fbpx
Acasă Ştiri Medicale Soluții pentru asigurarea necesarului de imunoglobulină

Soluții pentru asigurarea necesarului de imunoglobulină

Astăzi a avut loc la Guvern o întâlnire a primului ministru, Mihai Tudose, și a ministrului Sănătății, Florian Bodog, cu producătorii și distribuitorii de imunoglobulină. La această întâlnire au mai participat șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Laurențiu Mihai, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Daniela Pescaru, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Dan — Octavian Alexandrescu, consilierii de stat Florian Popa și Felix Rache, președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor, Nicolae Fotin.

În cadrul acestei întâlniri, premierul Mihai Tudose a decis, la propunerea ministrului Sănătății, suspendarea aplicării taxei de clawback pentru doi ani la produsele medicamentoase derivate din plasmă și sânge, la fel ca în celelalte state europene, în contextul deficitului de imunoglobulină.

Prim-ministrul Mihai Tudose a cerut tuturor autorităților implicate să asigure urgent stocuri de imunoglobulină și să prioritizeze procedurile pentru implementarea măsurilor pe care Guvernul le va întreprinde în perioada imediat următoare, astfel încât să se asigure necesarul de imunoglobulină ‘Facem tot posibilul să salvăm viața pacienților. Trebuie asigurat un stoc continuu de imunoglobulină, pentru a evita astfel de crize în viitor’, a declarat șeful Executivului.

Articolul continua mai jos

De asemenea, Ministerul Sănătății împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vor analiza și posibilitatea scutirii taxei de clawback pentru medicamentele cu preț scăzut. Toate aceste măsuri vor fi incluse într-o ordonanță de urgență care va intra pe ordinea de zi a ședinței de guvern de săptămâna viitoare.

Cu privire la suplimentarea imediată a stocurilor de imunoglobulină, ministrul Sănătății, Florian Bodog, împreună cu președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor, Nicolae Fotin, au declarat că au luat legătura cu autoritatea competentă din Germania pentru a grăbi și prioritiza procedura de livrare pentru o primă cantitate de imnuglobulină, săptămâna viitoare.

‘Fac un nou apel la toți producătorii și distribuitorii de medicamente prezenți să depună toate eforturile pentru a suplimenta stocurile de imunoglobulină necesare pentru România’, a declarat Florian Bodog, ministrul Sănătății.

De asemenea, ministrul Sănătății a anunțat că la nivelul ministerului s-a înființat o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat. Totodată, a fost înființată și o linie telefonică specială la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare sa fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul.

Această structură va gestiona și cantitățile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor până la sfârșitul anului.

În vederea soluționării crizei de imunoglobulină pe termen mediu și lung, Florian Bodog a precizat ca există un proiect de reorganizare a Institutului Național de Hematologie Transfuzională pentru a crea cadrul legal care să îmbunătățească accesul României la produsele din sânge și plasmă.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,230AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este hipertensiunea arterială

Ce este hipertensiunea arterială - Hipertensiunea arterială reprezintă o problemă majoră de sănătate publică...

Laringita acută, abordare terapeutică

Laringita acută este o inflamație a laringelui, cauzele afectării acestuia fiind în principal de...

Cancerul pulmonar – Care sunt simptomele acestuia, cum îl putem preveni și trata

Cancerul pulmonar definitie: Cancerul pulmonar (cancerul la plămâni) este un tip de cancer ce...

Boala Fabry – diagnostic, simptome, tratament

Boala Fabry este o afecțiune genetică (ereditară) care determină acumularea, de-a lungul timpului, a...

Ce este acarophobia şi cum se manifestă această fobie?

Acarophobia se manifestă ca o teamă patologică de infestare a pielii din cauza acarienilor...

Iritațiile zonei anale. Ce trebuie știut despre ele. 4 sfaturi de urmat

Iritațiile zonei anale. Subiectul rămâne încă relativ tabu astăzi, cu toate că e o...