fbpx
Acasă Info Pacient Infecţiile urinare. Sfatul farmacistului

Infecţiile urinare. Sfatul farmacistului

Continuăm seria dedicată tratamentelor medicamentoase şi a aspectelor legate de medicamente din perspectiva unui farmacist, acum în ceea ce priveşte infecţiile urinare . Ne este ghid şi de această dată farmacista Luminiţa Rusu.

Ce sunt infecţiile urinare?

Infecţia urinară este una din cele mai frecvente afecţiuni întâlnite la adulţi, rivalizând ca incidenţă cu infecţiile respiratorii. Acest tip de infecţie apare mai des la femei sau  persoane de vârsta a treia, dar poate afecta şi bărbaţii tineri sau copiii. O categorie aparte o reprezintă diabeticii, care din cauza eliminării glucidelor prin urină sunt mai predispuși la infecții urinare. Cauza uzuală a infecţiilor urinare este multiplicarea unor bacterii care pătrund în tractul urinar, mai frecvente fiind infecţiile cu bacteria Escherichia Coli, care se află în mod normal în organism.

Infecţiile urinare – Simptomatologie

Simptomele infecţiilor urinare sunt destul de cunoscute: durere sau usturime la urinare, nevoia de a urina des cu eliminarea unei cantităţi mici de urină, durere în spate, sub cutia toracică sau în zona abdominală, urina tulbure sau urât mirositoare, febră sau frisoane şi în unele cazuri hematuria. O provocare pentru farmaciști este diagnosticarea corectă a pacienților care se prezintă mai întâi în farmacie, fără să fi trecut pe la medic înainte, acuzând dureri abdominale și usturimi la urinare, simptome comune infecțiilor urinare și unor afecțiuni ale aparatului genital.

Obiectivele de tratament pentru infecţiile urinare

Articolul continua mai jos

Tratamentul urmăreste ameliorarea acestor simptome, de obicei fiind recomandate medicamente antispastice şi antiinflamatoare pentru atenuarea senzatiei de durere, dezinfectante urinare,  produse naturale care îmbunăţăţesc funcţia excretorie şi menţin sănătatea tractului urinar. Cel mai precis însă este un examen de laborator pe prima urină de dimineață, urocultura fiind urmată de antibiogramă atunci când este cazul. Antibiograma ne spune la ce antibiotice este sensibil germenul care a provocat infecția, administrarea de antibiotic înainte de recoltarea probei pentru analiză afectând rezultatul examenului de laborator. Produsele naturale și medicamentele antispastice nu afectează rezultatul uroculturii, putând fi administrate de la debutul simptomelor.

Infecţiile urinare – indicaţii şi prevenţie

Pe perioada tratamentului infecțiilor urinare este indicat consumul unei cantitati mari de apă şi  ceaiuri diuretice (cozi de cireşe, mătase de porumb, coada calului sau formule care asociază mai multe plante cu efect diuretic).

În regimul nostru de viață sunt câteva măsuri simple, dar cu efect bun în prevenția  infecțiilor urinare: consumul zilnic de 2 litri lichid pentru femei ( respectiv 3 litri pentru bărbaţi), urinarea imediat după ce apare senzatia, stergerea dinspre anterior spre posterior după urinare ( se evită astfel contaminarea regiunii uretrale cu bacterii din zona anală), evitarea utilizării  produselor cosmetice  şi de îngrijire cu potenţial iritant în zona genitală ( deodorante, pudra de talc, geluri de duş cu PH neadaptat zonei) iar la femeile cu activitate sexuală  este recomandată golirea vezicii urinare cât mai repede posibil după contact sexual. Persoanele care fac frecvent infectii urinare sau care nu constată o ameliorare semnificativă a simptomelor dupa tratament este recomandat să apeleze la un specialist.

La cine apar infecţiile urinare?

 Infecţiile urinare pot să apară şi la copii. Tratamentul la ceasta categorie de vârstă trebuie să includă forme adecvate greutăţii şi dezvoltării sistemului lor enzimatic ( siropuri, pliculeţe cu pulbere, supozitoare). Copii trebuie învăţati să se relaxeze când urinează pentru a goli complet vezica şi să nu se abţină atunci când au senzaţia că trebuie să urineze.

Antibioticele şi infecţiile urinare

 Dacă tratamentul medicamentos include şi o formă de antibiotic este importantă continuarea administrării produsului minim cinci zile, chiar dacă simptomele se ameliorează după două-trei zile. Tratată corect infecţia urinară se complică rar, dar tratamentele empirice sau administrarea de antibiotice perioade mici de timp (sub trei zile) favorizează apariția rezistenței bacteriilor la respectivul antibiotic și  ascensiunea germenilor spre căile urinare superioare şi rinichi, cu consecinţe neplăcute pentru persoana afectată.

dezinfectanti maini farmec

Alte articole:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,931FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Tuberculoza Pulmonară: Simptome, factori de risc, tratament și prevenție

Tuberculoza (TBC) este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria...

Sinuzita – simptome, tratament și complicații

Sinuzita – simptome, tratament și complicații. SFATUL MEDICULUI prof. dr. Maria Beuran, medic primar...

Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români

Bolile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai...

Ce este embolia pulmonară?

Tromboembolismul pulmonar (TEP) este o boală frecventă şi potenţial fatală. Reprezintă a doua cauză...

Leucemia limfatică cronică – Cauze, simptome, tratament

Leucemia este un cancer al sângelui. Aceasta începe când celulele sangvine sănătoase se schimbă...

Scleroza multiplă – boala cu o mie de fețe

Cea mai bună definiţie pentru scleroza multiplă spune multe despre impactul acestei afecţiuni aspura...