Președintele ARSO, despre compensarea operațiilor la obezitatea morbidă: „În Europa intervențiile sunt sprijinite sau suportate de asigurări, lucru care nu se întâmplă în România!”

În România, 21,3% dintre adulții cu vârsta de peste 18 ani suferă de obezitate, iar acest procent crește odată cu vârsta. În acest context, prevenția are un rol important și chiar fundamental, care trebuie să înceapă încă din perioada de sarcină.  „Românii încep să fie mai educați și să pună preț pe acest tip de educație”, precizează, într-un interviu pentru Ziar Medical prof. dr. Gabriela Roman, președinte Asociația Română pentru Studiul Obezității (ARSO). Însă, în mare parte, meritul aparține ONG-urilor sau altor organizații, și foarte puțin reprezentanților din ministere. În plus, nu s-au găsit încă soluții pentru compensarea operațiilor pentru pacienții cu obezitate morbidă, iar ARSO a mai atras atenția asupra faptului că, în domeniul chirurgiei bariatrice, există din ce în ce mai mulți chirurgi specializați, dar accesibilitatea pacienților este destul de redusă din cauza costurilor ridicate ale materialelor.

Reporter: Rezultatele studiului epidemiologic ORO, realizat în anul 2015, arată că, în România, 21,3% dintre adulții cu vârsta de peste 18 ani suferă de obezitate…

Prof. dr. Gabriela Roman: Studiul ORO a fost efectuat în urmă cu doi ani, a fost coordonat de Asociația Română pentru Studiul Obezității. Dețineam, până la acel moment, date regionale care arătau o prevalență crescută asupra ponderii și obezității. Într-adevăr, studiul ORO vine să confirme această prevalență crescută. Dacă stăm să adunăm procentul celor cu obezitate și a celor cu suprapondere, rezultă un procent de peste 50% din populație adultă din România. Sigur că procentul crește odată cu vârsta, deci persoanele cu o vârstă mai înaintată, după 40 de ani, au și un procent mai mare de obezitate și de suprapondere.

Rep.: Care este rolul prevenției? Este aceasta prevăzută, în vreun fel, în cadrul școlilor?

- Articolul continua mai jos-

G.R.: Prevenția, ca pentru orice boală, este foarte importantă, mai ales pentru bolile cronice care, oricum, sunt asociate cu alte comorbidități și care sunt, oricum, costisitoare, prin complicații și prin îngrijirea cronică. Este clar că prevenția este ceea ce se dorește și aceasta trebuie să înceapă cât mai repede! Chiar am avut discuții în cadrul celui de-al 9-lea Congres Național de Obezitate desfășurat în perioada 7-9 decembrie la Cluj-Napoca, ce este mai important, să începem prevenția de la vârsta copilăriei sau să o începem încă din timpul sarcinii pentru că este clar că ceea ce se întâmplă în timpul sarcinii are efecte de lungă durată asupra dezvoltării ulterioare. Probabil va trebui să începem de la gravidă, să îi recomandăm un stil de viață sănătos, să îi recomandăm să ia legătura cu medicul de familie, cu medicul obstetrician, cu nutriționistul, pentru a avea o alimentație sănătoasă în timpul sarcinii și, apoi, să începem din vârstele timpurii, la copii, la adolescenți cu această imprimare a unui stil de viață sănătos. Ceea ce se învață în acele zile și în acea perioadă, probabil, se menține și în perioada adultă; dacă avem exemple bune la copii, sunt mai mari șansele ca acestea să fie păstrate și la maturitate.

Rep.: Cum stăm, noi, românii, cu educația în acest sens?

G.R.: Românii încep să fie mai educați și să pună preț pe acest tip de educație. Sunt multe programe de acest gen, sunt vizate, în principal, școlile din orașele mari, pentru că aici adresabilitatea este alta, în special în școlile din orașele universitare, căci și posibilitățile sunt mai mari de a implica persoane din universități. Părinții devin tot mai implicați și mai interesați, important este să citească lucrurile de unde trebuie și să selecteze ceea ce este, realmente, științific și nu diverse păreri de pe internet! Există programe, chiar și la nivel de grădiniță, la fel și în școli. Încet, încet, cred că lucrurile se mișcă! Oricum, toate aceste programe sunt, în general, făcute de ONG-uri sau de diverse alte societăți și foarte puține de Ministerul Sănătății, de Ministerul Educației, de Inspectoratul Școlar, de exact cei care ar trebui să le organizeze.

Rep.: În urmă cu doi ani ați cerut Ministerului Sănătății și CNAS să caute soluții pentru compensarea operațiilor pentru pacienții cu obezitate morbidă. Ce s-a întâmplat în urma acestei solicitări?

G.R.: Nimic! Nu s-a întâmplat nimic! Nevoia există pentru că, la un moment dat, în cursul evoluției obezității, se poate pune problema să existe această intervenție chirurgicală, care, în mod cert, este mult mai eficientă decât celelalte metode care durează mai mult ca eficiență și care este foarte utilă pentru o categorie de persoane, desigur, selectată în funcție de niște criterii conform ghidurilor internaționale. Cam în toată Europa aceste intervenții sunt, sub o formă sau alta, sprijinite sau suportate de asigurări, lucru care nu se întâmplă în România! Este mare păcat pentru că sunt persoane care ar trebui să beneficieze de această intervenție, de exemplu, persoanele cu diabet și cu un grad mare de obezitate care folosesc foarte multe medicamente care costă foarte mult, care au foarte multe complicații și care ar fi mult mai bine controlate dacă s-ar aplica această tehnică chirurgicală, după care, chiar consumul de medicamente ar scădea foarte mult! Așadar, costurile ar scădea pe termen îndelungat. Dar, deocamdată, nu avem nicio rezolvare în acest sens!

Rep.: În domeniul chirurgiei bariatrice există din ce în ce mai mulți chirurgi specializați, dar costurile materialelor fac ca accesibilitatea pacienților la aceste intervenții să fie redusă. Ce soluții există?

- Articolul continua mai jos-

G.R.: Soluția ar fi ca aceste operații să fie incluse în asigurările de stat, intervențiile să fie suportate de stat, bineînțeles, la acele persoane care au indicație clară din partea specialistului. În prezent, neexistând această rețea, sunt persoane care dispun de fonduri personale și care se adresează direct chirurgilor. Nu neapărat aceste persoane ar avea indicații pentru operație și nu în puține situații, aceste persoane nu sunt evaluate corespunzător, nici înainte de operație și, mai ales, după! Cu cel puțin șase luni înaintea intervenției chirurgicale , persoana respectivă trebuie să efectueze foarte multe investigații. Pe baza acestora se stabilește necesitatea intervenției, iar după intervenție, toată viața trebuie să aibă controale. Persoana în cauză trebuie să fie controlată nutrițional pentru că, da, intervenția este bună, are efecte de scădere ponderală, dar poate să ducă le deficite de minerale, de vitamine, toate acestea trebuie să fie controlate! Aceste lucruri nu se prea întâmplă în România! Iar acest lucru reprezintă o problemă!

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari