peste 4 metri, vântul puternic a rupt una dintre vele, dar nimic nu i-a făcut să renunţe. După 3 săptămâni pe ocean, au fluturat steagurile României şi pe cel al Help Autism, la finish, în Santa Lucia şi au câştigat primul loc al categoriei lor, class E cruising. Aventura lor s-a încheiat, dar rămân în suflet cu amintiri pentru o viaţă, apusuri şi răsărituri în liniştea oceanului, delfini jucăuşi şi o echipă care a devenit, pentru fiecare dintre, ei familie.

- Articolul continua mai jos-

‘Dacă m-ar fi întrebat cineva, în urmă cu 7 ani, ce voi face astăzi, traversarea Atlanticului pe un velier ar fi fost ultimul meu răspuns. Dar iată că viaţa îţi dă putere să faci lucruri inimaginabile şi asta e cumva povestea vieţii mele. Am primit puterea de a înfrunta Tulburarea micuţului meu, apoi de a lupta pentru recuperarea a sute de alţi copii şi acum de a traversa un ocean, tot pentru ei. Aceasta este şi concluzia întregii mele aventuri, lupta pentru un vis.’ Daniela Bololoi, Preşedinte Help Autism şi membru al echipajului Andrew.

Aventura copiilor cu autism, continuă. 1000 de ore de terapie au fost deja dăruite, în timpul petrecut de Andrew pe Atlantic.
Provocarea de a transforma toate cele 2700 de mile ale cursei parcurse de Andrew în timp pentru copilărie, merge mai departe.

Pe http://helpautism.galantom.ro/fundraising-pages/view?id=5036 orice donaţie înseamnă un pas mai aproape de recuperare pentru un copil cu autism. Oricine poate dărui ore de terapie şi poate alege unul dintre pachetele de donaţie precum excursii la bordul velierului Andrew pe Marea Neagră, în Grecia, Spania Italia sau chiar în Caraibe.

Despre autism
Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora. Autismul poate să apară în orice familie, indiferent de rasă, etnie, zonă geografică, nivel de educaţie. Autismul nu se poate vindeca, dar printr-o intervenţie timpurie intensivă, mulţi dintre aceşti copii pot avea o viaţă normală. Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp. Intervenţia este de durată iar costurile depăşesc, de cele mai multe ori, veniturile unei familii.

Despre Help Autism
Asociaţia Help Autism se implică activ în derularea de programe de conştientizare a autismului, diagnostic precoce şi intervenţie timpurie pentru copiii cu autism. Pe lângă activitatea susţinută în schimbarea statutului autismului în România, asociaţia oferă servicii de terapie în cadrul celor 6 centre, 7 parteneriate public-private – cu Direcţiile de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Bucureşti, Suceava, Drobeta Turnu-Severin, Dâmboviţa, Cluj-Napoca – şi la domiciliu, desfăşoară cursuri de formare în terapie ABA, cursuri gratuite pentru informarea cadrelor didactice, workshop-uri şi sedinţe de consiliere pentru părinţi şi este co-organizator al Conferinţei Internaţionale ABA – ştiinţa care stă la baza terapiilor de recuperare în autism.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari