fbpx
Acasă Ştiri Medicale Ziua Mondiala de Lupta impotriva HIV/SIDA

Ziua Mondiala de Lupta impotriva HIV/SIDA

Ziua Mondiala de Lupta impotriva HIV/SIDA se marcheaza la 1decembrie incepand din 1988, ca oportunitate a oamenilor de pretutindeni sa se uneasca in lupta impotriva maladiei, sa fie solidari cu cei care traiesc cu boala ~i sa-i comemoreze pe cei care au decedat in urma acesteia. In 2017, mesajul campaniei mondiale de lupta impotriva HIV/SIDA este “RIDICATI MAINILE PENTRU PREVENIREA HIV”.

In iulie 2017, pe plan mondial, 36.7 milioane de persoane erau infectate cu HIV, dintre care 34.5 milioane adulti (17.8 milioane femei) si 2, I milioane copii. 1,8 milioane persoane au fost nou infectate.19.5 milioane persoane au primit terapie antiretrovirala, iar 1 milion de persoane au decedat datorita SIDA. In Romania. situatia HIV/SIDA se prezinta astfel: conform Raportului National al Departamentului pentru Monitorizarea si Evaluarea HIV/SIDA din Romania allnstitutului de Boli lnfectioase “Prof. Dr. Matei Bals”, Compartimentul pentru Monitorizarea si Evaluarea infectiei HIV/SIDA in Romania. la 30 iunie 2017. 14.655 persoane infectate cu HIV/SIDA erau in viata, (22.520 total cumulativ 1985 – 2016).

Principala cale de transmitere a fost heterosexuala (64,5% din toate cazurile noi in 2016 si 65% in primele 6 luni ale anului 2017). Nurnarul de cazuri HIV in randul consumatorilor de droguri injectabile a fost de 15,5% in 2016 si 12% in primele 6 lunii ale anului 2017.

Articolul continua mai jos

Distributia pe sexe si grupe de varsta a cazuri lor noi de HIVlSI DA la 31 decembrie 2016, a evidentiat predorninanta la sexul masculin si grupa de varsta 20-29 ani, 30 – 39 ani ~i 5 – 9 ani, iar in primul trimestru al anului 2017, la sexul masculin si grupele de varsta 40-49 ani, 25-29 ani si 30-34 ani.

Scopul campaniei: tratament, ingrijiri si suport, reducerea numarului persoanelor infectate cu HIV/SIDA. informarea si educarea populatiei asupra HIV/SIDA si combaterea stigrnatizarii si discrirninarii legate de HIV/SIDA.

Obiectivele campaniei sunt: cresterea numarului de persoane informate si educate in legatura cu HIV/SIDA; cresterea numarului de persoane, in special din grupele de rise, care solicita efectuarea unui test de depistare a infectarii cu HIV. cresterea numarului de persoane care adopta un comportament sanatos in relatie cu HIV/SIDA. in perioada 27- 29 noiembrie 2017. Directia de Sanatate Publica Cluj in parteneriat cu Organizatia Studentilor Medicinisti Cluj ~iLiceul M.Eminescu Cluj-Napoca VOl’ desfasura activitati de informare si testare HIV, cu distributia de pliante pe aceasta terna.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este anemia? Tipuri de anemii, simptome, factori de risc, tratament

Ce este anemia? Conform dicționarelor medicale, anemia este definită ca scăderea cantității sau a...

Pneumonia, afecțiunea cu peste 30 de cauze de apariție

Pneumonia este o infecție respiratorie acută, care afectează alveolele plămânilor, cauzată de diverse organisme,...

Apendicita – Simptome, diagnostic și tratament

Apendicita este una dintre cele mai comune situații de urgență chirurgicale. Apendicita survine cel...

Tulburările alimentare – Simptome, cauze, factori de risc, prevenție

Având o complexitate ce depășește cu mult preocuparea de "a mânca", tulburările alimentare sunt...

Endometrioza – cum poți să reduci durerea cu soluții naturale?

Endometrioza - cum poți să reduci durerea cu soluții naturale? Pentru a îmbunătăți calitatea...

Efectele alcoolului, pe termen scurt și lung. De la dezinhibiție la blackout și comă etilică

De la comă etilică la blackout, efectele alcoolului pot fi devastatoare pentru organismul uman....