Nuvele şi teatru de Victor Papilian în cadrul Zilelor UMF Cluj-Napoca

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca organizează, în cadrul Zilelor UMF,  lansarea volumelor „Scrieri” de Victor Papilian: I. Nuvele. Povestiri. Conferințe;  II. Dramaturgie (Colecția Mari Scriitori ai Transilvaniei, Editura Școala Ardeleană, 2017), un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri.

Cine este Victor Papilian?

 Victor Papilian a fost director al Institutului de Anatomie al Facultății de Medicină din cadrul Universității „Daciei Superioare” în perioada interbelică, decan al Facultăţii de Medicină din Cluj (1930-1931) și 1940-1946, în perioada funcţionării la Sibiu, prodecan (1931-1932), membru al „Societății de Biologie” și a „Societății de Antropologie” din Cluj.

A fost și director al Filarmonicii și al Teatrului din Cluj.

Victor Papilian este autorul celebrului volum Atlasul de anatomie folosit la facultățile de Medicină şi Biologie. Facultatea de medicină din Cluj-Napoca  poartă numele său.

- Articolul continua mai jos-

Volumele vor fi prezentate de Irina Petraș, președinte al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Prof. Dr. Dan Dumitraşcu, prorector al UMF Cluj-Napoca, și Mircea Popa, îngrijitorul ediției.
Evenimentul va avea loc miercuri, 6 decembrie 2017, ora 13.00, la Librăria „Victor Papilian”, holul central parter, str. Victor Babeş nr. 8.

Victor Papilian în viziunea Profesorului Viorel Ranga

Iată ce spunea Profesorul Ranga,  șeful Catedrei de Anatomie Umană de la Universitatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti din București în cartea sa „Tratat de Anatomia”

« După întregirea țării, din anul 1918 și pînă în 1948, Catedra de anatomie de la Facultatea de Medicină din Cluj a fost condusă strălucit de profesorul Victor Papilian (1888—1956). El a fost fiul medicului militar C. Papilian, originar din Mehedinți. Victor Papilian a urmat studiile liceale la Craiova și București. Între anii 1910 și 1916 a fost student al Facultății de Medicină din București, unde i-a avut profesori pe Paul Petrini și Dimitrie Gerota. În același timp, a urmat clasa de vioară la Conservator, fapt care explică înființarea de către el în colaborare cu G. Vîlsan și Zeno Vancea a Filarmonicii din Cluj; de asemenea a deținut și funcția de director al Teatrului și Operei din Cluj și Sibiu.

În anul 1919, la propunerea savanților Victor Babeș și Gheorghe Marinescu, V. Papilian a devenit profesor de anatomie la Cluj. În această calitate el a lărgit și dezvoltat învățămîntul de anatomie la facultatea clujeană, creîndu-i tradiție printr-o școală puternică. La numai un an de profesorat la Cluj a tipărit, în 2 volume, „Manual practic de disecție” și în 1935 a editat „Tratatul elementar de anatomie descriptivă și topografică” (cu aplicații medico-chirurgicale), dedicat maestrului său, Dimitrie Gerota, editat pînă astăzi în mai multe ediții. În cercetarea științifică, V. Papilian s-a ocupat, încă la București, de antropologie, împreună cu profesorul Obreja, iar la Cluj, cu C. C. Veluda, cu care a scris „Istoricul antropologiei în România”.

A înființat Societatea de antropologie și a contribuit la apariția revistei „Clujul medical”. Alături de acestea se înscriu lucrările sale în domeniul embriologiei, imunologiei, fiziologiei etc. Prin sensibilitatea sa și dragostea de muzică, artă și literatură, Victor Papilian și-a dublat personalitatea, fiind în același timp romancier, dramaturg și nuvelist, precum și un mare animator al vieții culturale din Cluj. Ca eminent dascăl de anatomie și om de știință, el a format numeroși elevi, profesori și medici, care au ridicat faima școlii de medicină clujene și implicit a asistenței medicale din spitalele ardelene ».

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari