fbpx
Acasă Ştiri Medicale 1 Decembrie, Ziua Mondială SIDA și epidemia națională de indiferență

1 Decembrie, Ziua Mondială SIDA și epidemia națională de indiferență

1 Decembrie — Ziua Mondială SIDA — reamintește oamenilor despre curajul celor care se confruntă cu epidemia: persoane, familii, comunități, ONG-uri, instituții, guverne.

Este o zi în care vorbim, cu rațiune și cu emoție, despre împliniri și eșecuri, despre dorințe și indiferență, despre ce am putea face și ce bariere ne împiedică (oameni, regulamente, HG-uri, discriminare).

Festivismul și populismul nu sunt potrivite cu această zi. Nu am reușit încă, în lume și în România, să facem ca solidaritatea să fie motorul care să îndepărteze toate barierele din calea unui deziderat simplu — o lume fără SIDA! Ne străduim din răsputeri să adunăm aliați în jurul acestei cauze, oameni și comunități care cred, ca și noi, că e posibilă o lume fără SIDA.

Articolul continua mai jos

Soluția e simplă și, cu bunăvoința guvernelor, poate fi pusă în aplicare: prevenire-depistare-tratament. Statele care au înțeles aceasta sunt pe cale să reușească: sunt țări unde guvernele alocă resurse (oameni și bani) spre a face posibil accesul universal la informare, depistare și tratament. Noi credem că, dacă există voință politică (aici vorbim despre politici de sănătate), există șansă la viață!

Este oare normal ca, într-un stat democratic, care declară consumul de droguri problematic, să nu existe acces universal la servicii publice? În București, cei 9.000 de consumatori de droguri injectabile își dispută cele doar 1.200 de locuri disponibile la tratament substitutiv sau numărul limitat de paturi în centrele de psihiatrie pentru detox, fără postcură etc.

Este oare normal să nu ai unde face un test HIV/hepatite gratuit și anonim, atunci când vrei să știi cum stai (fără trimitere și alte frâne birocratice)?

Este oare firesc să fii cetățean român asigurat și să nu ai acces la servicii de sănătate, pentru că nu sunt fonduri atunci când ai tu nevoie (după ce contribui lunar)?

În ce țară normală oamenii necăjiți sunt plimbați între servicii, ca să demonstreze tot felul de lucruri (că există — la evidența populației, că nu au venituri — la primărie etc.), pentru că e haos în sistemul de sănătate, care altfel dispune de tot felul de platforme online?

În ce țară normală Guvernul e indiferent la populația care trăiește în sărăcie, unde izbucnesc epidemiile cel mai ușor (copii nevaccinați la naștere, pentru că mamele nu au avut bani să plătească, mame fără supraveghere pre—și post-partum, copii neluați în evidență de nimeni etc.)?

Maria Georgescu

Director executiv ARAS

Asociația Română Anti-SIDA — Membră a Coaliției Internaționale SIDA PLUS

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancerul de prostată: Cum îl poți descoperi din timp și care sunt tipurile de tratament

Cancerul de prostată reprezintă a doua cea mai frecventă cauză de mortalitate prin cancer...

Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare

În prezent, nu există niciun medicament specific capabil să combat infecția cu rotavirus . De...

Atacul de panică – simptome, diagnostic și tratament

Atacul de panică şi tulburarea de panică fac parte din grupul tulburărilor anxioase. Atacul...

Infecţiile urinare. Sfatul farmacistului

Continuăm seria dedicată tratamentelor medicamentoase şi a aspectelor legate de medicamente din perspectiva unui...

Administrarea inadecvată a antibioticelor poate fragiliza mecanismul natural de apărare a corpului contra gripei

Administrarea inadecvată a antibioticelor - consecințe. Antibioticele pot creşte vulnerabilitatea în faţa gripei şi pot...

Infecția cu Clostridium difficile – Simptome, complicatii, tratament

Infecția cu Clostridium difficile (bacterie sporulată ce produce toxine) se manifestă prin diaree acută...