Mesajul Rectorului Prof. Dr. Alexandru Irimie, cu ocazia Zilelor UMF Cluj: „Universitatea noastră reprezintă azi un pol al inovării în sănătate!”

„România trebuie să pregătească o nouă generație de profesioniști capabili și responsabili pentru a deveni noi lideri și inovatori ai domeniului medical’, a precizat, în mesajul cu ocazia Zilelor Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, rectorul Alexandru Irimie. În anul care pregătește marea sărbătoare a Unirii și istoria de 100 de ani a școlii medicale clujene, prof. dr. Alexandru Irimie a subliniat necesitatea încurajării activității studenților, a masteranzilor și doctoranzilor, a spiritului liber, a ideilor inovatoare, atitudine care „face parte din misiunea noastră și a urmașilor pentru următorii 100 de ani”. Totodată, rectorul UMF Cluj a subliniat importanța dezvoltării, iar sănătatea, ca și domeniu, este percepută ca fiind independentă, cu mare potențial pentru inovație. „Strategiile de specializare inteligentă stabilesc priorități cu scopul de a crea un avantaj competitiv prin dezvoltarea punctelor tari proprii ținând cont de evoluția pieței și evitând suprapunerea și fragmentarea eforturilor. (…) Universitatea noastră, alături de întreg sistemul medical, a fost cea care a stabilit prin excelența și calitatea serviciilor pentru educație, cercetare și comunitate, sănătatea ca domeniu prioritar în Regiunea de Nord-Vest. Universitatea noastră reprezintă azi un pol al inovării în sănătate”, susține rectorul UMF.

„Am intrat într-un an în care, cu bucurie, sărbătorim un Centenar de spirit și suflet românesc. 100 de ani de istorie grea pentru un neam greu încercat, dar care și-a păstrat creativitatea și spiritul inovator, oricât de aspre au fost vremurile, atunci și acum. Adresăm gândurile noastre de recunoștință și mulțumire celor care, an de an, de aproape 100 de ani au creat numele școlii românești de medicină și farmacie din Transilvania. Marea Unire din 1918 reprezintă cel mai important moment din istoria României, de aceea este explicabilă bucuria uriașă a oamenilor simpli, dar și a marilor personalități contemporane evenimentului, ca Nicolae Iorga, Alexandru Vlahuță. Eugen Lovinescu, care și-au așternut gândurile în povețe nepieritoare”, a precizat prof. dr. Alexandru Irimie.

Rectorul UMF a amintit de aportul fundamental al profesorului Iuliu Haţieganu, al cărui nume îl poartă astăzi universitatea, o personalitate de excepţie, fondatorul şcolii medicale clujene. Înainte cu câteva anotimpuri de împlinirea a 100 de ani de școală medicală clujeană, prof. dr. Alexandru Irimie a subliniat faptul că „istoria noastră e compusă din mii de povestiri; acestea sunt poveștile celor care au studiat aici, au învățat aici, au fost instruiți aici sau au făcut cercetări aici; fiecare poveste face parte din istoria comunității. (…) Iar în spatele poveștii sunt dascălii, sunt studenții, alumni și toți cei care au scris această istorie’.

„Știu că avem azi în universitate profesori și cercetători de înalt nivel, cei mai buni studenți și rezidenți din țară! De aceea, vă invit să scriem împreună, în anul care pregătește marea sărbătoare a Unirii, istoria de 100 de ani a școlii medicale Clujene, care împreună cu performanțele noastre de astăzi, vor trebui să reprezinte proiecția de viitor pentru încă 100 de ani a misiunii noastre, o universitate a înglobării strategiilor inteligente pentru tratamente performante”, a declarat prof. dr. Alexandru Irimie.

- Articolul continua mai jos-

Școala clujeană nu reprezintă doar una dintre cele mai vechi școli din țară, ci și cea mai avansată școală medicală și de farmacie a României. Au trecut peste zidurile școlii aproape 100 de ani de istorie, de tradiție și de realizări. Astăzi, când sentimentul de apartenență la Școala Clujeană este mai puternic ca oricând, a subliniat rectorul UMF Cluj-Napoca, „revoluția societății ne face să ne gândim ce a însemnat acest secol și încotro ne îndreptăm pentru a aduce binele în viața celor suferinzi”.

„Astăzi, sănătatea e, mai mult na niciodată, pusă în slujba omului suferind; minți luminate au înțeles că medicina nu poate bate pasul pe loc, iar marile descoperiri pot face un bine omului suferind, unelte care ne permit să dezvoltăm domeniile pentru sănătate, printre cele mai avansate din țară. Efervescența dezvoltării regionale, creșterea economică a orașului nostru, prin industria de IT creează premisele utilizării  performanțelor medicale clujene pentru o medicină a viitorului, inovatoare, cu un spirit deschis spre colaborare și spre aducerea în sănătate ale celor mai benefice performanțe prin celelalte specializări inteligente. Astăzi vorbim despre termeni pe care acum zece ani nu îi cunoșteam, dezvoltăm domenii pentru sănătate care până ieri nici nu existau. Iată cum, în strategia de țară 2014 – 2020, sănătatea apare ca o specializare inteligentă aparte”, a completat rectorul.

Acesta a conturat câteva idei și despre elanul creator și dorința de transforma medicina în cea mai inovatoare știință a Transilvaniei.

„România este, în prezent, parte a exercițiului de Inovare și Specializare Inteligentă. Serviciile de sănătate considerate inovatoare sunt listate ca prioritate pentru dezvoltarea specializărilor inteligente, alături de cele din tehnologia informației. Strategia pentru specializare inteligentă este unul dintre domeniile prioritare ale României. Sănătatea, ca și domeniu, este percepută ca fiind independentă, cu mare potențial pentru inovație. Vorbim despre un nou concept în sănătate, generat din tradiția de un secol al medicinei românești. E un moment în care numele școlii clujene de medicină și farmacie are un impact important asupra deciziilor pe care le iau cei care ne calcă pragul, felul în care absolvenții de liceu, olimpicii naționali sau internaționali care aleg Medicina sau Farmacia la Cluj înțeleg că intră într-o universitate europeană, inovatoare, care îi va învăța cum să fie performanți oriunde îi va duce viața croindu-și un drum prin propriile forțe”, a explicat rectorul UMF.

În anul universitar 2017 – 2018 programul de Granturi pentru Cercetare și Inovare încurajează dezvoltarea unei noi generații de cercetători valoroși cu performanțe la nivel internațional. Astfel, patru studenți din anul I se bucură de aceste burse care le vor permite să facă un pas înainte în cercetare la cel mai înalt nivel.

„Azi gândim creativ poate mai mult decât acum 100 de ani și formăm generații de medici în termenii medicinei personalizate, a îmbătrânirii active, a limitării efectelor secundare prin descoperirea de noi compuși terapeutici care să aline suferința dar și să redea societății oameni puternici și creativi.  Inovația este astăzi unul din cele mai importante cuvinte pe care le folosim în limbajul curent. Cât de mult înțelegem importanța acestuia ne-o arată modul în care știm să aducem inovația ca o prioritate printre studenții noștri și în modul prin care ne putem adapta la nevoia de inovație în educație și cercetare”, a adăugat rectorul.

- Articolul continua mai jos-

Astăzi, Universitatea de Medicină și farmacie „Iuliu Hațieganu”  creează premisele pentru ca studenții să își dezvolte spiritul creativ, să învețe să deschidă drumuri necunoscute, să nu le fie frică de ideile lor. Potrivit rectorului, întreg corpul academic le este alături în a-i sprijini să își transforme visele în realitate.

Asociația Studenților Antreprenori „Iuliu Hațieganu” (ASAIH) reprezintă un model de colaborare între personalul academic și studenții Facultăților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, având ca scop încurajarea și promovarea inițiativelor antreprenoriale ale studenților în sănătate.

„România trebuie să pregătească o nouă generație de profesioniști capabili și responsabili pentru a deveni noi lideri și inovatori ai domeniului medical. Strategiile de specializare inteligentă stabilesc priorități cu scopul de a crea un avantaj competitiv prin dezvoltarea punctelor tari proprii ținând cont de evoluția pieței și evitând suprapunerea și fragmentarea eforturilor. Dincolo de asta, universitatea noastră, alături de întreg sistemul medical, a fost cea care a stabilit prin excelența și calitatea serviciilor pentru educație, cercetare și comunitate, sănătatea ca domeniu prioritar în Regiunea de Nord-Vest, fapt recunoscut azi și prin politicile promovate la nivel regional. Universitatea noastră reprezintă azi un pol al inovării în sănătate, fiind recunoscută ca cel mai important centru științific la nivel național în medicină. În urma efortului colectiv al cadrelor noastre didactice, al cercetătorilor, al doctoranzilor, rezidenților și studenților, Universitatea „Iuliu Hațieganu” a ajuns, în acest an, la peste 2000 de puncte factor de impact cumulate prin în peste 34 de publicații cu factor de impact peste 10”, a mai precizat prof. dr. Alexandru Irimie.

Potrivit acestuia, Centenarul este o ocazie specială în care suntem datori să privim înapoi pentru ca apoi să privim înainte pentru următorii 100 de ani cu responsabilitate.

„Pregătirea Centenarului va aprofunda înțelegerea noastră asupra a ceea ce am primit de la înaintașii noștri, deschizându-ne orizontul asupra a tot ceea ce înseamnă inovare, strategii inteligente pentru sănătate, dezvoltarea lor în spirit inovator pentru generațiile pe care le formăm pentru medicina și știința secolului XXI. Cu prilejul pășirii în anul Centenarului, să nu uităm că tot ceea ce suntem ca dascăli sau oameni de știință, suntem prin studenții noștri, prin rezidenții noștri, prin doctoranzii noștri. Încurajarea activității lor, a spiritului liber, a ideilor inovatoare, face parte din misiunea noastră și a urmașilor pentru următorii 100 de ani. Fără creativitate și inovare nu vom fi niciodată un popor puternic , ferm în deciziile noastre, și nu ne vom putea apăra culorile drapelului național la valoarea pe care o merită. Vă invit alături de noi să le fim aproape, să îi încurajăm, să îi învățăm să gândească liber și vor face minuni! Ei vor îndeplini mâine visele noastre de astăzi!”, a conchis prof. dr. Alexandru Irimie, rectorul UMF Cluj-Napoca.

Zilele Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, au avut loc în perioada 4‑8 decembrie 2017, prilej cu care au fost organizate o serie de manifestări ştiinţifice şi culturale.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari