Taxa clawback pentru produsele din plasmă va fi suspendată

Guvernul va adopta o OUG pentru suspendarea taxei clawback pentru produsele din plasmă. Anunțul a fost făcut după o întâlnire a premierului Tudose cu reprezentanții Ministerului Sănătății, CNAS, ANM și distribuitorii de imunoglobulină.

”S-a hotărât că săptămâna viitoare se va propune o ordonanţă de urgenţă pentru suspendarea pe timp limitat a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piaţă. Cel mai rapid, se pare că chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce înseamnă că ar trebui să acopere necesarul pentru cel puţin o lună pe imunodeficienţe şi urgenţe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse cel puţin 2.000 de flacoane de acelaşi distribuitor, din februarie, martie să mai intre un distribuitor, iar din iunie încă doi. (…) Deci veştile sunt bune dacă vor fi aceste angajamente vor fi respectate”, a declarat medicul Alexis Cochino, potrivit Mediafax.

La nivelul Ministerului Sănătății s-a înființat o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat. Va fi înființată o linie telefonică specială la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari