Coaliția pentru Sănătatea Femeii dorește să salute lansarea, începând cu anul 2018, a unor programe regionale de sceening pentru cancerul de sân. Acestea vor fi derulate ca parte a unui proiect pilot de prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce, care va fi dezvoltat de Ministerul Sănătății pe următorii 5 ani, prin intermediul unei finanțări europene. Proiectul își propune testarea a peste 30.000 de femei, din 4 regiuni de dezvoltare: Nord Vest, Vest, Nord Est și Sud Est.
Coaliția pentru Sănătatea Femeii consideră că această evoluție reprezintă un pas binevenit în depistarea timpurie a cancerului de sân în România, ce vine în urma campaniei derulate de Coalitia pentru Sanatatea Femeii și partenerii săi în ultimul an și jumătate, și a implicării active a altor organizații neguvernamentale, a diferitor lideri de opinie, persoanelor publice și reprezentanților media, în sensul promovării importanței unui răspuns cât mai eficient al autorităților în combaterea cancerului de sân.
‘Apreciem implicarea societății civile și a Coaliției pentru Sănătatea Femeii în identificarea de soluții pentru promovarea sănătății femeilor din România. În linie cu acest obiectiv, Ministerul Sănătății va lansa primul program de screening al cancerului de sân la începutul anului viitor. Acesta va fi un program regional pilot menit să asigure cele mai bune condiții pentru un diagnostic corect și un tratament eficient. Este un prim pas în promovarea unui program național de screening pentru cancerul de sân în România. În același timp a fost lansat și apelul cu acoperire națională care constă în acordarea unui grant nerambursabil dedicat implementarii programelor de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân, apel deschis până la finalul lunii ianuarie 2018’, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.
Deși un demers salutar, lansarea unor programe regionale este doar un pas intermediar. Cancerul de sân nu afectează doar anumite regiuni ale României și nu poate fi abordat sustenabil pe un orizont de timp de doar 5 ani, cât va dura prezentul program de screening. Din acest motiv, Coaliția pentru Sănătatea Femeii își reafirmă angajamentul de a milita în continuare pentru introducerea în România a unui program național de screening al cancerului de sân și de a lucra împreună cu autoritățile din domeniul sănătății pentru atingerea acestui obiectiv.
Coaliția pentru Sănătatea Femeii a prezentat, la începutul lunii noiembrie, un amplu argument în acest sens, odată cu lansarea studiului ‘Povara cancerului de sân în România. Beneficiile unui program național de screening de cancer de sân’, realizat de Deloitte România. Studiul a evidențiat că șansele de supraviețuire pentru o femeie cu cancer de sân cresc cu 30%, în cazul în care este implementat un program național de screening. În plus, costul mediu de tratament oncologic pentru o pacientă cu cancer de sân ar scădea cu 18%, ceea ce ar aduce economii importante la bugetul sănătății.
Mai departe însă, pentru a asigura un diagnostic corect si un tratament adaptat fiecarui caz in parte, conform standardelor europene, sunt necesare o serie de teste moleculare pentru stabilirea exactă a tipului de cancer de san. Aceste teste, obligatorii pentru tratamentul corect al bolii conform ghidurilor terapeutice, nu sunt accesibile pe scară largă tuturor pacientelor. Compensarea acestor teste și investigații ar crește accesibilitatea acestora pentru paciente și ar permite un diagnostic si un tratament al cancerului de sân conform cu recomendările europene în domeniu.