Echilibrul lipidic este adesea ignorat, dar odată afectat, este nevoie să luăm, după consultarea unui specialist, câteva măsuri nutriţionale specifice în dislipidemii. Ne este ghid mai departe în odiseea obezităţii nutriţionist Cristina C. de la Natur House, prietenul nostru în lupta cu lipidele de prisos.
Ce sunt dislipidemiile?
Dislipidemiile sunt afecţiuni caracterizate prin nivele anormale ale lipidelor sanguine: colesterol total, LDL-colesterol, HDL-colesterol şi trigliceride. Dislipidemiile sunt asociate cu riscuri specifice pentru starea de sănătate, în special pentru bolile cardiovasculare. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate în Europa atât la femei, cât şi la bărbaţi. Rezultatele studiilor arată că reducerea cu 25-35% a LDL-colesterolului reduce apariţia evenimentelor cardiace majore ( ex. infarct miocardic) cu 25-35%. Există asocieri directe între nivelul LDL-colesterolului şi inverse între nivelul HDL-colesterolului (rol protectiv) şi bolile cardiovasculare.
Cauzele dislipidemiilor
- Primare: mutaţiile genetice
- Secundare: contribuie la multe cazuri de dislipidemie.
Cea mai importantă cauză a apariţiei dislipidemiilor este un stil de viaţă sedentar cu un aport alimentar excesiv de grăsimi saturate, colesterol şi acizi graşi trans.
Alte cauze secundare
- abuzul de alcool
- fumatul
- hipotiroidismul
- diabetul zaharat
- boli cronice renale
- afectiuni hepato-biliare
- unele medicamente ce conţin estrogeni, progesteron, glucocorticoizi, retinoizi, tiazide
Tratamentul dislipidemiilor cuprinde măsuri de schimbare a stilului de viaţă şi farmacoterapia. Schimbarea stilului de viaţă implică pe langă schimbarea alimentaţiei, introducerea activităţii fizice şi renunţarea la fumat. Este indicată scăderea în greutate în caz de supraponderalitate şi obezitate.
Măsuri nutriţionale în hipercolesterolemie
-
Controlul aportului total de grăsimi la <35%
-
Reducerea consumului de grăsimi saturate , trans şi a colesterolului prin
- evitarea consumului de untură, slănină, unt, utilizându-se ca alternativă uleiul de măsline, in, cânepă
- evitarea consumului de carne de porc, viţel, oaie, miel, creier, burtă în favoarea cărnii slabe de pui (fără piele), curcan, vită şi peşte
- limitarea consumului de ouă cu gălbenuş la 3-4/săptămână
- evitarea consumului de produse preparate în ulei prăjit de mai multe ori, pane-uri în favoarea produselor pregătite la cuptor, abur, fierte
- evitarea consumului de smântână grasă, frişcă, lapte integral, brânzeturi grase, fermentate, telemea de oaie, bivoliţă, brânză topită în favoarea laptelui degresat de 1, 5%, iaurtului degresat cu maxim 3,5% grasime, brânzei de vaci cu maxim 10% grasime
- minimizarea consumului de grăsimi trans prin evitarea consumului de foietaje, ştrudele, gogoşi, plăcinte, croissante şi dulciuri cu grăsimi hidrogenate, preferându-se consumul produselor de panificaţie simple (pâine, covrig), cereale, dulciuri de casă
- evitarea consumului de crenvursti, parizer, salam, cârnaţi în favoarea consumului de pastramă, şuncă slabă, muşchi file
-
Consumarea unei cantităţi adecvate de fibre 20-30 g/zi prin consumul de
– cereale integrale, tărâţe de grâu, pâine integrală, ovăz, orez, orz
– leguminoase(mazare, fasole, năut, linte, soia)
– fructe şi legume
– nuci şi seminţe
Măsuri nutriţionale în hipertrigliceridemie
În hipertrigliceridemii se indică aceleaşi măsuri nutriţionale ca în hipercolesterolemii, plus reducerea consumului de zaharuri simple şi alcool. Se recomandă evitarea consumului de zahăr, miere de albine, dulciuri cu zahăr, sucuri cu zahăr, foietaje, ştrudele în favoarea îndulcitorilor (zahăr de ştevie), dulciuri de casă, limonadă făcute cu îndulcitori. Se recomandă utilizarea indicelui glicemic în selectarea carbohidraţilor.
Măsuri nutriţionale în hipo-HDL-emie
În cazul unui nivel scăzut de HDL (colesterol bun) se recomandă reducerea consumului de grăsimi trans, a carbohidraţilor,în special mono – şi dizaharidelor (fructoză, glucoză, zahăr etc) şi un consum moderat de alcool.