Fundația Estuar activează de 20 de ani în Cluj-Napoca prin singurul Centru de zi dedicat adulților cu probleme de sănătate mintală

„Cum orice om se teme de singurătate/Își caută salvarea în colectivitate./Privesc și-mi cânt în gând/You are not alone!”, sunt câteva dintre versurile unei poezii scrise de Cristina R., diagnosticată cu schizofrenie, una dintre cele peste 50 de persoane care sunt incluse în activitățile din cadrul Centrului Social pentru adulții cu probleme de sănătate mintală din Cluj-Napoca. Pentru ea și pentru ceilalți adulți diagnosticați cu astfel de probleme, Centrul reprezintă o speranță, un refugiu, o a „doua casă”, o alternativă de petrecere a timpului în mod util. Statisticile Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește numărul de persoane afectate sunt cel puțin îngrijorătoare: unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vieții, o tulburare psihică diagnosticabilă. Fundația Estuar este prima organizație din România care a creat o rețea de servicii comunitare de zi și locative acreditate atât la nivel local, național, cât și internațional pentru adulții cu probleme de sănătate mintală.

Fundația Estuar, pionier în înființarea centrelor de zi

Fundația Estuar a fost înființată în anul 1993 de către Asociația Penumbra din Scoția și Liga de Sănătate Mintală din România, reușind să personalizeze serviciile oferite pentru nevoile din comunitatea românească, de după Revoluție. Aceasta este prima organizație din România care a creat o rețea de servicii comunitare de zi și locative acreditate atât la nivel local, național, cât și internațional pentru adulții cu probleme de sănătate mintală. La acea vreme, fundația a adaptat modelele de bune practici la nevoile și realitatea din România; practic, Fundația Estuar este pionier în înființarea centrelor de zi destinate acestor beneficiari.

Potrivit reprezentanților fundației, misiunea lor este aceea de a oferi opțiuni sociale și alternative adulților cu probleme de sănătate mintală pentru reintegrarea lor în comunitate.

În prezent, fundația activează în patru orașe din România: București, Ploiești, Giurgiu și Cluj-Napoca, deservind peste 2000 de beneficiari. La Cluj-Napoca există peste 50 de beneficiari activi. Aceștia pot participa la minim unul dintre cursurile care au loc la centru, de luni până vineri: grupul de cultură generală și educație pentru sănătate, grup de engleză, calculatoare, terapie prin pictură, grup de sport, grup spiritual, comunicare, dezvoltare personală, literatură, pictură pe pânză, muzică, decorațiuni și croitorie, dar și activități recreative și chiar grădinărit.

- Articolul continua mai jos-

De-a lungul anilor, în cadrul fundației s-au desfășurat, uneori prin colaborări, o serie de proiecte, precum: „Proiect MOM UP”, „Dizabilitatea – o șansă, nu un handicap”, „Respect și șanse egale pentru femei”, „Servicii integrate pentru victimele violenței domestice și persoane cu dizabilități”, „Servicii despre sănătatea mintală”, „Educați azi, valoroși mâine”, „EDU Caravana”, precum și implicarea, în calitate de partener, în cadrul unui proiect prin care au fost dotate 11 camere multisenzoriale în grădinițele, școlile speciale sau în centrele speciale de recuperare neuro-psihiatrică din județul Cluj, iar lista inițiativelor de acest fel continuă.

Fundația Estuar activează de 20 de ani în Cluj-Napoca

Fundația Estuar activează de 20 de ani în Cluj-Napoca, Centrul Social Cluj pentru adulții cu probleme de sănătate mintală fiind singurul centru de zi pentru această categorie de beneficiari și intervine în trei direcții. Prima dintre acestea se referă la serviciile oferite în cadrul centrului de zi; acesta reprezintă o speranță, un refugiu, o a „doua casă” pentru beneficiari, o alternativă de petrecere a timpului în mod util, consiliere psihologică/psihiatrică/socială și vocațională, încurajarea implicării în societate.

Apoi, se oferă informare și consiliere pentru aparținători pentru acceptarea situației și creșterea toleranței, conștientizarea schimbărilor și a comportamentelor de neînțeles ca și simptome, suport în a face diferența între persoana și simptome. O altă direcție vizează informarea comunității pentru creșterea toleranței și înțelegerii față de persoanele cu nevoi speciale, promovarea șanselor egale, evenimente specifice și altele.

„Sunt tot mai multe persoane deschise care acceptă că au o problemă”

O regulă pentru persoanele care se alătură Centrului este aceea că acestea trebuie să își urmeze tratamentul medicamentos și să participe la ședințele de psihoterapie, de consiliere, dacă acestea le-au fost recomandate. Acestea ajută ca persoana să devină sau să rămână funcțională în societate, pe plan profesional și personal.

„În ultima perioadă au fost mai multe persoane care ni s-au adresat, multe dintre acestea fiind tinere. Acest lucru înseamnă că oamenii încep să fie tot mai deschiși; să știi că te afli într-o situație dificilă și să ceri ajutorul este primul pas în rezolvarea unei situații dificile. Este important că lumea știe unde să apeleze, știe că existăm și știe ce oferim! Acesta este un rezultat al muncii noastre, dar și al celorlalte instituții sau ONG-uri care lucrează în acest domeniu și care depun aceeași muncă de informare și de conștientizare asupra acestor probleme. Nu cred că, statistic vorbind, sunt mai multe persoane cu probleme de sănătate mintală, ci sunt tot mai multe persoane deschise care acceptă că au o problemă și încep să ceară ajutor”, a declarat, pentru Ziar Medical, Raluca Târnoveanu, coordonator al Centrului Social pentru adulții cu probleme de sănătate mintală din Cluj-Napoca.

Persoanele active din cadrul Centrului de la Cluj-Napoca participă la cel puțin unul dintre cursurile care au loc la centru, de luni până vineri. Acest lucru le ajută să devină sau să rămână funcționale în societate, le ajută să își descopere punctele forte, dar și în creșterea stimei de sine. Potrivit reprezentanților Centrului, rezultatele sunt vizibile, iar satisfacția este bilaterală:

- Articolul continua mai jos-

„Dacă la început, când am început să lucrez aici, aveam, poate, anumite întrebări, acum pot spune că am învățat foarte multe lucruri de la ei! Interacțiunea zilnică cu ei și tot ceea ce reușesc ei să realizeze, puterea, curajul de a trece peste dificultățile pe care le au, modul în care se încurajează unii pe alții și cum anume îi primesc pe cei nou veniți, toate acestea sunt de admirat! Mai mult, au existat și persoane care s-au cunoscut la Centru și s-au căsătorit. Apoi, transformarea lor, ca persoane, este un alt lucru extraordinar! Soția unuia dintre beneficiari spunea că soțul ei e cu totul un alt om de când vine la Centru, iar un alt beneficiar preciza că este suficient să vină o dată pe săptămână la una dintre activități pentru a-și „încărca bateriile” pentru întreaga săptămână. Un moment important pentru ei este cel al Serbării de Crăciun, când își fac urări de sărbători, își dezvăluie planurile pentru anul următor; e un moment foarte frumos în care aflăm, de fapt, cât de importanți suntem unii pentru alții”, a conchis coordonatorul Centrului Social din Cluj-Napoca.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari