Măsuri de prevenire a bolilor respiratorii caracteristice sezonului rece

Sezonul rece favorizează apariţia unor boli, aşa numite boli de ‘sezon’: guturaiul, virozele respiratorii, pneumopatiile, gripa, afecţiuni acute din sfera ORL, dar şi acutizarea unor boli cronice cu care pacienţii au fost diagnosticaţi în trecut. Incidenţa lor este crescută în acest sezon din cauza aerului rece care favorizează scăderea imunităţii locale şi generale a organismului şi creşterea circulaţiei germenilor.

Pentru a putea face faţă schimbărilor bruşte de temperatură şi a ne menţine sănătatea, se recomandă măsuri preventive adresate populaţiei:

1. Măsuri nespecifice, generale:

Cel mai eficient mijloc de prevenţie rămâne igiena personală, precum spălarea mâinilor cu săpun şi apă din abundenţă.

Alte recomandări:

 • izolarea la domiciliu sau spital a celor bolnavi;
 • evitarea colectivităţii – serviciu, grădiniţă, şcoală, spaţii închise supraaglomerate;
 • folosirea unei batiste sau a unui şerveţel de unică folosinţă în cazul strănutului sau tusei,
 • astfel se poate preveni răspândirea infecţiei;
 • spălatul mâinilor cu apă caldă şi săpun după strănut, tuşit;
 • vestimentaţie adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuşi);
 • amânarea vizitelor la persoanele bolnave;
 • aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă;
 • alimentaţie sănătoasă cu multe fructe şi legume (de sezon); creşterea aportului de
 • vitamine în alimentaţie , în special a vitaminei C – necesară fortificării sistemului imun;
 • consumarea lichidelor calde (ceaiuri, supe)
 • mişcare fizică în aer liber ( mers pe jos, cu bicicleta, patinaj, sporturi diverse), pentru că efortul fizic tonifică organismul;
 • evitarea oboselii fizice şi psihice prelungite;
 • evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool.

2. Măsuri specifice:

–  Ministerul Sănătăţii reaminteşte populaţiei că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

- Articolul continua mai jos-

–  Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc mare de complicaţii datorate gripei şi pentru persoanele care îngrijesc persoane cu gripa sau complicaţii datorate gripei, astfel vor fi vaccinate persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei Ministerul Sănătăţii şi recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor.

Ca în fiecare an, campania de vaccinare a Ministerului Sănătăţii se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon.

Recomandări pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor cu temperaturi extrem de scăzute

În zilele cu temperaturi extrem de scăzute, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfatul medicilor, să evite deplasările în spaţii deschise şi expunerea la frig, să respecte regulile de igienă pentru evitarea îmbolnăvirilor şi să consume alimente bogate în proteine, fructe şi legume.

În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie adecvate – căciuli, mănuşi etc. Trebuie evitată expunerea prelungită a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute pentru a se feri de degerături (în acest caz, trebuie evitată automedicaţia şi este recomandată consultarea unui medic).

Este recomandat ca, persoanele vârstnice, în special cele cu afecţiuni cardiace şi respiratorii, să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele decompensării în condiţii de temperaturi scăzute.

De asemenea, trebuie evitat consumul bauturilor alcoolice.

În această perioadă, trebuie să se acorde o atenţie specială copiilor – evitarea situaţiilor în care aceştia sunt lăsaţi să aştepte în interiorul autovehiculelor parcate, evitarea transporturilor pe distanţe lungi în vehicule fără posibilităţi de climatizare şi neechipate corespunzător.

- Articolul continua mai jos-

Locuinţele şi spaţiile închise de locuit trebuie să fie încălzite corespunzător şi trebuie evitată utilizarea instalaţiilor improvizate, care pot duce la intoxicaţii cu monoxid de carbon.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari