Prof. dr. Dafin Fior Mureşanu, președinte EFNRS: „Dacă vrem să ne păstrăm sănătatea, trebuie să avem ideea unei juste măsuri”

Nu există mecanisme în organismul uman, și în general, în organismele animalelor, care să fie capabile să preia excesul alimentar. Așadar, trebuie să fim atenți să nu încărcăm organismul cu ceea ce el nu poate gestiona! Potrivit prof. dr. Dafin Fior Muresanu, președinte EFNRS, menținerea unei stări bune de sănătate depinde de o „justă măsură”. „Să mâncăm puțin, de calitate, să ne mișcăm! Aceasta este cheia!”, precizează prof. dr. Dafin Mureşanu.

Bolile sunt cauzate, în general, de anumite excese, așadar, dacă dorim să ne păstrăm sănătatea trebuie să optăm pentru un anumit echilibru între muncă, odihnă și alimentație.

„E vorba de factorii de risc, în general; dacă vrem să ne păstrăm sănătatea, trebuie să avem ideea unei juste măsuri, iar alimentația este doar o dimensiune din această ecuație. Un stil echilibrat de viață include o încununare a tuturor ingredientelor. În primul rând, trebuie să te odihnești suficient, iar presiunea vieții de astăzi afectează șansa de a avea grijă de tine. Oamenii lucrează tot mai mult sub presiune, nevoile sunt tot mai mari, iar datorită accelerării comunicației se schimbă profilul de lucru, trebuie să fii disponibil tot timpul, astfel că e necesară o justă proporție între muncă și odihnă și o alimentație corectă”, a declarat prof. dr. Dafin Fior Muresanu.

Trebuie să acordăm atenție alimentației, somnului, dar foarte importantă este și starea emoțională. Stresul și trăirile negative afectează foarte mult șansa e a ne păstra sănătatea.

- Articolul continua mai jos-

„La specia umană partea emoțională este foarte importantă. Nu știm exact în ce măsură și celelalte viețuitoare au o componentă semnificativă în patologia pe care le dezvoltă elementele emoționale, dar, în mod cert, la specia umană, este foarte importantă fiindcă noi suntem niște ființe emoționale. Ne afectează foarte mult și multe tipuri de suferințe derivă din acest lucru, unele pe care încă nu le știm. Pe lângă toate acestea, foarte importantă este și mișcarea. Noi suntem ființe care trebuie să ne mișcăm în continuu, așa am fost creați. Trebuie să ne mișcăm și să avem emoții bune. Dacă aceste două condiții sunt îndeplinite, șansa de a trăi fără boli e mult mai mare. Dar și alimentația este importantă”, explică neurologul Dafin Fior Muresanu.

Potrivit acestuia, trebuie să fim atenți la excesele alimentare, deoarece organismul uman nu le poate gestiona. Iar în astfel de situații apar bolile.

„Știința ne arată foarte clar faptul că celulele și viul s-au adaptat, de-a lungul miliardelor de ani, și inclusiv noi, ca specie, la gestionarea puținului. Nu există mecanisme în organismul uman, și în general, în organismele animalelor, care  să fie capabile să preia excesul. De altfel, niciun animal nu mănâncă mai mult decât are nevoie, animalele știu să se oprească. Partea aceasta care derivă dintr-un soi de impuls crescut de a mânca, dintr-o manifestare de dependență sau un anumit grad de lăcomie, toate aceste lucruri care supraîncarcă caloric organismul nu au unde să se ducă; organismul nu știe ce să facă cu ele și acest surplus se transformă în boli. Și atunci apare acest sindrom metabolic care este expresia acestei situații’, explică neurologul.

„Să mâncăm puțin, de calitate, să ne mișcăm! Aceasta este cheia! Să nu încărcăm organismul cu ceea ce el nu poate gestiona! El nu deține mecanismele necesare, neavând când să le dezvolte. Oamenii nu au trăit în abundență decât în ultima sută de ani, s-a trăit greu pe planeta asta; abundența a apărut datorită consumerismului. Consumerismul este o trăsătură a societății moderne, se bazează pe ideea de a cumpăra și consuma mai mult decât ai nevoie, de a utiliza mai multe lucruri decât ai nevoie. Însă nu avem nevoie de atât de multe lucruri”, a adăugat prof. dr. Dafin Fior Muresanu.

Recent ales preşedinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS), prof. dr. Dafin Fior Muresanu a ocupat, anterior, poziţia de vicepreşedinte al EFNRS. Prof. dr. Dafin Fior Muresanu este, în prezent, directorul Departamentului de Neuroştiinţe din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ”Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, copreşedinte al Panel-ului ştiinţific de Neurorecuperare al Academiei Europene de Neurologie, dar și preşedinte al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii și membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din România.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari