Un gând de Ziua internațională a persoanelor cu dizabilităţi

Am invitat-o pe Diana Găucă, profesor psihopedagog, gr. I, Master în Management, Consiliere şi Asistență Psihopedagogică să transmită un mesaj cu această ocazie, căci o mare parte a activităţii sale profesionale se leagă de lumea persoanelor cu dizabilităţi.

Potrivit deciziei ONU din 1992, în fiecare an, ziua de 3 decembrie este dedicată persoanelor cu dizabilităţi, iar ei împreună cu întreaga societate (sau aşa ar trebui în mod firesc) sărbătoresc Ziua Internaţională a Persoanelor cu Handicap. E mai mult decât necesară o asemenea zi, căci umanitatea, chiar şi în 2017 are probleme în a intelege efectele dizabilităţilor şi discriminarea acestor persoane este încă foarte activă, iar integrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate este încă un vis.

În general marginalizate şi în mod disproporţionat cele mai sărace, mult prea adesea şomere şi cu rate de mortalitat superioare, persoanele cu dizabilitate  sunt prea adesea excluse din ansamblul societăţii civile. De mediul politic nici nu mai vorbesc. Vocea lor este un strigăt în vânt. Cei care nu au tangenţă directă cu lumea dizabilităţilor nu prea ştiu de problemele cu care se confruntă şi care îi afectează. Sau nu vor să ştie.

Nu e nevoie să ne legăm la ochi, să ne aşezăm într-un fotoliu rulant, să ne punem căluş gurii şi să ne izolăm urechile de ceea ce este în jur. Nu trebuie să renunţăm la a utiliza o mână, un picior sau un simţ pentru a înţelege ce înseamnă o dizabilitate. Dimpotrivă, ar trebui să ni le folosim pe toate, dar mai ales mintea şi sufletul. Să le vedem situaţia, să le ascultăm doleanţele şi să facem ceea ce trebuie făcut, pentru a compensa pe cât se poate lipsurile lor, pentru ca viaţa în dizabilitate să nu mai fie o luptă permanentă.

- Articolul continua mai jos-

O punte de încredere

„3 Decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Este ziua persoanelor speciale, iar nu banale, din jurul nostru. Ziua unor oameni cu potențial , cu pasiuni, cu vise, cu speranțe şi simțul umorului, care duc o luptă, zi de zi. Oameni pentru care uneori cea mai mare problemă nu este dizabilitatea în sine, ci prejudecățile altora şi lipsa de accesibilitate. Haideți să lăsăm prejudecățile deoparte şi să construim o punte de încredere , iubire, înțelegere şi toleranță ! O punte între noi şi aceşti oameni curajoși, care chiar nu-şi doresc să fie compătimiți, între noi şi familiile lor, care depun un efort imens, declara Diana Găucă. 
Ca profesor psihopedagog, trăiesc şi lucrez în lumea aceasta specială, am prieteni cu dizabilități, fantastici, pe care îi iubesc şi-i prețuiesc enorm! Ştiu că ceea ce-şi doresc este ca noi să fim capabili să privim dincolo de dizabilitate, adânc , în inima lor! Şi apoi, în inima noastră! Haideți să fim prieteni, toți diferiți , toți egali! La mulți ani tuturor persoanelor cu dizabilități, dar şi familiilor acestora, prietenilor şi specialiștilor care le sunt alături, oferindu-le suport, încredere şi speranță!”, spune Diana Găucă.

Lumea cu dizabilităţi în câteva cifre

Convenţia privind drepturile persoanelor cu handicap oferă ocazia şi calea de consolidare a  politicilor de dezvoltare privind punerea în aplicare a obiectivelor de la nivel internaţional,  Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, prin inztermediul cărora să facem ca secolul al XXI-lea să fie o societate pentru toţi.

Conform ONU, 15% din populatia lumii sufera de o formă de handicap. Aproximativ 190 de milioane de persoane se luptă cu dizabilitatile, iar un sfert din populatia lumii suferă în mod direct de o forma de handicapa celor pe care îi îngrijesc sau a membrilor familiei.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari