Soluții pentru asigurarea necesarului de imunoglobulină

Astăzi a avut loc la Guvern o întâlnire a primului ministru, Mihai Tudose, și a ministrului Sănătății, Florian Bodog, cu producătorii și distribuitorii de imunoglobulină. La această întâlnire au mai participat șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Laurențiu Mihai, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Daniela Pescaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dan — Octavian Alexandrescu, consilierii de stat Florian Popa și Felix Rache, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor, Nicolae Fotin.

În cadrul acestei întâlniri, premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului Sănătății, suspendarea aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă și sânge, la fel ca în celelalte state europene, în contextul deficitului de imunoglobulină.

Prim-ministrul Mihai Tudose a cerut tuturor autorităților implicate să asigure urgent stocuri de imunoglobulină și să prioritizeze procedurile pentru implementarea măsurilor pe care Guvernul le va întreprinde în perioada imediat următoare, astfel încât să se asigure necesarul de imunoglobulină ‘Facem tot posibilul să salvăm viața pacienților. Trebuie asigurat un stoc continuu de imunoglobulină, pentru a evita astfel de crize în viitor’, a declarat șeful Executivului.

De asemenea, Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vor analiza și posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preț scăzut. Toate aceste măsuri vor fi incluse într-o ordonanță de urgență care va intra pe ordinea de zi a ședinței de guvern de săptămâna viitoare.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Cu privire la suplimentarea imediată a stocurilor de imunoglobulină, ministrul Sănătății, Florian Bodog, împreună cu președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor, Nicolae Fotin, au declarat că au luat legătura cu autoritatea competentă din Germania pentru a grăbi și prioritiza procedura de livrare pentru o primă cantitate de imnuglobulină, săptămâna viitoare.

‘Fac un nou apel la toți producătorii și distribuitorii de medicamente prezenți să depună toate eforturile pentru a suplimenta stocurile de imunoglobulină necesare pentru România’, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că la nivelul ministerului s-a înființat o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat. Totodată, a fost înființată și o linie telefonică specială la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.

Această structură va gestiona și cantitățile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor până la sfârșitul anului.

În vederea soluționării crizei de imunoglobulină pe termen mediu și lung, Florian Bodog a precizat ca există un proiect de reorganizare a Institutului Național de Hematologie Transfuzională pentru a crea cadrul legal care să îmbunătățească accesul României la produsele din sânge și plasmă.

Video recomandat

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Picioarele umflate – trei leacuri naturiste din bătrâni

Picioarele umflate sunt nu doar inestetice, ci și dureroase. Membrele inferioare sunt predispuse la umflături şi inflamaţii, deoarece sunt organele care trebuie să suporte...

LIPSA DE FIER ÎN ORGANISM – ce boli provoacă și ce alimente o combat

Lipsa de fier în organism (sau carența de fier) poate genera boli grave cum ar fi anemia feripiva. Când nivelul fierului din organism scade...

Febra albă la copii – când apare și ce poți face ca să scapi de ea

Ai auzit vorbindu-se despre febra albă sau febra roșie? Vine sezonul rece, iar odată cu acesta se întețesc cazurile de viroze și răceli în...

Bronşita cronică tabagică – Cauze, simptome, tratament

Bronşita cronică tabagică este o boală destul de frecventă în rândul populației prin faptul ca tot mai mulți tineri fumează, aceasta manifestându-se nu imediat,...

Pietrele la rinichi – cum le poți elimina printr-o metodă naturistă

Pietre la rinichi tratament naturist - Nu de puține ori v-ați dorit să aflați care sunt cele mai eficiente tratamente naturiste pentru o boală...