Obezitatea, începând cu obezitatea infantilă şi tot ceea ce aduce în desagă este caracteristică tot mai multor persoane de o vreme încoace. Dacă în copilăria celor trecuţi de 40 de ani, exista unul sau cel mult doi copii obezi într-o clasă de 36-40 de elevi, astăzi situaţia s-a schimbat şi frecvenţa copiilor supraponderali şi obezi este mai mare. Tocmai de aceea vom încerca să vedem aspectele legate de obezitate, începând cu copiii, fiindcă de aici încep adesea problemele de greutate şi cu urmările cele mai grave şi cu impact puternic asupra stării de sănătate a viitorului adult.
„Există şanse mari ca un copil supraponderal sau obez să ajungă un adult obez” ne-au spus ce de la Natur House Cluj-Napoca şi de aceea am început să dezbatem această temă cu nutriţioniştii de acolo şi sperăm ca medici pediatri din diverse specialităţi să se alăture demersului nostru pentru o viaţă mai uşoară încă din copilărie.
Obezitatea infantilă în câteva date
Obezitatea infantilă este o problemă medicală gravă, iar în ultimii ani a căpătat proporţii epidemice. OMS a estimat la nivel global în anul 2016 un număr de peste 41 de milioane de copii supraponderali cu vârsta sub 5 ani, 75% din aceşti copii trăiesc în Asia şi Africa.
Conform rezultatelor obţinute în urma evaluării stării de nutriţie a copiilor din ciclul primar din anul 2013 (participarea la proiectul “European Childhood obesity surveillance initiative) în România 26,75% dintre copii de 8 ani erau supraponderali şi obezi, prevalenţa obezităţii fiind de 11,64%. Rezultatele sunt îngrijorătoare, având în vedere că în anul 2003, 5% din copii din România erau obezi, iar statisticile arată că numărul copiilor supraponderali şi obezi creşte continuu.
De unde obezitatea infantila ?
Obezitatea apare atunci când în corp există prea multă grăsime. Cauzele fundamentale ce au dus la dezvoltarea acestui fenomen-obezitatea infantilă, sunt modificarea considerabilă a obişnuinţelor alimentare în ultimii 20-30 de ani înspre alimente foarte dense din punct de vedere caloric, bogate în grăsimi şi zahăruri, dar sărace în vitamine şi minerale şi tendinţa înspre scăderea activităţii fizice.
Cine stabileşte nivelul de supragreutate?
Pentru a stabili dacă un copil este supraponderal sau obez, se folosesc graficile de creştere, cum ar fi greutatea în funcţie de vârstă, greutatea în funcţie de înăltime. Se poate folosi şi indicele de greutate corporală, ce se obţine prin împărţirea valori greutăţii corporale la pătratul valori înălţimii în metri. Se poate vorbi despre obezitate începând de la aceste valori ale indicelui de greutate corporala:
- Pentru vârsta de 2 ani – 20,09 la băieţi şi 19,81 la fete
- Pentru vârsta de 5 ani – 19,3 la băieţi şi 19,17 la fete
- Pentru vârsta de 10 ani – 24 la băieţi şi 24,11 la fete
- Pentru vârsta de 15 ani – 28,3 la băieţi şi 29, 11 la fete
Se poate vorbi despre supraponderalitate pentru valori ale indicelui de greutate corporală cu aproximativ 5 puncte mai mici decât cele pentru obezitate.
Studiile arată că există şanse mari ca un copil supraponderal sau obez să ajungă un adult obez. Prin urmare este foarte important să se identifice obezitatea şi să se ia măsuri pentru înlăturarea ei, înainte de maturizarea copiilor.
Alte articole
Dieta Carbohidraţilor Specifici. De la dizaharide la monozaharide