Dincolo de medicină, artă și pasiune pentru frumos la UMF Tîrgu-Mureș

Frumosul poate fi descoperit în orice ființă, lucru sau peisaj, iar nevoia de frumos și liniște interioară a cadrelor medicale, farmaciștilor și a studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Tîrgu-Mureș s-a concretizat într-o frumoasă expoziție de tablouri și picturi, realizate de aceștia, și expuse în cadrul celei de a patra ediții a expoziției de artă plastică, intitulată ”Arta în suflet de medic”. Evenimentul s-a înscris în seria de manifestări organizate cu prilejul Zilelor UMF Tîrgu-Mureș, ediția 2017.

Inițiativa acestei expoziții aparține prof. dr. Jung Janos, întemeietorul Şcolii Doctorale de la UMF Tîrgu-Mureș care, la rândul său, a dezvoltat de-a lungul timpului pasiunea pentru sculptură după zeci de ani de predare şi formare a mii de studenţi, viitori medici, la Catedra de Anatomie patologică. Cu puţină imaginaţie, o daltă, un briceag şi o pensulă, prof. Dr. Jung Janos transformă rădăcini de copaci şi crengi în opere de artă, greu de imaginat a putea fi create din forme fără viaţă, aparent inutile.  O parte dintre lucrările sale au fost expuse an de an la expoziția ”Arta în suflet de medic”.

În opinia sa, având în vedere degradarea continuă a civilizaţiei occidentale este nevoie de o redescoperire a profunzimii sufletului uman.

”Societatea modernă a început un proces de degradare și dezumanizare, este o societate în care primează valorile materiale, cele culturale și spirituale sunt marginalizate. Prin această expoziție am dorit să demonstrăm că nu e chiar așa, pentru că vrem să demonstrăm că și cadrele didactice și studentii au și alte preocupări paraprofesionale”, a explicat prof dr. Jung Janos.

- Articolul continua mai jos-

Medicii, oameni cu suflet

Dincolo de pasiunea pentru medicină și predare, cadrele medicale și didactice de la UMF Tîrgu-Mureș și-au descoperit vocația pentru arta frumosului și au pregătit o serie de lucrări menite să încânte ochiul publicului prezent la vernisajul expoziției. ”Vrem să subliniem importanța creației și vreau să spun că sunt foarte impresionată de faptul că medicii, colegii noștrii, sunt oameni deosebiți, desăvârșiți la locul de muncă, dascăli ce împărtășesc din cunoștințele lor studenților și rezidenților, dar în același timp sunt oameni sensibili cu preocupări extraprofesionale. Sunt oameni cu suflet, care știu să îmbine culoarea, lumina, frumosul, sufletul și reușesc să realizeze niște creații deosebite, care practic sunt imaginea sufletului lor. Îi felicit pe toți cei care și-au expus lucrările”, a precizat prof. dr. Oana Mărginean, prorectorul UMF Tîrgu-Mureș.

Aprecieri pentru lucrările artiștilor dar și mulțumiri pentru inițiatorul acestei expoziții au venit și din partea decanului Facultății de Medicină a UMF Tîrgu-Mureș, prof. dr. Ovidiu Cotoi.

”Îi mulțumim profesorului Jung pentru idee, susținere și implicare. Îmi exprim aprecierea faţă de toti artiştii care expun, indiferent că este vorba despre pictură, gravură, sculptură etc. Acest lucru dovedeşte încă o dată că un medic sau un farmacist are şi această aplecare artistică, poate prea puţin exploatată sau expusă”, a punctat prof. dr. Ovidiu Cotoi.

Începutul unei perioade culturale la UMF Tîrgu-Mureș

Printre exponatele expuse s-au numărat și creații realizate de prof dr Anca  Sin, medic și pictor în același timp, care și-a manifestat speranța că realizarea în fiecare an a acestei expoziții ”Arta în suflet de medic” poate fi începutul unei perioade cultural la UMF Tîrgu-Mureș. ”Câţiva dintre noi am pornit într-o frumoasă călătorie de suflet, străduindu-ne să vă oferim emoţie estetică şi multă bucurie. Este extraordinar că înainte de Sfintele Sărbători reuşim să ne strângem toți aici şi să rezonăm unii cu alţii pe coordonate sufleteşti aparte. Aceste expoziții care au avut loc în ultimii ani ar putea fi începutul unei perioade artistice, a unei perioade culturale a universității noastre.  Pe lângă munca pe care o facem fiecare dintre noi la universitate, la spital sau în altă parte avem nevoie și de frumos”, a afirmat prof dr. Anca Sin, care a realizat și o scurtă incursiune în exponatele prezentate publicului.

- Articolul continua mai jos-

Iubirea de artă și în rândul studenților mediciniști

Nu doar medicii sunt iubitori de frumos, ci acest lucru se regăsește și în rândul studenților. Una dintre lucrările expuse în cadrul expoziției, ce reprezintă sugestiv imaginea unui chirurg cu paleta de culori în mână, aparține studentei  Roxana Mihălcuț, anul VI, Medicină Generală. ”Este o metaforă (n.red.-imaginea medicului chirurg cu paleta de culori în mână) având în vedere că și medicina este tot o artă. Stă în puterea noastră să privim lucrurile cât mai constructiv și cât mai pozitiv. De aceea am ales o paletă de culori și o pensulă în loc de bisturiu pentru că dincolo de toată tăria de caracter de care trebuie să dăm dovadă sigur că trebuie să avem și sensibilitate și o fragilitate a sufletului. Fiecare are la dispoziție o paletă de culori și stă în puterea noastră de a alege cea mai frumoasă îmbinare”, a mărturisit tânăra studentă care a urmat cursurile Liceului de Artă din clasa a V-a până în clasa a XII-a, iar saltul spre Medicină a fost ”cea mai frumoasă întâmplare și se îmbină perfect medicina și arta”, a adăugat studenta.

 

 

 

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari